Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna med rosa glasögon och ett frågetecken på fingret tittar bort och funderar

5 vanliga frågor till skönhetsexperten

Bör man hålla sig till samma skönhetsmärke? Hur slipper man påsar under ögonen och vilka kosttillskott fungerat mot livlöst hår?
Här har vi samlat några vanliga läsarfrågor till Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Bör man hålla sig till samma skönhetsmärken?

Jag använder lite olika skönhetsmärken. Kan man göra det eller bör man hålla sig till samma varumärke?

Sara Nomberg svarar:
Hej,
Det går ofta utmärkt att blanda hudvårdsmärken, men det är bra att vara uppmärksam på vilka ingredienser de innehåller. Till

 

Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg

Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg Foto: Michael Tomescu

exempel om du har en produkt som innehåller mycket fukt och en verkar uttorkande så kan de ta ut varandra, eller om flera produkter innehåller syror kan de verka för aggressivt på huden.
När du väljer produkter från ett och samma varumärke som säger att produkterna kan användas tillsammans så vet du utan att behöva fråga. För att vara på den säkra sidan skulle jag fråga på inköpsställena där du köpt produkterna om de kan ha någon negativ inverkan på varandra.

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hur slipper jag mina påsar runt ögonen på naturlig väg?

Hej,
Jag har fått påsar under ögonen och undrar vad det kan bero på. Och vad jag kan göra på naturlig väg för att slippa dom?

Sara Nomberg svarar:
Hej,
Det finns många orsaker varför man får påsar under ögonen, där den vanligaste är att man sover för lite. Att komma tillrätta med sömnen brukar därför vara den enklaste lösningen. Det svullna du ser under ögonen är lymfvätska och du kan med hjälp av lymfmassage under ögonen flytta på vätskan för att se mindre svullen ut. Ett enkelt och bra tips för att dränera huden från överskottsvätska är att rolla huden under ögonen med en kristallroller, till exempel en jaderoller eller andra stenar som rosenkvarts. De finns att hitta online. Där får man också ofta instruktioner för hur du ska göra din rutin med kristallrollern. Andra tips för att minska vätskan i kroppen är att dra ner på salt och socker.

 

LÄS OCKSÅ: Så fick Annika håret tillbaka

Vilka tillskott kan hjälpa mot livlöst hår?

Hej!
Jag är 56 år och har kommit i klimakteriet och känner inte längre igen mitt hår. Har varit gråhårig sedan 35 års ålder och har födoämnesintoleranser, IBS, reflux samt att jag reagerar på histamin. Detta gör att jag har svårt att få i mig den näring jag behöver när jag inte kan äta vad som helst, samt att tillskott i stort sett alltid innehåller majs och soja. Har lyckats få fram något enstaka tillskott men verkar som kroppen ändå inte tar upp detta. Har ingen möjlighet att ta till hjälp utöver vad landstinget kan erbjuda och där jag bor är det lika med ingenting.
Har du några råd och tips på vad jag ska äta, vilka tillskott jag ska leta efter samt hur jag ska ta hand om mitt gråa hår som är helt livlöst? Det lossnar massa hår när jag tvättar eller kammar det, och går av trots att jag använder gles kam, låter håret självtorka och låter det bara vara så gott det går. Har grått, rakt hår, tunna strån som dessutom är få, samt börjar bli hårlös baktill på huvudet, slutet av snedbenan. Har aldrig utsatt håret för blekning eller färgning, endast permanent vid unga år.

Sara Nomberg svarar:
Hej! Jag tycker du verkar vara inne på rätt spår, att kombinera kosttillskott för att stärka håret inifrån samt ta till egenvårdstips utifrån på håret. Gällande upptag av tillskott skulle jag säga att det bästa du kan göra är att försöka få i dig näringstäta livsmedel, det vill säga näring via kosten istället. Det är oftast lättare att ta upp än tillskott. Till exempel lever är ett av våra mest näringstäta livsmedel du kan äta, man kan göra egen leverpastej av kycklinglever som bakas i ugn. Håret behöver protein och för det är ägg en bra källa, ännu ett riktigt näringstätt livsmedel. Du kan även satsa på havregryn för ökat kiselupptag och nötter rika på fettsyror och spårämnen.
När det gäller hårvården skulle jag främst satsa på att få igång en cirkulation, genom att helst borsta, men om det inte går i alla fall massera hårbotten dagligen. Du kan testa att borsta med en mjuk svinhårsborste som fördelar hårbottens fett längs hårlängderna vilket brukar ge glans och vård till håret. Tvättningen av håret är det steg som kan orsaka mest skada på håret eftersom man löser upp hårets vårdande fetter med hjälp av schampots tensider. Välj gärna ett mycket milt schampo, gärna för torrt och skadat hår.
Jag kan varmt tipsa dig om att använda fasta tvålar, schampokakor, istället för flytande schampo. Dessa tvålar brukar vara snällare mot hår- och hårbotten och hjälpa många återfå friskt hår. Se till att alltid använda balsam som vårdar håret. Att göra inpackningar med örter är också ett tips som ger fylligare, friskare och starkare hår. Det går att göra hos ekofrisörer eller på en grönsalong med certifierade frisörer. Man kan självklart göra det själv också. Örterna kan både vara neutrala, det vill säga utan färg, eller med färg. Önskar du ha en färg i håret kan man få fina toningar över grått hår med hjälp av örtfärg, som då dessutom ger vårdande effekt och hjälper många att tappa mindre hår. Men finns som sagt även neutral henna som funkar utmärkt som en vårdande inpackning.

LÄS OCKSÅ: Nu utreds p-pillrens effekt på livskvaliteten

Vågar jag sluta med p-pillren utan att få en akneattack?

Hej,
Jag är 33 år och har några frågor om huden då jag oroar mig för detta mycket. Jag har sedan tonåren haft problemhud, ibland är det värre, i bland bättre. Testat krämer, tabletter och liknande. Började med Jasmine p-piller när jag var 26 och då blev huden först värre sen var det som vanligt. Det är först på senare år som jag inte får finnar längre. Dels undrar jag om det bara beror på p-pillren eller kan det vara så att min hud har blivit bättre för att jag har blivit äldre?
Jag går också i tankar om att kanske sluta med p-piller om jag vill skaffa barn. Men är livrädd för att få en akneattack. Att mina hormoner ska bli galna. Är det superstor chans att det blir så eller är det vanligt att huden är okej efter att man slutat och blivit äldre?. Förstår att det är individuellt också. Kollar också olika proteintabletter och hormontabletter man kan ta mot hormonrubbningar och om man kan börja med det innan man slutat med p-piller för att försöka jämna ut det så inte kroppen får en chock när man slutar ta pillret, om du förstår. Tacksam för svar, är så orolig.

 

Sara Nomberg svarar:
Hej! Jag förstår din oro, men jag tror att vi ska kunna lösa det. Det kan vara så att det var dina p-piller som så småningom balanserade dina hormoner men du beskriver att det tog en stund.
Jag brukar uppleva att hormonella förändringar uppstår ganska snabbt efter skiftning i hormonerna. Jag tycker inte du ska låta din rädsla för finnar ska stå i vägen för dina tankar om att skaffa barn, så jag skulle rekommendera dig att sluta med din p-piller och samtidigt börja ta kapslar med bidrottningsgelé. Följ instruktionen för användning på burken.
Dessa hjälper till att balansera hormonerna och har visat sig ha god effekt vid speciellt hormonell akne. Samtidigt bör du stötta upp huden med zink som hjälper hudens läkning och lägga en lermask varje dag det uppkommer en finne. Jag tror du kommer balansera upp hormonerna snabbt. Tänk också på att sova ordentligt varje natt så du håller kortisolnivåerna i schack, de kan annars trigga talgproduktionen och ge mer finnar.

LÄS OCKSÅ: Lindra din perioral dermatit i 6 steg

Hur kan jag lindra min perioral dermatit?

Hej!
Jag har sedan i augusti besvärats av perioral dermatit, har alltså utslag runt läpparna som nu sprider sig uppåt näsan. Jag har besökt en hudläkare och fick först en salva som jag tagit i cirka fyra veckor. Den svider som bara den när jag applicerar den!
Men det blir inte bättre, utslagen kommer och går i intensitet. Jag har köpt produkter som är för superkänslig hud, har tagit bort alla serum, geler med mera som jag tidigare använt. Men nu tycker läkaren att jag ska ta antibiotika i cirka tio veckor och jag vill verkligen inte det. Har problem med en känslig mage och jag vill inte utsätta mig för allt vad det innebär att ta antibiotika under så lång tid. Jag tänker att det måste finnas annat man kan göra. Dessutom mår min hy inte bra av min nuvarande ansiktskräm, den räcker inte till så hyn är så torr och känns som papper varje dag. Har du några råd att ge?

Sara Nomberg svarar:
Hej!
Jättebra att du köpt produkter för känslig hud, du är inne på helt rätt spår. Man kan bli av med perioral dermatit med hjälp av egenvård, men ibland behövs medicinering. Du har testat använda produkter för känslig hud och jag skulle rekommendera dig till att addera en olja som kan hjälpa till att kapsla in fukten och motverka torrheten. En olja som verkar balanserade och inte täpper till huden är till exempel jojobaolja eller avokadoolja. Addera några droppar i din ansiktskräm varje dag, morgon och kväll. Du kan också testa att rengöra huden med olja istället, det är många som läker sin periorala dermatit med hjälp av det. Samma oljor funkar.
Det är inte alltid så lätt att hitta produkter för perioral dermatit efter huden är så irriterad och känslig, så du får prova dig fram till du hittar något som din hud klarar av. Om du väljer att ta en antiobiotika-kur, ta probiotika samtidigt, då stöttar du tarmfloran så att den inte kollapsar helt. Tänk dock på att inte ta dem exakt samma tidpunkt utan vänta en timme mellan antibiotikan och probiotikan så antibiotikan inte dödar probiotikan också. Jag tipsar också om att hitta metoder för att varva ner i vardagen, det är vanligt att det finns ett samband mellan stress, orolig mage och perioral dermatit. Ge din hud kärlek genom att ta hand om hela dig och ditt välmående.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.