3 superknep vid förkylning | Kurera.se
3 superknep vid förkylning

3 superknep vid förkylning

Vid den här tiden på året, när våren står precis bakom dörren och vädret ser olika ut från dag till dag, är det lätt att bli förkyld.
Vilket många gånger faktiskt är helt onödigt.
För de virushämmande knepen finns där – och ser man bara till att ta hand om sig i övrigt är chansen att hålla sig frisk större än många tror.
Här är infon som hjälper dig på vägen. 

Gör du bara det du kan för att upprätthålla ett starkt immunförsvar – genom att till exempel inte fuska för mycket med sömn och näring eller träna för hårt – är dina chanser goda att du slipper ta över varenda liten förkylning som finns i din omgivning.
Och ännu bättre kan dina utsikter bli med dessa tips.

Vitlök
Historiskt sett har vitlök använts flitigt som skydd mot infektioner. Det är svavelämnet allicin, vitlökens skydd mot skadedjur, som hjälper oss människor. Att äta vitlök håller virus och bakterier på avstånd och antalet förkylningssymtom och sjukdagar minskar vid intag av vitlökstillskott.
Men det är svårt att tillverka effektiva kosttillskott på färsk vitlök eftersom allicin är flyktigt och bryts ner snabbt i magsäcken. I Japan började man därför att lagra vitlök och tekniken kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet blev AGE, eller Aged Garlic Extract. I Sverige finns det välstuderade AGE-tillskottet Kyolic, som är ett kallextraherat vitlöksextrakt från Kalifornien.

 

Probiotika
Ett starkt immunförsvar startar i magen.
I tarmen finns drygt 70 procent av våra immunceller. Att balansera sin tarmflora kan bidra till att stärka immunförsvaret genom att de goda, probiotiska bakterier stöttar vårt immunförsvar. I en studie fann man att tillskott av probiotika minskar förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier i de övre luftvägarna. Får man ner fler nyttiga bakterier i tarmen minskar alltså inte bara mängden skadliga bakterier där, utan de minskar även uppe i näsa och hals.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: "Därför ska du genast sluta använda handsprit"

Medicinalväxt
Medicinalväxten echinacea vid första tecknet på förkylning
Effekten har bevisats i forskning, exempelvis fick 775 testpersoner 40 droppar Echinaforce tre gånger dagligen under fyra månader vilket visade att infektionsrisken halverades.
Flera mätvärden i immunsystemet regleras vid intag av echinacea, som är direkt virushämmande.
Kliniska studier på färsk echinacea visar att det inte bara kan minska symptom och antalet sjukdagar när man är sjuk, utan den kan också användas som förebyggande behandling.

Få fler tips här.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.