Annons
Annons

Vad har du i ditt badrumsskåp – egentligen?

Visst är det väl lite spännande att titta efter vad andra har i sina badrumsskåp? Kurera har gjort mer än bara tittat – vi har rotat runt. Och vi gillade inte riktigt vad vi hittade.

Redaktionen

13 september, 2012
Vad har du i ditt badrumsskåp – egentligen?
Dela inlägget

Visst är det väl lite spännande att titta efter vad andra har i sina badrumsskåp? Kurera har gjort mer än bara tittat – vi har rotat runt. Och vi gillade inte riktigt vad vi hittade.
– Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och smetar på oss solkrämer som kan skada vårt DNA. Det värsta är få människor är medvetna om det, säger Katarina Johansson, författare till boken Badskumt.

Visste du att det i de flesta människors badrum finns produkter som innehåller mängder farliga, miljögiftiga och allergiframkallande ämnen? Nej, inte vi heller. Eller ja, vi anade nog men vi hade inte förstått i vilken utsträckning. Tills vi trillade över ett exemplar av boken Badskumt.

110 ton hygienprodukter dagligen – bara i Sverige
Badskumt är en bok om de gifter som gör dig ren, fräsch och snygg. Den hjälper dig som konsument att förstå vad de 110 ton hygienprodukter och kosmetika som vi svenskar dagligen förbrukar gör mot såväl vår hälsa som vår miljö.
— Vi färgar håret med farliga och miljögiftiga färger och badar våra barn i badskum som innehåller starkt allergiframkallande ämnen, berättar Katarina Johansson, författaren till boken.
Hon fortsätter:
Vi använder parfymer som kan påverka hormonsystemet och smetar på oss solkrämer som kan skada vårt DNA. Det värsta av allt är att förvånansvärt få människor är medvetna om det.

Läs också: Erbjud ditt barn en giftfri uppväxt

Höja medvetenhetsnivån
Katarina Johansson började att intressera sig för innehållet i våra hygienprodukter för lite drygt fem år sedan då hon läste en miljökurs vid Stockholms universitet. Hon fick då vetskap om miljöfarliga ämnen hon inte ens visste fanns. Ämnen som förekommer i mängder i produkter som dagligen används av gemene man.
Hon la märke till att det poppade upp ekologiska frisörsalonger och allt fler produkter som kallade sig ”naturliga”. Frågan om vad allt annat i så fall innehöll slog henne med kraft. Den frågan blev sedan startskottet till den långa resan av efterforskningar som slutligen resulterade i en bok.

Vill höja medvetandenivån hos konsumenterna
Med boken Badskumt vill hon höja medvetenhetsnivån bland konsumenterna.
Jag vill att vi ska ställa krav på myndigheter och producenter. Det som jag fann mest häpnadsväckande under arbetet med boken var den ihåliga lagstiftningen vi har och det faktum att myndigheter förlitar sig så mycket på producenterna.

Läs också: Så undviker du gifter i barnmaten

Svaret på frågan i rubriken kommer nu…
Kurera har tagit hjälp av Katarina Johansson för att guida oss genom besvärliga innehållsförteckningar och tveksamma ingredienser i produkterna i vårt badrumsskåp.
Här presenterar vi svaret på den frågan vi ställde i rubriken.

Det här har du i ditt badrumsskåp:

 

Exempel på vanligt innehåll i ett badrumsskåp

1. Palmolive Naturals Deodorant
Ingen bra deodorant. Den innehåller inte många ingredienser med naturligt ursprung, ändå står det att den innehåller extrakt från 100 procent naturliga ingredienser vilket är väldigt vilseledande. Den innehåller aluminium som täpper till porerna i armhålan så effektivt att svettkörtlarna kan inflammeras och ge eksem och klåda. Den innehåller också EDTA, PPG och parfymämnen som kan påverka både människa och miljö negativt.

2. Body Shop Olive Body Butter
Body Shop har en väldigt naturlig framtoning på sina produkter och krämen innehåller även en del naturliga ingredienser men tyvärr mycket som inte är naturligt och bra som silikoner, parfymer, parabener och EDTA.

3. Lypsyl
Innehåller mest mineralolja. Mineralolja är billigt, har en lång hållbarhet och är inte allergiframkallande. Däremot innehåller den ingen näring och kan inte absorberas av huden utan ligger bara som ett lock ovanpå huden. Den täpper då till porer och hindrar huden från att andas. Mineraloljor är inte heller ett miljövänligt alternativ.

4. Apoliva ögoncreme
Den innehåller mycket fuktighetsbevarande och mjukgörande glycerin vilket är bra. Däremot så innehåller den både parabener och silikon vilket inte bör finnas i en bra ögonkräm.

5. Nivea Visage Pure & Natural Moisturizing Day Care
Den innehåller många ingredienser som inte behövs i en kräm. Den innehåller aloe vera men den hittar man långt ner i innehållsförteckningen vilket betyder att det är väldigt lite aloe vera i den. Krämen ser naturligare ut än vad den är.

6. H&M Daisy Duck Body lotion
Typiskt onödig produkt. Innehåller många dåliga ingredienser så som parabener och mineralolja. Dessutom är det väldigt konstigt att man har en hudirriterande tensid i en kroppslotion. Marknadsförs mot barn.

7. ACO Face Rengöringslotion
Innehåller mest vatten och mineralolja, dock bra att den är parfymfri. Ska vi eftersträva ett fossilfritt samhälle bör vi undvika mineraloljor.

8. Barnängen Essentials Yoghurt Honung och Vanilj
Tvålen innehåller faktiskt yoghurt och honung, vilket man inte alltid kan vara säker på trots namnet. Däremot hittas ingen vanilj i produkten! Den innehåller typiska tvålingredienser så som vatten och tensider. Inte de värsta tensiderna men fortfarande hudirriterande. Den innehåller även konserveringsmedel och parfym.

9. Pepsodent White Now
Innehåller Sodium Lauryl Sulfate som är en skummande tensid. Den är mycket hudirriterande och ska undvikas på de känsliga slemhinnorna i munnen. Tandkrämer med blekande effekt innehåller många gånger också stora mängder slipmedel som ger repor i tänderna. Det medför ofta att det ansamlas ännu mer bakterier och beläggningar.

10. Bamse barntandkräm
Innehåller Sodium Lauryl Sufate som är hudirriterande och ska undvikas att använda på slemhinnorna. Det är anmärkningsvärt att en sådan ingrediens ingår i en produkt för barn som dessutom har känsliga slemhinnor.

Katarina råder dig om att läsa ingredienslistan noga och tipsar om vad du bör undvika.

Här är de fem värsta ingredienserna:

 

Zinkpyrithion
Mjällets och fiskarnas fiende. Zinkpyrithion finner du i mjällschampon som Head & Shoulders samt i båtbottenfärger. Man tillsätter det då det förhindrar mikroorganismers tillväxt. Då zinkpyrithion är mycket giftigt för vattenlevande organismer är det sedan 2001 förbjudet för enskilda båtägare men fortfarande tillåtet i schampon.

Triclosan
Triclosan är bakteriedödande. Har använts flitigt i diskmedel, tvättsvampar, tandkrämer, kläder och mycket andra produkter som marknadsförts som antibakteriella. Då larm om risker för resistenta bakterier kommit har många tagit bort triclosan från produkterna men vissa har det kvar.

Alla kemiska hårfärger
De innehåller mängder med starkt eller till och med extremt allergiframkallande ämnen. Värsta är de mörkbruna och svarta färgerna.

Mineraloljor
De är billiga och har en bra hållbarhet. Innehåller dock ingen näring och lägger sig ovanpå huden och täpper igen porer. Framställningen är dessutom energi- och miljökrävande.

Silikoner
Tillsätts i krämer, hårbalsam, hårstylingprodukter för att göra hår och hud mjuk och len. Silikoner tillsätts även i vattenfast smink för att göra dem just vattenfasta. De är svåra för naturen att bryta ner och nämns ofta med ord som slutar med -cone.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Om boken Badskumt

Vad ska man ha och vad ska man undvika? Badskumt är boken som hjälper dig som konsument att hitta rätt produkter till badrumsskåpet. Och som menar att du som konsument inte ska bli lurad.
Den hjälper dig att tolka de innehållsförteckningar som för många uppfattas som hieroglyfer. Den hjälper dig att ställa krav på myndigheter och producenter.
Badskumt är tänkt som en handbok för att undvika de gifter som gör dig ren, fräsch och snygg.

Annons
Annons