Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

7 knep som lindrar din akne!

Akne beror inte på dålig hygien, det är faktiskt inflammerade talgkörtlar, som sitter bredvid hårsäckar i vår kropp.
När de blir inflammerade uppstår finnar och pormaskar, som ett slags utslag.
Här delar hud- och spaterapeuten Hilda-Li Küsel med sig av några effektiva sätt att bli av med - eller mildra - din akne. 

Under tonåren påverkas talgkörtlarna av hormonerna och därför drabbas många tonåringar av akne, men det är också delvis ärftligt.
Det finns två typer av akne - torr och fet. När du har fet akne är huden fetare och glansigare, har du torr akne är huden torrare.
Hud- och spaterapeuten Hilda-Li Küsel berättar mer.

 

Sju knep som förbättrar din hy

 

1. Undvik mat som skapar inflammationer i kroppen
– Undvik snabba kolhydrater, socker, snabbmat och gluten som triggar inflammatoriska processer i kroppen. Detta då huden vid akne redan är inflammerad och tillståndet kan förvärras av fel mat.
Läs också: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

2. Ät mycket grönt
– Ät mycket frukt och grönt. Det gör gott för din kropp och hälsa men är också bra för huden då det innehåller enzymer och vitaminer som är bra för din hud.

3. Ta extra vitaminer
– Ät vitamintillskott med C-vitamin och B-vitaminer - framförallt vitamin B5 och zink är bra vid akne.
Läs också: Så blir du fri från akne inifrån – med B5, zink och GLA-fettsyror

4. Rengör och återfukta
– Rengör huden med Rosenseriens tvättgelé som är en ekologisk ansiktsrengöring som tar bort överflödigt talg och makeup utan att förstöra hudens naturliga skydd. Rengör endast ansiktet på kvällen med undantag om du lider av fet akne. Då kan du tvätta av ansiktet även på morgonen. Har du torr akne ska du använda återfuktande produkter.
Läs också: Näringsämnet som biter på akne

5. Täpp inte igen porerna - använd naturliga produkter
– Använd naturlig makeup som låter huden andas och inte täpper igen porerna. Mineralmakeup är det som är bäst när man har hudproblem.
Läs också: Så får du fin hy – med blommor

 

6. En särskild ansiktshandduk
– Använd en separat handduk till ansiktet. I och med att det är mycket bakterier i akne så är det mest hygieniskt att ha en egen handduk till ansiktet som byts ut ofta. Använd inte samma handduk som till händerna.
Läs också: Balansera huden och bli av med långvarig akne

7. Rör på dig
– Motionera! Det är alltid bra att motionerna oavsett hudproblem, men när du rör dig får du igång ett bra blodflöde och håller igång kroppen.
Läs också: Fördelarna med vardagsmotion

Av Saara Olsson Sillanpää


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.