Kvinna kysser leende man på kinden

9 tips för en lång lycklig relation

Samhället är knappast fullsmockat av förebilder eller gemensamma idealvärden när det gäller hur man lyckas ha långvariga, lyckliga förhållanden. Det mesta är vi helt enkelt förpassade till att lära oss genom ”trial and error”. Men det finns ändå vissa knep.
Här är nio tips för hur du kan få din relation att inte bara hålla  – utan även vara lycklig, frisk och stark längs vägen.

Alla försöker vi att lista ut det: Svaret på den ständiga frågan om hur vi ska lyckas samexistera med vår partner på det mest harmoniska och kärleksfulla sätt.
En sak är dock säker och det är att när vi är flexibla – både med oss själva och vår partner – kommunicerar vi bättre och när vi gör det kommer vi bättre överens. Det skriver sajten MindBodyGreen. Följer man dessutom nedan nio punkter kommer man ytterligare en bra bit på vägen.

1. Inse att det är omöjligt att ”vinna” ett bråk
Ofta när vi är inblandade i en dispyt med vår partner kommer det ofta att handla mer om att vinna, komma med ”vinnande” argument och ”ha rätt” än om att hitta en lösning. Inse att ingen kommer någonsin att vinna – någonsin. Det är inte så det funkar. Målet med medveten och konstruktiv kommunikation är att skapa mer harmoni i din relation och att hitta en lösning som ni båda känner fungerar. Att älta samma idéer och lösningar om och om igen för att försöka få det att bli ”rätt” kommer inte att leda till lycka.

 

2. Tänk på din partner som en förlängning av dig själv
Ofta ser vi våra nära och kära som något helt separat från oss själva. Och visst, du är du med dina underbara kvaliteter – och brister – och likaså din partner.  Men se er istället som en enhet. Förmodligen är ni bra – och dåliga – på olika saker. Tillsammans blir ni mer kompletta. Ett par som lyckas börja se sina olikheter som tillgångar har fattat grejen.

3. Var alltid öppen för möjligheten att du kan ha fel
Om din älskling har ett problem med något du sagt eller gjort finns chansen att han/hon har en poäng. Överväg åtminstone den tanken – och kom ihåg att det förmodligen finns mycket få människor som känner dig bättre än din partner. Ta därför chansen att lyssna istället för att komma med ursäkter, skylla ifrån dig eller byta samtalsämne.
Ja, det kan vara obehagligt att rannsaka sig själv – särskilt om man inte gör det så ofta – men gör det ändå. Se det som ett tillfälle att växa och lära dig mer om dig själv.

4. Var nyfiken och lyssna med ett öppet hjärta
När du utforskat möjligheten att det kanske finns något du borde jobba på, svara då din partner kärleksfullt istället för att bli arg eller gå i försvar som du kanske brukar. Säg: ”Så vad du försöker säga är alltså att…?” Fråga sedan nyfiket: ”Vad har du för förslag på vad jag kan förbättra?” Avsluta med orden: ”Jag älskar dig och är beredd att titta lite närmare på detta.”
Påminn dig själv om att det ÄR okej att ha fel. Ocn när du har det, acceptera det istället och försök jobba på dina brister.
Vi vill alla att växa, utvecklas och blomstra till vår mesta möjliga potential, eller hur? Dessutom, visar du att du är villig att acceptera dina fel – och jobba på dem – är det betydligt lättare för din partner att följa ditt exempel.

5. Lägg ner ”the silent treatment”
Kort och gott: Att ge någon det som på engelska kallas ”den tysta behandlingen” är värdelöst och kommer aldrig leda till lycka. Om något stör dig – tala ur skägget! Att sluta sig och hysa agg i tystnad har bara en negativ inverkan på energin i ert hem. Inget gott kan komma ur tyst behandling. Var istället öppen, ärlig, konstruktiv och skapa ett hem som är inbjudande, förlåtande och kärleksfullt.

6. Visa uppskattning/ge beröm
Även om/när ni har något otalt är det viktigt att uttrycka att du är tacksam över de saker som din partner ändå gör för dig. För något försöker han/hon nog ändå att göra. Även om det kanske inte precis det du önskat om du fått välja. Beröm är ett effektivt sätt att dra ut det bästa ur en person. Om det finns något beteende som du älskar och uppskattar hos din partner, ge honom/henne kredd för det.

7. Lär känna dina triggerpunkter
Naturligtvis kommer det alltid att finnas saker med din partner som stör dig lite. Men fundera över vad du reagerar på och varför. Fråga dig själv: ”Varför bryr jag mig så mycket om just detta beteende?” och: ”Vem i mitt förflutna har betett sig liknande och hur kan det höra ihop?”.
Känner du bara till dina triggers kan du lära dig bemästra dina impulser. Nästa gång du känner igen en trigger och din instinkt är att reagera på samma sätt du brukar, försök då istället att göra det motsatta. Om möjligt: Se det som ett experiment och ha kul med det. Ett nytt beteende hos dig kan sätta igång motivationen hos din partner att själv förändras.

8. Om du vill ha något, se till att du även ger det
Ett annat sätt att säga detta är: ”Var själv den förändring du vill se i din partner”. Om det är något du skulle vilja se mer av från din partner – prova att ge det till honom/henne först. Du kan inte behandla din sambo/man/fru som något katten släpat in och sedan förvänta dig blommor.

9.  Lär känna ditt eget – och din partners – kärleksspråk 
Detta kan vara den viktigaste hemligheten att av dem alla. Det är det mest effektiva sättet för er båda att håller er ”kärlekstank” välfylld.
Alla har vi olika sätt att uttrycka kärlek. Ibland är allt du behöver en kram, men allt din partner behöver är att prata.
Enligt boken ”Kärlekens fem olika språk” är de fem stora kärleksspråken följande:

  • Kvalitetstid
  • Tjänster
  • Ord av bekräftelse
  • Fysisk kontakt
  • Att få och ge gåvor

 

Fråga dig själv vilket ditt primära kärleksspråk är, det vill säga vad DU behöver för att känna dig älskad. Ställ sedan frågan till din partner: ”Vad gör jag som får dig att känna dig älskad och stöttad?” Gå inte runt och gissa.
En ledtråd är att man ofta ger det man själv behöver. Lagar din sambo alltid maten till exempel kan det bero på att hon/han själv skulle uppskatta – ja, till och med känna sig älskad – om  middagen stod på bordet när hon/han kom hem. Då är tjänster det primära kärleksspråket. Säger hon/han däremot ofta hur mycket hon/han uppskattar och älskar dig är det snarare vara ord som också får honom/henne att känna sig älskad. Och så vidare.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tia Jumbe: ”Ge med hjärtat istället för plånboken”

Krönikan

För ett par veckor sedan fyllde en god vän till mig år. När hon öppnade sina presenter på festen blev jag varm i hjärtat. Bland gåvorna fanns hemmastickade, vackra vantar, ett ljuvligt hemmagjort halsband och ett hemmapysslat armband med speciella kristaller. Själv gav jag henne en egenblandad nattolja för ansiktet. Kureras krönikör Tia Jumbe skriver om vikten att ge det som har ett verkligt värde framför det som bara kostat pengar.

magsyra_saltsyra

Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Mage

Många känner till att magsyra är något som kan orsaka magkatarr. Inte lika många tänker på att den skyddar oss mot magsjuka och bakterier, behövs för att smälta maten eller vet att brist på magsyra ger ungefär samma problem som överskott.

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år.

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.