Annons

5 glutenfria gryner

Även om man inte är glutenintolerant blir det allt vanligare att undvika mat med gluten. Och mer kanske för den nya smakupplevelsen än för risken att få ont i magen. Amaranth är ett frö som är gott att göra gröt av. Teffgryn smakar lite som råg och hirs har liknande konsistens som couscous och passar bra i en polenta. Här kommer fem glutenfria gryner.

Inger Palm

21 april, 2020
5 glutenfria gryner
Dela inlägget

Även om man inte är glutenintolerant blir det allt vanligare att undvika mat med gluten. Och mer kanske för den nya smakupplevelsen än för risken att få ont i magen. Amaranth är ett frö som är gott att göra gröt av. Teffgryn smakar lite som råg och hirs har liknande konsistens som couscous och passar bra i en polenta. Här kommer fem glutenfria gryner.

Fem gryner, fem smaker och flera sätt att tillaga. Känner du till amaranth? Det lilla minifröet som kommer från Sydamerika har ett högt proteininnehåll – cirka 15 procent och av bra kvalitet. Amaranth är hårdare än quinoa och det går utmärkt att poppa popcorn på amaranthen. Den kan du även blanda ner i grynen i en hemmagjord granola eller använda amaranth istället för ris och pasta. Dn del tycker att amaranth smakar bäst som gröt.

LÄS OCKSÅ: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Durra ersätter ris
Durra kan användas på flera olika sätt. Den är världens femte mest odlades sädesslag och har en mild fullkornssmak. Durra finns som mjöl och hela korn. Passar bra som alternativ till couscous, pasta och ris. Tänk på att ha gott om tid när du ska tillaga en rätt med durra. Koktiden är en hel timme. Traditionellt har durra också använts till djurfoder och för att göra alkoholhaltiga drycker.

LÄS OCKSÅ: Så byter du ut de värsta bovarna för magen

Annons

Teff gifter sig bra med varma kryddor
Teffkorn är mycket små och kommer från Etiopien och Eritrea. Det tar bara en kvart att tillaga och teff smakar råg vilket gör den till en utmärkt ersättning för pasta och ris. Teffgryn blir till en god gröt och kan ersätta vallmofrön i bakning eftersom de ger en knaprig känsla och smak i bröd som i mjuka kakor. Teffsmaken gifter sig bra med varma kryddor som kardemumma, kanel och ingefära. Den fungerar också bra ihop med choklad.

LÄS OCKSÅ: Gör din egen lättlagade hirs- eller bovetevälling

Hirs kan kokas och stekas
Det finns ett 50-tal olika hirssorter och det går att spåra hirs 8 000 år tillbaka i den kinesiska kokkonsten. Tål du inte gluten är hirs ett utmärkt alternativ till exempelvis couscous, och den är också ett bra alternativ att göra polenta. När du kokat hirs ska den stå en kvart och sedan kan du röra runt med en gaffel. Den smakar bra med lite smör och en buljong. Ett annat alternativ är att låta hirsen svalna, skära den i bitar och sedan steka den.

LÄS OCKSÅ: Grönkålspaj med fetaost och quinoa

Quinoa är rikt på fiber
Den sydamerikanska quinoan är redan ganska känd i Sverige, och kan användas på flera sätt på grudn av dess neutrala smak. Den finns i färgerna vitt, rött och svart. Koktiden är 15 minuter och oftast används quinoa som alternativ till pasta och rus. Den innehåller proteiner, är rik på kostfiber och har ett högt innehåll av mineraler samt har lite mättat fett.

Annons

Av Inger Palm

Annons