När hösten är här efter en lång sommar med dignande buskar och träd vill vi ta vara på alla härliga frukter, grönsaker och bär. Att använda dem som ingredienser i bröd och kakor är både roligt, smakrikt och näringsrikt tipsar bokaktuella Annelie Andersson.
Annelie Andersson är recept- och blomsterkreatör, stylist, fotograf och författare som tidigare skrivit den prisade boken ”Blomster & Bakverk”. Nu är hon aktuell med den lika frestande och inspirerande uppföljaren ”Baka & ta tillvara” (Bladh by Bladh) med foton som ser ut som vackra stilleben. I boken bjuder hon på recept på bröd och bakverk som alla har gemensamt att de innehåller frukt, grönt och/ eller bär i alla former, utformade efter årets alla säsonger.
Hur och när väcktes ditt intresse för att baka och skapa recept och vackra foton med hjälp av frukt och grönsaker?
– Jag har alltid älskat att baka men det är först de senaste tio åren som jag experimenterat mera och skapat egna bröd och bakverk. Den där skaparglädjen i att både skriva och fotografera kom till mig och liksom tog över. Det bästa jag vet är blomster och bakverk, så det har känts naturligt att skapa bilder med det som är i säsong, men också det som jag för tillfället kan gå ut och plocka i trädgård och natur.
LÄS OCKSÅ: Sött i maten – utan socker
Frukt och grönt ger saftighet
Dessutom är ju de flesta råvaror inte bara goda utan också oerhört vackra, säger Annelie.
Vilka fördelar för bröden och bakverken ser du med att baka med just frukt och grönt?
– För mig handlar det om att jag vill inspirera till att ta tillvara det som finns omkring oss just nu. Att tänka i säsong och lyfta fram ett urval av råvaror som passar att baka med. Frukt och grönt bidrar med både smak och saftighet. Men att ta tillvara kan också vara att riva ner de där trötta morötterna eller mjuka äpplena i en bröddeg. Vi får till exempel massor med rabarber, men man kan ju äta en begränsad mängd pajer och kakor. I arbetet med boken funderade jag på om det gick att baka bröd på rabarber och det gick alldeles utmärkt. Dessutom blev det oerhört gott och rågfrallorna med rabarber och rosmarin blev riktigt uppskattade hemmavid.
LÄS OCKSÅ: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg
Behöver tänka i säsong mer
I boken poängterar Annelie vikten av att ”ta tillvara snarare än ta för givet”.
Vill du utveckla vad du menar med det?
– Jag tänker att vi lever i en värld där allt går väldigt fort och att vi mår bra av att dels stanna upp och se det som finns omkring oss. Men också att vi behöver hitta tillbaka till säsongstänket. För mig skaver det lite att det till exempel finns färska blåbär i matbutiken varje dag, året om. När det inte är bärsäsong kan vi använda frysta bär eller tänka i nya banor. Det finns också något fint i att längta tycker jag. Längta till sommarens bärplock, solvarma tomater eller höstens plommonskörd. Att vi tar tillvara snarare än tar för givet.
Vilka är dina personliga favoritråvaror att baka med på hösten och vad bakar du helst med dessa?
– Hösten är min årstid, jag älskar hösten! Jag njuter av både äpplen, päron, plommon, palsternacka, rödbetor och pumpa. Om det finns gott om äpplen och päron gör jag gärna osötat mos och fryser in. Det blir också gott att baka med. En äppelkladdkaka med toscatäcke njuter vi gärna av. Och får vi plocka plommon hos grannen i år igen ska jag helt klart baka rågbröd med plommon. Så saftigt och gott! Havtorn önskar jag att fler upptäckte, vilket fantastiskt bär det är! Ska det bjudas på tårta i höst blir det havtornsmoussetårta. Och så vill jag slå ett slag för kombinationen rödbeta, choklad och chili. En härlig höstkaka!
LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter
Av Carolina Eriksson
Annnelie Andersson
Ålder: 52 år
Familj: Man och två vuxna barn.
Bor: Villa med trädgård i Åkersberga, norr om Stockholm.
Gör: Fotograf, stylist, recept- och blomsterkreatör, bloggare och författare. Alltid med stor förkärlek till bakning, blomster och det vackra i vardagen.
Så mår jag bra: När jag får skapa ätbara eller blomstrande stilleben tillsammans med kameran i min trädgård.
Nyfiken? blomsterochbakverk.se. Instagram: @anneliesblomsterochbakverk