Annons
Annons

Ämnet som gör att huden åldras i förtid

AGE är ämnen som finns i maten men som också kan bildas i kroppen. Lite förenklat kan man kalla det skräp som bland annat bidrar till att huden åldras snabbare men det kan även orsaka andra problem. Grönsaker förhindrar detta.

Redaktionen

2 november, 2021
Ämnet som gör att huden åldras i förtid
Dela inlägget

AGE är ämnen som finns i maten men som också kan bildas i kroppen. Lite förenklat kan man kalla det skräp som bland annat bidrar till att huden åldras snabbare men det kan även orsaka andra problem. Grönsaker förhindrar detta.

Ämnena bildas i kroppen av kolhydrater och socker från maten vi äter. Överdrivet socker i kroppen – det som inte används som energi– binder sig med proteiner och skapar vad som kallas glykosering. AGE påskyndar åldrandet och bidrar även till kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och ledbesvär. AGE är en plackliknande substans som kan fastna i hjärnan, nerverna och resten av kroppen. När man konsumerar AGE genom maten absorberas ungefär 10-30 procent av kroppen. Men kroppens förmåga att eliminera dessa ämnen är begränsad.

LÄS OCKSÅ: Ämne i rödbeta kan bromsa Alzheimers

Skadligt för huden

AGE kan sätta sig i blodkapillärerna, nervcellerna, ögonen, i DNA och inte minst kollagenet som finns i huden. Där bidrar det till att huden blir hängig, rynkig och skadad. Det påverkar även bukspottskörteln som producerar insulin, men framför allt bildar det plack som fastnar i kärlen och bygger upp förträngningar och skapar högt blodtryck. Det bildar även amyloid protein som återfinns i hjärnan hos Alzheimerpatienter.

Det är kanske vanligast i grillad mat, rostat bröd, knaperstekt bacon eller hårt friterad mat. Den som äter en ”välstekt” biff eller en välgräddad pizza får i sig mycket AGE. AGE bildas när maten blir brun eller svart vid grillning, rostning, bakning eller stekning. Om man lagar mat vid hög temperatur utan vatten, vätska eller ånga så bildas AGE genom att sockret i maten binds till proteinet eller fettet.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan förebygga hjärt-kärlsjukdom

Även tillsatser bildar AGE

Det är inte bara grillad mat som skapar AGE. Processad och färdiglagad mat innehåller en del AGE i form av olika smakförstärkare och andra ämnen. Karamellfärg är ett sådant vanligt ämne, men listan på mat med AGE kan göras längre.

Kakor, kex, chips, mörkfärgad läsk och till och med mörk öl kan innehålla AGE. Bästa sättet att undvika AGE är att undvika hårdgrillad och hårdstekt mat och dra ner på friterat.

Undvik även högraffinerade omega-6 oljor, använd hellre olivolja, rapsolja och kokosfett. Dra ner på socker och snabba kolhydrater. Naturligtvis kan man äta grillad mat, se då till att den inte är hårt grillad och skär bort det brunsvarta. Man kan också välja att tillaga maten på lägre temperatur, vilket minskar bildandet av AGE. Ångkokad mat är också skonsamt.Raw food eller råa grönsaker eliminerar mycket.

Så ät rikligt med gröna grönsaker som grönkål, broccoli, spenat och brysselkål men även vitkål och blomkål. Bär är också bra. Te i olika former hjälper samt kryddorna kanel, gurkmeja, ingefära, cayenne och vitlök. Det är även bra att äta fet fisk eller ta tillskott av omega-3.

Av Inger Palm

Källa: Bättre hälsa

Annons
Annons