Annons

5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård

Många av de läkemedel som säljs på apotek kommer ursprungligen från växtriket. Men du behöver inte alltid gå omvägen runt pillerburken. I din egen trädgård kan du odla hälsobringande växter som är lätta att använda mot olika åkommor. Här är några exempel.

Redaktionen

3 juni, 2019
5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård
Dela inlägget

Många av de läkemedel som säljs på apotek kommer ursprungligen från växtriket. Men du behöver inte alltid gå omvägen runt pillerburken. I din egen trädgård kan du odla hälsobringande växter som är lätta att använda mot olika åkommor.
Här är några exempel.

Hella Nathorst-Böös Foto: Ernst Nathorst-Böös

Hella Nathorst-Böös är journalist, författare och häxa. Här ger hon tips på några växter från trädgården som du kan göra välgörande teer och oljor av.

Läs också: 5 växter som håller din uteplats fri från mygg

Lavendel
En underbart väldoftande blomma som vi kanske främst förknippar med rent sänglinne och parfym. Men lavendel är också en läkeväxt, vars te har rogivande verkan. Den är även kramplösande och jättebra på alla typer av hudproblem. Att lukta på lavendel hjälper mot illamående. Gnid lavendelblommor mot huden så håller du mygg och fästningar borta. Som rökelse används den för att skapa ett fridfullt hem.

Citronmeliss
Extremt lättodlad och sprider sig nästan som ogräs. Många uppskattar citronmeliss som krydda och dekor på desserter, men inte alla vet att det också är en fantastisk läkeväxt.

Annons

Har milt lugnande effekt och är toppen att dricka som te när man vill komma ner i varv.

Jämnar ut blodsockersvängningar och högt blodtryck. Har även fin effekt på utvärtes problem som sår och munsår. Gnugga såret med ett blad från citronmeliss eller badda med te.

Läs också: Deppig? Ta hjälp från naturen

Salvia
Är en riktig mirakelmedicin: febernedsättande, kramplösande, blodtryckssänkande, blodsockersänkande, bra mot gaser i magen, rogivande och bra mot alla sorts hormonella besvär. Dessutom bra att tvätta sår med och har effekt mot svamp. Överdosera ej och använd ej under längre tid.

Johannesört
Har god effekt på oro och depressioner. Är även bra mot hormonella problem som PMS och klimakterie-besvär. Är lika fint verksam på utvärtes problem, mot alla typer av hudproblem.

Annons

Då används olja på johannesört att smörja med. Johannesört har traditionellt använts att göra vackert rött brännvin på. Obs! Johannesört kan bryta ner andra mediciner, särskilt hormonella mediciner (som p-piller) och antidepressiv medicin.

Den bör alltså inte användas om du tar andra mediciner. Den kan även ge ökad solkänslighet och ge pigmentförändringar, så sola inte när du druckit te på johannesört eller smörjt dig med oljan.

Läs också: Örten som lindrar både pms och klimakteriebesvär

Rosmarin
Den populära kryddan har extremt goda bakterie-dödande egenskaper. Det är därför bra att hälla avkok på rosmarin i skurvattnet, för en härlig doft och för att få bort bakterierna ordentligt – på ett giftfritt och miljövänligt sätt.

Rosmarin-te är smärtstillande, bra mot lågt blodtryck och dålig blodcirkulation.

Den passar att göra olja av och smörja kalla händer och fötter med. Forskning tyder på att rosmarin är bra för koncentrationsförmågan och för minnet.

Så gör du te på läkeväxter
Häll 2,5 deciliter kokhett vatten över 2 teskedar torkad, finfördelad växt eller 4 teskedar färsk växt som du hackat i lite mindre bitar. Sätt ett lock över kastrullen eller koppen medan teet drar, för att inte släppa ut de verksamma ämnena med ångan. Låt dra i tio minuter. Teer där slemämnen ska dras ut ur växten behöver dra i 20 minuter. Sila.

Tryck med en sked på växtdelarna i silen så att all vätska med den verksamma substansen pressas ut.
Teet kan sparas i en termos under dagen. Teet kan hettas upp igen, men låt det då inte koka.

Läs också: Allt om rosmarin

Så gör du olja
Växter som är rika på eteriska oljor lämpar sig bäst för att göra läkande olja.

Lägg torkade blommor, blad och delar av inte alltför grova stjälkar i en väl rengjord glasburk med lock. Du kan även använda färska örter, men då är mögelrisken generellt stor. Häll på kallpressad, gärna ekologisk olja; rapsolja, sesamolja, solrosolja eller olivolja. Mandelolja är mycket bra för huden, men har kortare hållbarhet.

Vänd på burken dagligen – utan att öppna locket – för att blanda om och motverka jäsning. Alla växtdelar ska fortfarande vara täckta av olja.
Efter en vecka kan du försiktigt öppna locket och lukta om det uppstått jäsgaser. I så fall, öppna och släpp ut gaserna med några dagars mellanrum.

Efter två till fyra veckor, sila oljan i ett rent och torrt kaffefilter, gärna av nylon.

Tryck med en sked på växtdelarna så att all olja med den verksamma substansen pressas ut. Sila tills inga rester av växtdelar är kvar.

Häll upp på väl rengjorda, mörka glasflaskor. Märk med växtnamn och datum. Förvara kallt för längre hållbarhet om du gjort mer olja än du gör av med på några månader.

Så gör du tinktur
I en tinktur är växtens verksamma ämnen lösta i alkohol, eller i vinäger. Vinäger ger dock betydligt sämre hållbarhet. En tinktur håller i många år om den förvaras mörkt och svalt och inte utsätts för syre alltför ofta.

Dosera därför gärna med pipett. Tinktur är lätt att använda eftersom du bara droppar den i ett glas vatten eller på en kompress, istället för att brygga te.

En liten tinkturflaska är också behändig att ta med sig. Om du vill undvika alkoholen så kan du droppa tinkturen i kokhett vatten så försvinner den mesta alkoholen.

Använd ren sprit med så hög alkoholhalt som möjligt, minst 40 procent.

Av redaktionen

Annons