Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid.
Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor.
Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.
Att kunna prata om problem med sina föräldrar är viktigt för barns och ungas psykiska hälsa. Psykosomatiska besvär som huvudvärk, magont och nedstämdhet är vanligare bland elever som uppger att de har svårt för att prata med en eller båda föräldrar. Det visar tidigare analyser av Folkhälsomyndighetens årliga enkätstudie ”Skolbarns hälsovanor”.
Resultat från den senaste undersökningen visar att många flickor och pojkar uppger att de har lätt för att prata med sin mamma om problem: 87 procent av flickorna och 91 procent av pojkarna i åldern 11−15 år uppgav detta. Andelen har varit stabil sedan studien startade 1985, rapporterar myndigheten.
LÄS OCKSÅ: Studie: Stressade pappor får stressade barn
Pappasamtalen ökar
Andelen som uppger att de har lätt att prata med pappa är något lägre, särskilt bland 13- och 15-åriga flickor. I genomsnitt säger 72 procent av flickorna och 84 procent av pojkarna att de har lätt eller mycket lätt att prata med sin pappa. Det är en ökning sedan undersökningen 2009/10, och ökningen är lite större bland flickorna än bland pojkarna.
Sverige ligger högt
Andelen elever som uppger att de kan prata med sin pappa när de har problem är hög i Sverige jämfört med i många andra länder. Det visar uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) som sammanställer resultaten från alla länder som deltar i studien Skolbarns hälsovanor.
År 2013/14, som är den senaste sammanställningen av de internationella resultaten, hamnar Sverige på plats fyra av 37 bland 15-åriga flickor i Europa.
Maria Corell är utredare på Folkhälsomyndigheten.
– Än är det en bit kvar innan papporna får samma förtroende som mammorna, men utvecklingen går åt rätt håll, säger hon i ett uttalande från myndigheten.
LÄS OCKSÅ: Därför har många män svårt att prata om känslor
Samband med uttag av föräldraledighet
Vem man vänder sig till för förtroliga samtal skulle kunna kallas en omställd jämställdhetsfråga. Flera studier visar att det finns ett samband mellan pappors uttag av föräldraledighet och deras delaktighet i sina barns uppväxt. Där Sverige ligger högt i jämförelse med andra länder och där skillnaderna i uttag jämnats ut de senaste åren – vilket i sin tur kan i sin tur ligga bakom ökningen som syns i Sverige, skriver myndigheten. Men där vi fortfarande är långt ifrån jämställda.
Under 2018 togs 69,9 procent av dagarna med föräldrapenning och vård av sjukt barn i Sverige ut av kvinnor, enligt siffror TCO:s jämställdhetsindex (som som beräknas årsvis för hela landet och där Skåne har minst jämställd fördelning av uttagen och Västerbotten mest jämställd fördelning). Männen tog endast ut 30,3 procent, det vill säga bara en knapp tredjedel.
LÄS OCKSÅ: Jämställd föräldraledighet – nyckeln till ekonomisk jämställdhet
Av Isabelle G Hedander
Källa: Folkhälsomyndigheten och WHO.