Är din hud trött och glåmig ena veckan för att nästa vecka istället vara fet och finnig? Du är inte ensam. Under din menscykel går huden genom olika stadier. En genomsnittlig menscykel är cirka 28 dagar och under de dagarna varierar dina hormonnivåer vilket också påverkar din hud – vissa mer än andras.
LÄS OCKSÅ: “Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”
Flera hormoner är viktiga
Enligt Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg finns det flera hormoner som har en viktig funktion i menstruationscykeln; östrogen, progesteron, follikelstimulerande hormon, FSH, och luteiniserande hormon, LH – och även balansen mellan progesteron och östrogen är viktig för hur vår hud mår. Hormonella obalanser kan uppstå när hormonerna skiftar i kroppen, som när du blir gravid, börjar eller slutar med hormonella preventivmedel, närmar dig klimakteriet – och också under din menscykel. Men genom att optimera din hudvårdsrutin efter dina hormonnivåer kan du få en lugnare hy.
– Vill du få en mer balanserad och jämn hormoncykel så bör du också se över dina livsstilsvanor som sömn, kost och näring, säger Sara Nomberg.
LÄS OCKSÅ: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”
Så anpassar du din hudvård efter menscykeln
Vecka 1:
Första dagen på mensen är både progesteron och östrogen låga och du kan känna dig yttorr och känsligare i huden. Nu är det dags att boosta huden med vårdande, reparerande och även rengörande ansiktsprodukter. Använd inga aktiva peelings eller syror, eftersom dessa arbetar nedbrytande. Jobba istället stärkande med lite fetare krämer eller näringsrika ansiktsoljor och reparerande ansiktsmasker. Här kan det vara en fördel att välja en snällare rengöringsprodukt som inte löddrar.
Vecka 2:
Nu börjar östrogenet öka och du kan uppleva mindre torrhet, kanske till och med mer lyster i huden. Nu har din hud inte lika stort behov av fett, men fortsätt skydda och stötta huden genom att fuktboosta. Fuktboosta gör du genom att välja en rengöring som inte torkar ut huden. Fortsätt återfuktningen med ett ansiktsvatten, gärna ett som säger sig ha extra fuktgivande effekt, smörj in med ett fuktgivande serum för att avsluta med en ansiktsolja eller fuktkräm. Då har du först sett till att bibehålla så mycket av hudens naturliga fukt som möjligt och sedan maxat med fuktgivande produkter genom hela hudvårdsrutinen. Du kan också komplettera med en fuktgivande ansiktmask för extra effekt.
Vecka 3:
Runt ägglossningen är du mest fertil, har ökad energi och generellt även ökat glow. Nivåerna av östrogen sjunker efter ägglossningen och ökar sedan igen, medan progesteron stiger. Nu är huden som mest motståndskraftig och om du vill göra mer aktiva behandlingar eller använda mer aktiva produkter är det bra att tajma in det nu. Exempel på aktiva produkter är fruktsyror eller C-vitamin som jobbar på pigmenteringar. En aktiv behandling kan vara en djuprengörande och lystergivande ansiktsbehandling som peelar lite djupare för att få huden att förnya sig. Det är en lite ”tuffare” behandling mot huden som ger mer förnyad hud på sikt. Ett exempel är en honungsportömning där man använder honung som ett slags vax där huden djuprengörs med rengöring, peeling, ånga och portämning med honung. Huden lämnas sedan ”clean” med både lyster och fin yta.
Vecka 4:
Talgproduktionen kan påverkas av förändringar i hormoner och veckan innan mens går progesteronnivåerna upp och detta kan leda till ökad talgproduktion. Det innebär att huden producerar extra mycket fett vilket är orsaken att du kan känna dig lite extra fet i huden just nu. Ju mer talgproduktion desto mer risk för tilltäppta porer och finnar. Nu kan du därför tänka på att addera mer ansiktsmasker i din hudvårdsrutin som drar ut överskottsfett från huden. Använd till exempel lermasker eller addera syra i din hudvård, till exempel AHA eller BHA-syror. Glöm inte att återfukta huden efteråt så att du inte torkar ut huden vilket kan ge mer talgproduktion.
LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om din känsliga hy
Av Tina Harr