I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en ”valpboom”. Vad ska man tänka på som ny hundägare och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?
Hans Rosenberg, presstalesman hos Svenska Kennelklubben, är övervägande positiv till den stora efterfrågan på hundvalpar. Även om han menar att man naturligtvis kan vara lite rädd för vad som händer ”efter corona”.
– Normalt brukar folk passa på att skaffa valp efter skolavslutningarna då hela sommaren ligger framför en då man har tid att vara med sin nya hund. Nu har många haft den tiden redan från mars/april, så många är väl förberedda.
Efterfrågeökningen är så stor som 10 procent jämfört med förra våren, mätt i antalet nyregistrerade hundar hos Svenska Kennelklubben. Detta kan jämföras med ökningen ett ”normalt år” på 1-2 procent.
Vilka raser märker ni störst efterfrågan på just nu?
– De populäraste raserna generellt är det även nu: golden retriver, labrador, schäfer, cocker spaniel, tax. Man väljer ofta hund efter de raser man har kommit i kontakt med tidigare i livet, i barndomen eller som någon granne haft, vilket gör att trenderna håller i sig länge, säger Hans som själv är ägare till två hundar: en mops som kallas Ryssen och en curly coated retriever vid namn Jack.
Hårt tryck på uppfödarna
Hans Rosenberg berättar vidare att uppfödarna blir nedringda och att det är ett så hårt tryck att de nu har långa väntelistor på valpar.
– Det är ju ofta små uppfödare det handlar om, med kanske högst två-tre hundar, och de parar ju oftast bara en tik i taget. Kanske kan de öka på med en tik till när trycket är hårt. Men de är ju samtidigt också beredda på vad som händer ”efter corona”. Det är mer än fyra månader från det att tiken paras till dess att valpen är redo att komma till ett nytt hem, och det hinner hända mycket på den tiden och uppfödarna vill inte stå där i höst med sex osålda valpar, bara för att köparnas ekonomi kanske förändrats plötsligt i krisen.
För det är ändå ganska dyrt att skaffa hund, mellan 15-25 000 kronor i runda slängar, och även foder, veterinär och försäkring kostar en slant. I tuffare tider kan det därför bli svårt för många att klara av, menar Hans Rosenberg.
LÄS OCKSÅ: Djur kan avlivas på grund av narkoslekemedelsbrist i coronakrisen
Finns det andra risker än de ekonomiska att skaffa hund just nu, som de hälsomässiga?
–Vi vet ju aldrig vad vi drabbas av i livet i form av sjukdom eller olyckor. Jag tänker inte på sådant själv, utan lever livet nu och vill ha sällskap när jag går ut och går. För mig känns det konstigt att gå ut i naturen utan hund. Det är en jättemotivation för mig att komma ut.
Hundägare kommer snabbare tillbaka till jobbet
Och forskning har bevisat att de som har hund faktiskt kommer snabbare tillbaka till arbetslivet efter en sjukskrivning understryker Hans Rosenberg.
–Det beror ju på att vi hundägare har våra rutiner; vi måste gå ut och gå med hunden. Även om det inte blir en timmes promenad när du är sjuk så tar du dig ändå upp på morgonen och rastar hunden, sedan går du tillbaka till sängen.
LÄS OCKSÅ: Hundar tränas att upptäcka covid-19
Men om man plötsligt bli långvarigt sjuk och inlagd på sjukhus då?
– Jag ser det inte som ett problem, kanske har du en granne som kan ta ut hunden om det är kortvarigt. Men det är klart: blir det långvarigt kanske du måste fundera på omplacering. Och jag förstår inte de som säger ”inte kan väl jag skaffa hund när jag är över 70? Hunden kommer kanske överleva mig!”. Ja, det gör den kanske, men under dina levnadsår kommer den ha jättestor betydelse för din livskvalitet, så länge du orkar ta hand om den. Hamnar du på sjukhus eller går bort så ordnar det sig, den kommer omhändertas av barnbarnen, en granne eller annan. Så skaffa hund!
LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben
Hans Rosenberg själv har har alltid levt med hundar och har inte varit sjukskriven sedan 1993.
–Jag har alltid fått höra att jag har jättebra värden och resultat på mina hälsokontroller. Det beror nog på att jag har mina rutiner som hundägare.
Hur påverkar coronarestriktionerna att till exempel kunna gå en valpkurs?
–Det går fortfarande och är väldigt bra för kontakten mellan människa och hund. Vi har tillåtit valpkurser med upp till 10 deltagare hittills. . Vi kommer nu öka till 50 deltagare enligt vad myndigheterna säger.
Hans Rosenberg vill också understryka vad en hund betyder rent känslomässigt för ägaren, kanske särskilt i svåra tider.
– Även för utsatta barn kan det betyda mycket att leva med hund i svåra tider som dessa: att ha någon att tala med och anförtro sig till, någon som lyssnar. Att det finns någon där som ger kärlek och sällskap och alltid finns där för dig. Dessutom är det stressreducerande att umgås med sin hund. Det är en relation fri från prestationskrav och av behovet att hålla upp en ”fasad”.
Av Carolina Eriksson
7 tips till dig som funderar på att skaffa valp nu!
1. Hur går det för dig och din hund om det blir tuffare tider, ekonomiskt? Kommer du ha råd?
2. Rannsaka dig själv, kommer du ha tid att ge hunden även efter denna period? En hund ska inte sitta hemma själv 10 timmar om dagen, du måste planera för ett ”sen” om du just nu jobbar hemma.
3. Köp rätt ras!
Draghund, jakthund, vallhund… Varje ras är unik och framavlad för ett specifikt ändamål och bara du tillgodoser det på något sätt så kan du hantera det. Men man måste vara medveten om detta. Du kanske inte ska skaffa en vakthund som kommer älska familjen, men se till att grannens ungar inte kommer in på tomten till exempel?
4. De populäraste raserna, som schäfer och golden retriever, är aktiva raser som kräver aktivitet för att stimuleras, både fysiskt och mentalt. Kommer du ha tid till det?
5. Kolla in hemsidan köpahund.se för tips och råd om hur olika hundraser fungerar. Du kan även se uppfödare och aktuella valpkullar där. (Antalet besökare på sajten har ökat med 90% jämfört med förra året!)
6. Köp en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben! Då vet du vad du får i form av en dokumenterad bakgrund på din hund. Det finns en risk nu, när efterfrågan är större än tillgången, med oseriösa uppfödare och hundar som smugglas in i landet, vilket tullverket har varnat för. Men är hunden registerad så har den en uppfödare som måste följa Svenska Kennelklubbens stadgar och regler. Vilket är så nära en konsumenttrygghet du kan komma.
7. De mest populära raserna kan ha en väntetid på upp till 4 månader. Så fundera på om du kan vänta, eller byta ras? Vill du ändå ha till exempel just en labrador nu, så kan du kanske behöva åka 50-70 mil, dit det finns just lediga labradorvalpar.
(Källa: Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben)