Annons

Anna Ottosson: ”Här är maten som skyddar och stärker kroppen efter cancer”

På vackra Österlen driver dietisten Anna Ottosson ett rehabprogram för personer som drabbats av cancer. I fokus står hälsosam, stärkande och god mat, baserad på den senaste nutritionsforskningen. Här berättar Anna om maten som bygger upp kropp och immunförsvar igen efter cancern – och skyddar mot återfall.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
29 augusti, 2021
Anna Ottosson: ”Här är maten som skyddar och stärker kroppen efter cancer”

På vackra Österlen driver dietisten Anna Ottosson ett rehabprogram för personer som drabbats av cancer. I fokus står hälsosam och god mat, baserad på den senaste nutritionsforskningen. Här berättar Anna om maten som bygger upp kropp och immunförsvar igen efter cancern – och skyddar mot återfall.

Hon har jobbat som legitimerad dietist i över 20 år, men började intressera sig för avancerad näringslära redan som barn. Anna Ottosson har under hela sitt varit i närkontakt med cancer på olika sätt – och upplevelserna har präglat hennes engagemang för den kraft som finns i maten som stärker upp immunförsvaret och kroppen. Du kanske känner igen Anna från TV där hon ibland har synts laga mat eller mixa smoothies (som är hennes specialitet), eller från hennes bok ”Hälsodrycker”, som har sålts till en rad länder världen över.

LÄS OCKSÅ: Bären som främjar god hälsa

Vändpunkt efter närstående som dött

Efter att ha varit med om närstående som blivit sjuka och vänner som gått bort i cancer kände Anna till slut att hon nått en avgörande vändpunkt. Det ledde till att hon startade ”Foodpower cancer rehab”, som hon nu har drivit i tio år i samarbete med Cancerrehabfonden – och hjälpt tusentals cancerdrabbade med.

Annons

– Jag kände att ”nej, nu får det räcka!”. Vad kan jag göra, hur kan jag bidra på något sätt? Ur den kraften och viss förtvivlan och sorg över vad cancern tar, så startade jag rehabprogrammet för att hjälpa människor tillbaka till livet. För mig är maten ett viktigt och kraftullt verktyg i kampen mot cancer, och i bästa fall så jobbar man med medicinsk behandling och nutritionsbehandling hand i hand. Man kan gå till sig själv; har man en närstående som fått cancer så vill man göra allt – och då ska man inte glömma maten, berättar Anna på sin varma skånska.

LÄS OCKSÅ: Rolf får hjälp av polyfenoler i kampen mot prostatacancern

Hjälp ut ur ”cancerbaksmällan”

Anna samarbetar idag med ett helt team som med sina olika expertiser hjälper deltagarna i programmet tillbaka efter sjukdomen under en vecka, på natursköna Österlen – och från i höst även i Stockholmsregionen. Förutom maten erbjuds återhämtning i form av yoga och samtalsterapi. Anna och hennes team i köket jobbar utifrån den senaste forskningen kring hur man stärker upp kroppen efter cancerbehandling med hjälp av mat, och även förebygger återfall.

– Det är en enorm käftsmäll att få cancer, så man brukar pratar om ”cancerbaksmäll”a. Många i omgivningen kanske ser att håret har växt ut igen på den som varit sjuk och tycker att ”du överlevde så nu är allt som vanligt!”. Men inget är som vanligt när man har varit med om en sådan resa. Och det kan man behöv hjälp med.

Hur ser den genomsnittliga deltagaren ut och vem kan söka till programmet?

Annons

– Vi har gäster från hela landet, allt från väldigt unga vuxna, alltså äldre tonåringar, och upp till 75 år. Majoriteten är kvinnor, män söker inte rehab på samma sätt som kvinnor. De kanske inte heller känner till att möjligheten finns. Men vi ser att fler och fler män söker nu och vi ser även en ökad insikt och kunskap bland män om hur viktig kosten är. Personer med alla sorters cancerformer är välkomna, det viktiga är att man är färdig med sina behandlingar av strålning och cellgifter.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du in i bättre matvanor

Olika kostråd i sjukdomsförloppet

För kostråden är lite olika före, under och efter en cancerbehandling. Maten som Anna jobbar med är den som äts efter den medicinska behandlingen.

– Mitt under en cancerbehandling behöver man tänka på vissa saker, som att vara försiktig med antioxidanter. Men så är det inte efter behandlingen. En blodgrape är en väldigt potent och kraftfull råvara exempelvis, men den ska man inte äta just under sin behandling. Grapen innehåller en cocktail av verksamma ämnen som är bra, men som kan påverka koncentration och effekt av läkemedel, strålning och cellgifter. Så kostråden måste skräddarsys utefter vart man befinner sig i behandlingen.

Kan du ge exempel på råvaror som serveras under rehab-veckan?

– Fokus är på växtbaserad, vegetarisk kost i regnbågens färger, och begränsat med kött. Vi serverar inget rött kött alls, för enligt forskningen ska man dra ner på det. Du måste inte bli vegetarian, men om du äter kött: ha det mer som tillbehör, som en accessoar i måltiden. Mycket av maten är ekologisk och lokalt producerad. Världscancerfonden säger att fet fisk 2-3 gånger i veckan rekommenderas, så det serverar vi också. Men det är förstås bra med en medvetenhet kring vilken fisk du äter och vart den har fiskats, poängterar Anna, apropå möjliga toxiner i fiskar, på grund av förorenade sjöar och hav.

LÄS OCKSÅ: 4 maträtter som inte är så nyttiga som du tror

Cocktail av den absolut bästa näringen

Anna Ottoson
Anna Ottosson är aktuell med Foodpower cancer rehab-veckor på Österlen och även i Stockholmsregionen från hösten 2021. Gå in på www.foodpower.se och kontakta Anna om du är intresserad. Släpper även en egen ”Foodpower-produkt” som hon saknat på marknaden.

Så vilka näringsämnen är viktigast för den som återhämtar sig efter cancer, strålning och cellgifter?

– Den mat vi äter ska stärka cellerna, blodbanorna och immunförsvaret och också vara väldigt bra för maghälsan, för att kunna bygga upp en bra bakteriekultur igen efter tuffa strålningar. Vi jobbar med mikro- och makronäringsämnen, och antiinflammatoriska komponenter. Som en cocktail av det absoluta bästa, för det är de här människorna värda. Deltagarna får också med sig verktyg för hur de kan jobba med maten när de kommer hem.

Är vissa vitaminer och mineraler extra cancerskyddande, även för att förebygga återfall?

– Det är viktigt att tänka på helheten, och inte snöa in på enskild råvara eller ”mirakelkur”. Det ska man vara försiktig med tycker jag. Men jag kan lyfta C-vitamin, och antocyaniner i de blå råvarorna, som blåbär och rödbeta, eller ämnen som finns i spenat och bladgrönsaker, eller i nötter och fröer. Men det är som sagt inte bara ett ämne eller en antioxidant som ”gör hela jobbet”, understryker Anna.

LÄS OCKSÅ: Carina Stahre: “Antiinflammatorisk kost håller mig medicinfri”

Rött kött och socker ökar cancerrisk

Anna Ottoson vill däremot lyfta Världscancerfondens råd, som består av 10 råvaror som ökar risken för cancer – och 10 som minskar risken.

– Rött kött ökar risken, liksom salt, alkohol, sockerrika produkter och söta drycker som läsk och saft. Så det skulle jag rekommendera att man minskar. Det som skyddar är att äta främst mat från växtriket, och att äta mat före kosttillskott. Den rena råvaran är totalt ”outstanding”, men ekologiskt och biodynamiskt odlade råvaror innehåller mer näringsämnen än konventionellt odlade.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

”Foodpower cancer rehab” vilar på tre lika viktiga delar

* Kraften i maten: Annas del som består av föreläsningar och workshops där hon förmedlar sin kunskap om kraften i maten. Och framförallt en skräddarsydd meny som deltagarna får njuta av, där recepten är baserade på den senaste forskningen inom mat och cancer och hur man stärker upp kropp och immunförsvar igen efter tuffa cancerbehandlingar.

* Samtal i grupp.
Under ledning av legitimerad psykolog, där man får hjälp att bearbeta sina upplevelser ihop.

* Yoga.
Yogaformerna är anpassade och skräddarsydda utefter deltagarna. – De flesta har fysiska begräsningar vilket kräver försiktighet, men vissa kan vara väldigt starka rent fysiskt. Det beror på var cancern har suttit, strålskador och biverkningar, förklarar Anna Ottosson.

Annons