Annons
Annons

Nyöppnad ekobutiksjätte med fokus på tillsatsfritt

Har du varit i himmelriket? Nu har du chansen. Igår öppnade Skandinaviens största ekobutik i Stockholm. Förutom 80 procent eko erbjuds småskaligt, miljömärkt, närproducerat och tillsatsfritt. Riktig mat alltså - helt bannlyst från artificiella aromer, färgämnen och smakförstärkare. Låt oss presentera eldsjälen bakom idén: Johannes Cullberg, mannen som utan att vara gud plötsligt kan välkomna folk till Paradiset!

Redaktionen

5 juni, 2015
Nyöppnad ekobutiksjätte med fokus på tillsatsfritt
Dela inlägget

Har du varit i himmelriket? Inte? Nu har du chansen.
Igår öppnade Skandinaviens största ekobutik i Stockholm. Förutom 80 procent eko erbjuds småskaligt, miljömärkt, närproducerat och tillsatsfritt.
Riktig mat alltså – helt bannlyst från artificiella aromer, färgämnen och smakförstärkare.
Låt oss presentera eldsjälen bakom idén: Johannes Cullberg, mannen som utan att vara gud plötsligt kan välkomna folk till Paradiset!

Har du varit i paradiset? Inte än, men förhoppningsvis en dag, säger du?
Vill du kunna bocka av den lite otippade aktiviteten från din to-do-lista redan nu är adressen Brännkyrkagatan 62 på Södermalm i Stockholm. Öppettiderna är 09.00-21.00. Alla dagar.

Läs också: Försäljningen av eko rusar i Sverige

Tanken med Paradiset
Och frågan är om det inte är just i Paradiset som stora delar av Kureras läsare – i alla fall de som bor i Stockholm – hädanefter kommer att hänga?
För tanken med Paradiset är just vad många av er (oss) tror på: Att mat ska smaka gott i gommen, göra gott i kroppen och inte skada människor, djur eller natur på vägen till vårt bord.
Johannes Cullberg är mannen bakom idén.

Johannes Cullberg. Foto: Martin Sundström
Johannes Cullberg. Foto: Martin Sundström

Stort intresse för ekologiskt
Det hela startade med att Johannes, som alltid varit en tränande och i övrigt ganska hälsosam person, för sex år sedan fick sitt första barn. I och med denna händelse började även ett intresse för ekologiskt, obesprutat och tillsatsfritt att gro – och i samband med att det intresset växte växte även frustrationen.
– Jag blev så frustrerad över att det inte gick att få tag på det jag ville på ett och samma ställe och dessutom till ett rimligt pris. Jag ville inte behöva gå runt till en massa ställen för att hitta både ekologisk mat, barnmat, mina kosttillskott och vitaminer, juicer, sallader och dessutom bra, kontrollerad mat när jag ville äta lunch, säger han.

Läs också: ”Hormonrubbningar vanligare på grund av onaturlig mat”

1 600 kvadratmeter – fyllt med kärlek till människa, djur och miljö
Allt det som Johannes då sökte har han nu sett till går att hitta i hans nystartade ekologiska matbutik, berättar han. En butik som för övrigt mest går att likna vid ett mindre varuhus.
– Ja, här hittar man allt. Vi har 1 600 kvadratmeter fullsortiments dagligvaruhandel i två plan, det är stort. Vi har både svenska och utländska märken. Vi väljer ut det bästa vi hittar i länder som till exempel Italien, England och Holland. Vi säljer 80 procent ekologiskt och vi är med den siffran bland de största ekoleverantörerna i världen när det gäller matbutiker av den här storleken.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Varför är inte allt ekologiskt?
– För att då skulle våra 1 600 kvadratmeter bara ha varit 200 kvadratmeter. Det är fortfarande en stor prisskillnad. Men däremot är allt väldigt kontrollerat för att man ska kunna handla samtliga produkter med gott samvete. Så även i vår food court där vi har fyra restauranger. Vi ville erbjuda kräsna lunchgäster ett naturligare och kvalitetssäkrat val. Våra gäster kan vara säkra på att de, om de väljer att äta kyckling till exempel, äter en svensk gårdskyckling och ingenting annat, berättar han.
– 80 procent eko, och resten småskaligt och naturligt. Alltså inga produkter med artificiella aromer, läskiga e-ämnen eller onaturliga sötningmedel. Du ska inte behöva vända på en produkt för att veta om den är bra hos oss. Här är den bra. Punkt, konstaterar Johannes.
Food courten hittas på plan två och de fyra restaurangerna Rawgott, Saltå Kvarn, StikkiNikki, Smakkultur och Delibruket Flatbread hittas.

Läs också: Ny WHO-rapport – Kemikalier orsaken bakom våra folksjukdomar

Har ni inga e-ämnen alls?
– Vi har tagit bort 220 av 330 e-nummer. De vi har kvar är sådana e-nummer som står för till exempel askorbinsyra, vilket i praktiken innebär C-vitamin och alltså är ett e-nummer men ett helt naturligt sådant. Och naturligt tillåter vi.

20 butiker inom fem år
Planen är att växa, berättar Johannes Cullberg. Och han blygs inte för att säga att planen är att växa fort.
– Vi vill inte bara växa, vi ska växa. Vi ska starta tre butiker nästa år, och fyra butiker per år sedan. Det ska bli 20 butiker på fem år.

Läs också: De 12 mest besprutade grönsakerna och frukterna

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Johannes Cullberg.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Ålder: 41 år.
Familj: Fru Cathrine och barnen Sima och Joar, 6 och 3 år.
Sysselsättning: Entreprenör.
Aktuell med: Grundare/VD Paradiset, som idag innebär en stor ekologisk matvarubutik, en food court och en ekologisk catering.
Bakgrund: VD Feelgood, Inköpsdirektör Lidl Norge, strategikonsult.
Synlig på social media: Inte mer än nödvändigt.
Övrig kuriosa: Är enäggstvilling med Kurerabloggaren Linda Lampenius äkta hälft, advokaten Martin Cullberg.
Fritidsintressen: Träning, särskilt thaiboxning, crossfit och yoga.
Om sitt stora intresse för eko och tillsatsfritt: Det startade på allvar för sex år sedan, när vi fick vårt första barn.
Varför Paradiset? Läs Paradisets manifest här.

Annons
Annons