Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

7 knep som lindrar din akne!

Akne beror inte på dålig hygien, det är faktiskt inflammerade talgkörtlar, som sitter bredvid hårsäckar i vår kropp.
När de blir inflammerade uppstår finnar och pormaskar, som ett slags utslag.
Här delar hud- och spaterapeuten Hilda-Li Küsel med sig av några effektiva sätt att bli av med - eller mildra - din akne. 

Under tonåren påverkas talgkörtlarna av hormonerna och därför drabbas många tonåringar av akne, men det är också delvis ärftligt.
Det finns två typer av akne - torr och fet. När du har fet akne är huden fetare och glansigare, har du torr akne är huden torrare.
Hud- och spaterapeuten Hilda-Li Küsel berättar mer.

 

Sju knep som förbättrar din hy

 

1. Undvik mat som skapar inflammationer i kroppen
– Undvik snabba kolhydrater, socker, snabbmat och gluten som triggar inflammatoriska processer i kroppen. Detta då huden vid akne redan är inflammerad och tillståndet kan förvärras av fel mat.
Läs också: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

2. Ät mycket grönt
– Ät mycket frukt och grönt. Det gör gott för din kropp och hälsa men är också bra för huden då det innehåller enzymer och vitaminer som är bra för din hud.

3. Ta extra vitaminer
– Ät vitamintillskott med C-vitamin och B-vitaminer - framförallt vitamin B5 och zink är bra vid akne.
Läs också: Så blir du fri från akne inifrån – med B5, zink och GLA-fettsyror

4. Rengör och återfukta
– Rengör huden med Rosenseriens tvättgelé som är en ekologisk ansiktsrengöring som tar bort överflödigt talg och makeup utan att förstöra hudens naturliga skydd. Rengör endast ansiktet på kvällen med undantag om du lider av fet akne. Då kan du tvätta av ansiktet även på morgonen. Har du torr akne ska du använda återfuktande produkter.
Läs också: Näringsämnet som biter på akne

5. Täpp inte igen porerna - använd naturliga produkter
– Använd naturlig makeup som låter huden andas och inte täpper igen porerna. Mineralmakeup är det som är bäst när man har hudproblem.
Läs också: Så får du fin hy – med blommor

 

6. En särskild ansiktshandduk
– Använd en separat handduk till ansiktet. I och med att det är mycket bakterier i akne så är det mest hygieniskt att ha en egen handduk till ansiktet som byts ut ofta. Använd inte samma handduk som till händerna.
Läs också: Balansera huden och bli av med långvarig akne

7. Rör på dig
– Motionera! Det är alltid bra att motionerna oavsett hudproblem, men när du rör dig får du igång ett bra blodflöde och håller igång kroppen.
Läs också: Fördelarna med vardagsmotion

Av Saara Olsson Sillanpää


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

 

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.