Om du inte jobbar inom vården eller på sjukhus bör du genast slänga all handsprit. Det kan nämligen annars få motsatt effekt och försämra kroppens egna försvar mot sjukdomar.
Det menar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, som själv slänger alla flaskor och servetter hon ser.
Det kategoriska uttalandet har dock några år på nacken. Nu i corona-tider förespråkar även Agnes Wold handsprit.
Texten har uppdaterats:
I en tweet daterad 21 mars 2020 skriver Agnes Wold:
”Fick reda på att det cirkulerar en länk där jag är kritisk till handsprit. Den handlar om normala förhållanden, då bara vanliga förkylningar och en och annan maginfluensa cirkulerar – dessa virus är inte känsliga för sprit. Coronan är däremot känslig för sprit och dessutom för tvål och vatten. Eftersom man kan få coronavirus på händerna när det finns många smittade runt en, är det en bra idé att tvätta händerna när man kommer hem. Och om man vill kan man använda handsprit. Spriten och tvålen löser upp det fett-hölje som omger viruset och då mister viruset sin förmåga att infektera oss. Men även om du tvättar dina händer eller spritar dem, så se till att hålla avståndet till andra, så du inte andas in den luft de just andades ut!”
Bakgrunden till tweeten är intervjuer i såväl tidningar som tv 2015 när Agnes Wold fick frågan om handsprit:
– Det är helt obegripligt att jättefriska människor ägnar sig åt bacillskräcksbeteende, sa hon till Expressen Hälsoliv.
► Läs också: Bränn fett – och håll dig frisk – med kokosfett
Professorn: ”Släng omedelbart all handsprit”
Överläkaren och professorn i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg uppmanade:
– Släng omedelbart all handsprit
– Jag kastar alla flaskor som jag hittar på arbetsplatser och sådant. Däremot bör man använda handsprit om man jobbar inom vården och på sjukhus, fortsätter hon.
► Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka
Är verkningslöst i Sverige
Hon menar att handspriten är verkningslös, om du inte reser utomlands.
– Nummer ett: Handsprit har endast effekt mot bakterier. Det kan ju vara relevant i länder som Indien eller Egypten där det förekommer bakteriella infektioner som salmonella och shigella som man får på händerna och sedan stoppar i munnen, ofta via maten, men i Sverige har vi inga bakteriella diarrésjukdomar, säger hon till Expressen.
► Läs också: Fysisk aktivitet stimulerar immunförsvaret
Risk för motsatt effekt
Agnes Wold menar också att handspriten inte har någon effekt mot förkylningsinfektioner. Att det till och med kan försämra kroppens försvar mot sjukdomar.
Hudens normalflora skyddar redan mot bakterier, men om man handspritar händerna så dödar man bakterierna som skyddar mot infektionerna.
► Läs också: Förkylningstider! Här är 15 naturliga knep för att slippa bli sjuk
Av Isabelle G Hedander