En ny studie där 40 000 personer med cancer deltog visade att det finns en tydlig koppling mellan användningen av antibiotika och en ökad risk att få tjocktarmscancer.
Antibiotika påverkar tarmfloran och efter en antibiotikakur vittnar många att de fått problem med magen. När forskare vid Umeå universitet analyserade data från 40 000 cancerfall sågs ett starkt samband mellan en ökad risk för cancer i tjocktarm och antibiotika inom fem till tio år efter en antibiotikakur.
Sophia Harlid är cancerforskare vid Umeå universitet. Hon säger:
– Resultaten understryker att det finns flera skäl att vara restriktiv med antibiotika. Antibiotikabehandling är i många fall nödvändig och räddar liv, men vid mindre allvarliga åkommor som kan förväntas läka ut ändå bör man vara försiktig. Framförallt för att förhindra att bakterier utvecklar resistens men också, som denna studie visar, för att antibiotika kan öka risken för framtida tjocktarmscancer.
LÄS OCKSÅ: Probiotika – bra för både tarm och hjärna
Måttlig riskökning
Studien är en så kallad registerstudie där forskarna har tittat på patienter med cancer i tjocktarm eller ändtarm. Dessa personer fanns med i ett register mellan 2010 och 2016. Cancerpatienterna har jämförts med 200 000 cancerfria personer. Den här studien styrker en brittisk studie som gjorts tidigare.
En slutsats som forskarna drog var att de som använt antibiotika i mer än totalt sex månader hade en ökad risk för cancer i den högra delen av tjocktarmen med 17 procent.
Risken att drabbas av cancer var störst för de som använt mest antibiotika, men det fanns även en liten säkerställd risk för cancer vid enstaka antibiotikakurer.
Studieresultatet röt enbart antibiotika som intas oralt, men även om antibiotikan tas direkt i blodet, kan bakteriefloran i tarmsystemet påverkas.
– Det finns absolut ingen anledning till oro bara för att man har ätit antibiotika. Riskökningen är måttlig och den absoluta risken för individen påverkas ganska lite. Sverige är även på väg att införa allmän screening för kolorektalcancer. Precis som vid andra screeningprogram är det viktigt att delta så att eventuell cancer kan upptäckas tidigt eller till och med förebyggas eftersom även förstadier ibland kan tas bort, säger Sophia Harlid.
Studien publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the National Cancer Institute.
Av Inger Palm
Källa: Umeå universitet
Läs studien här