Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

Hans Hägglund är adjungerad professor vid institutionen för medicinska vetenskaper, han har gett ut en ny bok, Bastuboken: heta fakta om bast och hälsa, där han berättar om den senaste forskning om hälsofördelarna med bastubad.

Till exempel kan bastubad sätta igång immunförsvaret och hormonsystemen, och det verkar de även ha en positiv effekt på vårt nervsystem.

Rapporter visar att blodfetterna minskar och att kärlen blir något mer elastiska. Även ett förhöjt blodtryck sjunker. Andra studier visar att risken för att dö i hjärt-kärlsjukdomar kan faktiskt halveras om man badar bastu regelbundet. Studier har visat att risken för demenssjukdomar och stroke minskar med drygt 50 procent. Resultat och analyser som dock studeras mer, enligt Hans Hägglund. Men han menar också att studieresultaten antyder att det inte är helt uteslutet att den som har tid att regelbundet bada bastu generellt sett lever ett sundare liv.

 

LÄS OCKSÅ: Kallbadstrenden växer – här ordnas en kallbadsvecka

Enkel och billig behandling
Hans Hägglund hoppas på mer forskning på bastubadandets hälsoeffekter. Det antyds även att bastubad kan ha en viss antidepressiv effekt och dämpa ångest men också ge en bättre sömn.

För att bastun ska ge hälsoeffekter handlar det om att bada regelbundet. Enligt Hans Hägglund behöver man sätta sig i bastun två till tre gånger i veckan för att nå viss effekt men badar du bastu fyra till sju gånger i veckan då kan hälsoeffekterna bli ännu tydligare. Han badar själv bastu så mycket han hinner och det blir nästan alltid varje dag. I ett pressmeddelande säger Hans Hägglund:

– Bastu är väldigt enkelt, tillgängligt och billigt jämfört med andra dyra läkemedel. Det är lite som effekterna av konditionsträning. Här får du passivt tillförd värme som ökar hjärtfrekvensen och minskar blodtrycket. Det kan vara bra om man är äldre och inte riktigt orkar träna, eller har något funktionshinder.

LÄS OCKSÅ: Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Alla ska inte bada bastu
Finns det gånger du inte ska bada bastu? Ja, förstås när du har feber eller en infektion i kroppen. Men har du kärlkramp som är instabil, om du nyligen har haft en akut hjärtinfarkt eller om du är kvinna med lymfödem eller har haft bröstcancer då ska du inte basta.

Hans Hägglund säger också att de som inte kan svettas, ska inte heller sätta sig i en bastu. Till exempel har personer med MS inte lika lätt att reglera sin kroppstemperatur.

 

En del dricker alkohol i bastun men det avråder Hans Hägglund ifrån eftersom man dels kan somna och dels kan få blodtrycksfall och ramla.

På Sunderby sjukhus i Luleå har en bastu byggts i forskningssyfte. Där ska man bland annat undersöka varför hjärtsvikt kan bli bättre av bastubad och varför immunförsvaret stärks.

Hans Hägglund ställer sig många frågor. Till exempel om reumatiker kan bli bättre av att bada bastu och kan regelbundet bastubadande göra att man kan hålla sig friskare under vintern om man tränar hårt.

Av Inger Palm

Källa: Uppsala universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.