Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.
Säsongen för kallbad är här på allvar med en badtemperatur på mellan 0-10 grader. Och att bada kallt kan ha flera hälsofördelar. Men det gäller att komma förbi den inledande ”kamp- eller flyktreaktionen” i kylan och få kontroll på andningen för att nå de positiva hälsofördelarna.
Kallbad ska bland annat…
- Öka blodcirkulationen i kroppen.
- Stärka immunförsvaret.
- Minska smärta.
- Göra oss piggare och gladare tack vare de endorfiner som frigörs.
- Träna upp din andning.
- Öka din viljestyrka och mental styrka.
Dessutom får du en härlig och unik naturupplevelse av att uppleva hav och sjö även vintertid.
LÄS OCKSÅ: Därför är kalla bad bra för hälsan
Checklista för vinterbadet
Är du erfaren kallbadare vet du säkert redan hur du gör för att undvika de risker som ändå existerar med att bli nedkyld. Men om du ska prova för första gången eller är en ”glad amatör” som inte har läst på så mycket så kan en checklista vara bra.
Generellt kan man säga att träning ger färdighet, precis som inom andra områden. Att kallbada regelbundet är bra för att vänja sig och acklimatisera kroppen till kylan. Regelbundna kalla bad ökar de positiva hälsoeffekterna samtidigt som de skyddar dig mot en för snabb nedkylning, som i värsta fall kan leda till så kallad hypotermi, alltså kraftig nedkylning till en kroppstemperatur på under 35 grader celcius.
Välj gärna en badplats med stege så att du enkelt kan kliva upp och ner ur vattnet, och helst i lä från vinden. Självklart ska du heller inte vinterbada med alkohol i kroppen, eller narkotiska preparat.
Här har vi samlat fler goda råd, från sajten Kallblad.nu och Per Tjernström, livräddare och svensk mästare i vintersim, samt äventyraren och fridykaren Annelie Pompe som även hon är en erfaren kallbadsentusiast.
LÄS OCKSÅ: Lisen Sundgrens nybörjarguide till skogsbad
10 tips för ett säkert kallbad
- Har du aldrig provat kallbad tidigare? Vänj dig genom att duscha kallt hemma och växla mellan varmt och kallt för att “träna upp” blodkärlen. Och framförallt: har du högt blodtryck eller hjärtsjukdomar – prata med din läkare innan du börjar bada och var försiktig. Detsamma gäller om det finns kända hjärtåkommor eller aneurysm i släkten.
- Kallbada regelbundet, cirka 2-3 gånger per vecka. Det acklimatiserar kroppen till kylan.
- Ha mössa på dig och helst även badskor och vantar, för att hålla huvud, händer och fötter varma.
- Ta med dig din mobiltelefon och ha 112-appen installerad.
- Doppa hela kroppen upp till nacken i vattnet för att få igång kroppens egen värmealstring. Doppa däremot inte huvudet om du inte är en van att bada kallt
LÄS OCKSÅ: Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan
- När du kliver ned i det kalla vattnet är det vanligt att få en ”andningsblockering”. Stanna i vattnet så pass länge så att du får kontroll på andningen och “kamp eller flykt-känslan” som infinner sig. Fokusera bara på att andas lugnt, ner i magen. Men pressa dig inte och ha koll på tiden. 2–3 minuter kan räcka. Du ska inte stanna i vattnet för länge även om det känns skönt efter en stund.
- Bada inte ensam! Gör det tillsammans med vänner och ha uppsikt över varandra!
- Efter badet: Kom i lä snabbt och klä av dig dina blöta badkläder. Det är viktigt för att stoppa nedkylningen. Lägg fram handduk och torra, varma kläder redan innan du kliver i vattnet, så att det går enkelt att byta om efter badet.
- Ha gärna med dig något varmt att dricka efter badet, så får du hjälp att bli varm inifrån.
- Promenera gärna till och från badet, det får upp den inre kroppstemperaturen både före och efter badet
Mentala tips när du tar ditt kallbad (från Annelie Pompe):
- Tveka inte, när du väl bestämt dig. Ta ett steg i taget ner i vattnet.
- Andas djupt och långsamt och håll emot luften på utandningen. Då går det lättare att slappna av.
- Njut av en härligt pirrande känsla på huden och den nya energin du får efter badet.
Av Carolina Eriksson
Fakta: Vad är en afterdrop?
Effekten som infaller direkt efter ett kallbad när du huttrar kan vara del av fenomenet som kallas för ”afterdrop”, som är något som alla kallbadare upplever mer eller mindre. Afterdrop innebär att den inre kroppstemperaturen sjunker ned till 35 grader eller ännu lägre under och/eller efter badet. Det börjar oftast med att du huttrar, och att det sedan avtar gradvis. Huttrandet är ett sätt för kroppen att snabbt öka på värmeprocessen och innebär att i stort sett alla muskler krampar med snabb frekvens, vilket ökar kroppens energiförbrukning och kan göra dig trött.
En okontrollerad afterdrop kan leda till så kallad hypotermi – ett ovanligt men allvarligt tillstånd av nedkylning till under 35 grader, som kännetecknas av bland annat kraftigt ofrivilligt huttrande, yrsel, illamående, tystnad samt sämre kontroll av tal och muskler. (Källa: Kallbad.nu)
Visste du….
… att det enligt kallbadsexperten Per Tjernström är bra att värma upp kroppen inifrån innan badet, men helst inte genom bastu då det oftast gör att man är varmast på utsidan.
När vi vinterbadar suger nämligen det kalla vattnet ur värmen från kroppen och det kyler snabbt ner blodomloppet. Kroppens fokus är då på att bevara värme runt de vitala delarna i kroppen.