Annons

Äter du tillräckligt med klorofyll?

Klorofyll finns i gröna växter och sägs vara växternas blod. De innebär också en rad hälsodelar för oss. Men får vi i oss tillräckligt? Vi ställde några frågor till Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Redaktionen

29 januari, 2020
Äter du tillräckligt med klorofyll?
Dela inlägget

Klorofyll finns i gröna växter och sägs vara växternas blod. De innebär också en rad hälsodelar för oss. Men får vi i oss tillräckligt?
Vi ställde några frågor till Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Vad är klorofyll?
Hos människan bildas blod med hjälp av järn, medan klorofyll istället innehåller magnesium. Blod och klorofyll har liknande struktur, med skillnaden är att järn byts ut mot magnesium i växter. I växten står klorofyll för den vackert gröna färgen. Det intressanta är att det finns olika former av klorofyll, beroende på källa. Typ a- och b-klorofyll är det du hittar hos gröna grönsaker, medan typ c finns hos brunalger och typ d hos rödalger. Klorofyll kan även finnas hos speciella bakterier som har fotosyntespigment, bakterieklorofyll.

LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Vad är det bra för?
De mest konkreta områdena är att det sannolikt ökar blodets syresättning, motverkar bildning av gall- och njurstenar och åderförkalkning. Eftersom klorofyll är likt människans blod så anses det påverka vår blodproduktion och på så vis öka syresättningen. Det har också en god inverkan på tarmen och tarmfloran och kan verka sårläkande. Klorofyll används även för att motverka inflammation och minska oxidation, det vill säga att det minskar nedbrytningsprocesser, då klorofyll är väldigt antioxidativt. Fördelen är också att de växter som innehåller klorofyll även är näringsrika på andra sätt, och innehåller gott om mineraler och vitaminer.

LÄS OCKSÅ: Guide: 8 gröna pulver till smoothien

Annons

Får vi i oss tillräckligt med klorofyll?
Det är svårt att säga, men generellt så tror jag att de flesta får i sig väldigt lite klorofyll. Det kräver att du äter gott om gröna grönsaker, alger och spannmålsgräs, vilket inte är så vanligt förekommande hos många.

Vilka livsmedel innehåller klorofyll?
Mörkgröna grönsaker som grönkål, brännässla och spenat, alger som till exempel chlorella och spirulina och spannmålsgräs som vetegräs eller korngräs. Olika grässorter eller alger innehåller klorofyll i hög mängd.

Är det viktigare att äta klorofyll under någon särskild årstid?
Det är viktigt att äta klorofyll året om, men särskilt om man har besvär i kroppen, då det är antiinflammatoriskt och motverkar bland annat infektioner.
Det kan vara bra att tillägga att dessa gröna grönsaker och alger innehåller vitamin K, vilket gör att det motverkar effekt från blodförtunnande läkemedel. Dessa bör därför inte kombineras. Samma gäller om man eftersträvar blodförtunnande effekt på naturlig väg med till exempel omega-3.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta chlorella

Hur fungerar klorofyll som naturläkemedel?
Klorofyll kan användas vid näringsbrister, inflammatoriska processer, anemi (blodbrist), dålig tarmflora eller infektioner samt som komplement vid allmänna sjukdomsbesvär. Jag använder ofta chlorella vid avgiftning, i samband med avgiftande örter såsom persilja och brännässla, som också är rika klorofyllkällor. Ett tips är att använda chlorellatabletter eller pulver med brännässla, för att få ett dagligt intag av klorofyll samt gott om mineraler och vitaminer. I samband med en kost rik på gröna grönsaker och alger.

Annons

Av Tina Harr

Annons