40 det nya 60 – när det gäller vår befolknings kroppsvikt | Kurera.se
överviktig man med stor mage, linne och ölglas

40 det nya 60 – när det gäller vår befolknings kroppsvikt

Vår befolkning blir allt fetare – men allra fetast är männen.
Dagens 40-åringar väger betydligt mer och har högre BMI än dagens 60-åringar gjorde när de var lika gamla. 
Det visar siffror från Västerbottens hälsoundersökning.

Vi blir allt mer överviktiga och ökningen sker i en dramatisk takt, konstaterar Västerbottens hälsoundersökning, VHU, som pågått sedan 1990. Hittills har 120 000 personer deltagit vid 40, 50 och 60 års ålder. Och skillnaderna mellan generationerna är stora, visar undersökningen.

► Läs också: Sömnbrist påverkar våra tarmbakterier – kan leda till övervikt

 

"Övervikt redan vid 40 års ålder"
Margareta Norberg är docent i allmänmedicin och epidemiologi vid Umeå universitet och koordinator för VHU.
– I dag har man mycket övervikt redan vid 40 års ålder. Det händer mycket redan i tidig ålder, säger hon till Aftonbladet.

Högt snitt-BMI för män och kvinnor
Mellan åren 1991 och 2015 ökade mäns BMI (Body Mass Index) med i snitt två enheter medan BMI hos kvinnor ökade med "bara" 1,4 enheter. Och snittet för mäns BMI är högre generellt. I snitt ligger män på  27,4 och kvinnor på 26,3 BMI-enheter. Man brukar säga att gränsen för övervikt går vid 25.

► Läs också: Ny forskning: Kött har samma effekt som socker på vikten

Unga män störst
Undersökningen visar att BMI-kurvans utveckling är betydligt brantare för 40-åringarna än 60-åringarna - och särskilt syns generationsskillnaderna hos männen.
Dagens 40-åriga män är större och har högre BMI än vad 60-åriga män hade 1991, alltså när de var i samma ålder.
Skillnaderna mellan olika kvinnogenerationer är inte lika stora.

 

"Stora konsekvenser för folkhälsan"
Fetma och övervikt ökar risken för en mängd allvarliga och även livshotande sjukdomar, som typ 2-diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer.
– På befolkningsnivå får det här mycket stora konsekvenser för folkhälsan, säger Margareta Norberg.
Och utvecklingen är inte specifik för Västerbotten. Det ser likartat ut i hela landet, berättar Margareta Norberg för Aftonbladet.

Utbildningsnivå och inkomst avgörande
Men – det finns en komponent som verkar vara lika med ett lägre BMI och en bättre vikt, över hela landet: Socioekonomiska förhållanden, det vill säga saker utbildningsnivå och inkomst.
Ju kortare utbildning och lägre inkomst desto högre BMI.

► Läs också: Utbildning – en viktig faktor bakom livslängd

 

Rör oss för lite och äter sämre
Varför vi blir tyngre med åren har att göra med levnadsvanor, berättar Margareta Norberg.
–Förut ökade man inte i vikt med åren på det viset som man gör i dag, säger hon och berättar att det till störst del beror på hur mycket vi rör på oss och vad vi äter.
– Man tar in mer energi än man förbrukar. Det går så smygande att det knappt märks. Det är små saker som bidrar. De kan röra sig om en halv bulle extra per dag.

"Behövs också samhällsförändringar och åtgärder på samhällsnivå"
Råden för att försöka undvika viktuppgång lyder likt följande:
Rör dig dagligen. En rask promenad på 30 minuter kan räcka. Fysisk aktivitet påverkar insulinkänsligheten, men effekten varar bara ett dygn.
Låt bli tobak och undvik långvarigt stillasittande, ät hälsosamt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
– Men det är inte bara individens ansvar. Det behövs också samhällsförändringar och åtgärder på samhällsnivå, så att det blir lättare att göra de hälsosamma valen. Det är det absolut viktigaste, säger Margareta Norberg till Aftonbladet.

 Läs också: Lite småfet? Här är bästa knepen för att rivstarta formen

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.