Annons
Annons

Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

Igår fick landets tidningar ett pressmeddelande skickat till sig med rubriken ”Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare”. I det uppmanas cancerpatienter och personer med ökad risk för cancer att undvika kosttillskott med antioxidanter - med hänvisning till en ny studie. Nu reagerar flera av landets hälsoprofiler på vinklingen, som de menar blir missvisande. En av dem är Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård. "I studien används ämnet acetylcystein som i princip aldrig ingår i kosttillskott. Risken att i Sverige äta ett kosttillskott med det aktuella ämnet är alltså närmast obefintlig."

Redaktionen

8 oktober, 2015
Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott
Dela inlägget

Igår fick landets tidningar ett pressmeddelande skickat till sig med rubriken ”Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare”.
I det uppmanas cancerpatienter och personer med ökad risk för cancer att undvika kosttillskott med antioxidanter – med hänvisning till en ny studie.
Nu reagerar flera av landets hälsoprofiler på vinklingen, som de menar blir missvisande.
En av dem är Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård.
– I studien används ämnet acetylcystein som i princip aldrig ingår i kosttillskott. Risken att i Sverige äta ett kosttillskott med det aktuella ämnet är alltså närmast obefintlig.

Pressmeddelandets ingress lyder:
”Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Resultaten stärker forskarnas tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter, anser professor Martin Bergö.”

Läs också – Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Missvisande vinkling
Omedelbart efter att pressmeddelandet gått ut höjdes rösterna från ”andra hållet”. (Det märktes inte minst i undertecknads inkorg.)
Det anmärkningsvärda är inte nyheten i sig – även om informationen i sak är felaktig (den studerade dosen gör att det nämligen inte rör sig om ett kosttillskott utan om ett läkemedel) – utan det man istället befarar är att nyhetens vinkling riskerar att skrämma svenska folket till att sluta äta de skyddande antioxidanterna – och därmed bidra till att fler utvecklar tumörer snarare än tvärtom.

Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska Cancer Center.
Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska Cancer Center.

Antioxidanter skyddar friska personer…
Det är inte nytt att man bör vara försiktig med stora mängder antioxidanter. Det har tidigare framkommit att de kan göra större onytta än nytta hos personer med redan utvecklad cancer eller ökad cancerrisk. Snabbt summerat. Däremot har antioxidanternas skydd mot att utveckla cancer också bevisats.
– Varken våra eller andra studier tyder alltså på att antioxidanter kan orsaka cancer; de har bara motsatt effekt i friska och sjuka celler, säger Martin Bergö till Kurera och fortsätter:
– Våra studier och flera andra gruppers, visar att antioxidanter skyddar faktiskt friska möss från framtida spontan tumörutveckling. Och jag tror på de resultaten.

Läs också – Cancer och antioxidanter del 1: ”Slutsatserna är i allra högsta grad tvivelaktiga”

…men kan förvärra för redan sjuka
Han är däremot inte klar där.
– Men våra studier visar också att antioxidanter, så fort en tumörcell bildats, skyddar även dessa. Fria radikaler är alltså skadliga för både friska celler och för tumörceller. Och detta är inte alls kontroversiellt och stöds av väldigt mycket forskning idag, säger han.
I pressmeddelandet står även att läsa:
”Resultaten från denna och tidigare studier visar sammantaget att antioxidanter visserligen skyddar friska celler från fria radikaler som kan omvandla dem till cancerceller – men så fort en tumör uppstått kan antioxidanter skydda även tumören. Antioxidanter skyddar alltså både friska celler och cancerceller från fria radikaler. Tyvärr är det omöjligt att ta reda på om man har en liten tumör eller ett förstadium till cancer, men om man har det så finns det en risk att man ovetande påskyndar cancerutvecklingen om man äter kosttillskott med antioxidanter.”

”Cancersjuka mer benägna äta antioxdanter”
För Kurera förklarar Martin Bergö närmare:
– Tidigare forskning från Sahlgrenska akademin har visat att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Men de resultat vi har nu är så tydliga att personer som nyss fått en cancerdiagnos bör rekommenderas att undvika kosttillskott med antioxidanter, säger han och fortsätter:
– Problemet när det gäller kostråd är att man inte kan veta om man har en tidig tumör i lungan eller pre-maligna celler på huden för det finns inga tekniker att identifiera så tidig cancer. Om man tar tillskott med antioxidanter skulle man alltså kunna påskynda tillväxten av en liten tumör, men om man är tumörfri kan antioxidanter fortfarande skydda.

Läs också: Cancer och antioxidanter del 2: ”Märkligt och ovetenskapligt”

Vilka antioxidanter har studerats?
– Vi har använt både acetylcystein och E-vitamin i våra studier på lungcancer och malignt melanom. Och för varje observerad effekt på tumörer har vi härlett antioxidant-effekten till ämnenas antioxiderande förmåga, förklarar han.

Gäller detta alla antioxidanter?
– Vi har visat effekter av två typer av antioxidanter i våra studier och lungcancerstudien på människor använde betakaroten. Så här långt verkar det som att så länge antioxidanter kan neutralisera fria radikaler så har den möjlighet att påskynda cancerutceckling; men vi kan inte utesluta att det finns vissa typer som kan ha en annan effekt.

Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Är N-acetylcysteine (NAC) och löslig E-vitamin analog ämnen som förekommer i svenska kosttillskott? Eller är det läkemedelsklassade ämnen?
– Vitamin E i löslig form används inte som kosttillskott vad jag vet. NAC är ett slemlösande läkemedel som KOL-patienter och patienter med Head&Neck-cancer använder. Det används, och marknadsförs rätt hårt, som kosttillskott särskilt för hårt tränande som till exempel kroppsbyggare, fortsätter Martin Bergö.
– Detta är vanligare i USA men förekommer i Sverige, tillägger han.

Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård
Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård.

Får mothugg:Ämnet ingår inte kosttillskott”
Professor Martin Bergö får dock mothugg av Mats Nilsson, VD för branschorganisationen Svensk Egenvård, uttalar sig:
– Vi hyser stor respekt för den viktiga forskning som bedrivs av Martin Bergö och hans kollegor vid Sahlgrenska Cancer Center. Vi vill uppmärksamma att i studien används ämnet acetylcystein som i princip aldrig ingår i kosttillskott.

”Risken närmast obefintlig ”
Mats Nilsson fortsätter:
– Acetylcystein är läkemedelsklassificerat vid doser över 100 milligram. Den aktuella doseringen i studien motsvarar en dos på 665-1330 milligram per dag för en människa som väger 70 kilo.
– Skulle acetylcystein förekomma i doser under 100 milligram får det inte benämnas som en antioxidant. Risken att i Sverige äta ett kosttillskott med det aktuella ämnet som antioxidant är därför närmast obefintlig, säger han.

Läsa mer?
Studien ”Antioxidants can increase melanoma metastatis in mice” publicerades i Science Translational Medicine den 7 oktober.
Pressmeddelandet finns att läsa i sin helhet här.

Läs också: Vad är fria radikaler?

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons