Begreppet ”no shower” har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!
Flera kända Hollywood-profiler har på senaste tiden meddelat att de är hängivna fans av att skippa den dagliga duschen. Skådespelaren Jake Gyllenhaal berättade exempelvis i en intervju nyligen att han inte duschar såvida han inte luktar illa, och att det är ett medvetet val för att ta hand om sin hud. Skådisparet Ashton Kutcher och Milla Kunis berättar i sin tur att de inte tvättar sina barn såvida de inte är riktigt mustiga – och själva duschar de inte heller ofta, utan nöjer sig med att varje dag tvätta sig i skrevet och i armhålorna (han) respektive i ansiktet (hon).
LÄS OCKSÅ: “Min hy har fått spänst och lyster”
”Vänta på stanken”
Brad Pitt meddelade också nyligen att han bara torkar av armhålorna med våtservetter dagligen och skådisen Kristen Bell säger att hon är ett fan av ”waiting for the stink” när det gäller att duscha hennes två små döttrar. Att vi börjar lukta är biologins tecken på att det är dags att tvätta sig, resonerar hon. Och i en intervju redan för tio år sedan berättade Jennifer Aniston att hon brukar ta treminutersduschar för att spara vatten, och att hon på den korta tiden även borstar tänderna i duschen. För vi gör förstås även miljön en tjänst om vi duschar mer sällan och kortare, eftersom vi inte bör slösa med vatten – särskilt inte i Kalifornien där det ofta råder vattenbrist.
Allt detta har man kunnat läsa om i tidningar som amerikanska Vogue, Vanity Fair och Washington post i år. Och flera dermatologer i USA hyllar trenden i samma tidningar.
LÄS OCKSÅ: Vacker och välmående hud – inifrån
Allt för ren hud blir problemhud
Kureras egen hudvårdsexpert Sara Norberg tycker absolut att det finns vinster med denna trend. Hon förklarar att vår hud inte är gjord för att tvättas så mycket som vi gör idag.
– Det finns en teori om att våra rengöringsrutiner i västvärlden är en stark bidragande faktor till vår prevalens av inflammatoriska hudsjukdomar, som eksem. Man ser färre sådana sjukdomar i miljöer som är mindre ”rena”. Men vad är egentligen rent? Det må vara mer smutsigt på en bondgård med jord och djur, men där finns renare luft och bättre mikroflora.
LÄS OCKSÅ: Näringen som får din hy att stråla
Brist på goda bakterier i stan
Det är redan känt att jordbakterier bidrar till en hälsosam mikroflora på huden, så att gräva i jord med våra bara händer är rena hälsokuren, förklarar Sara Nomberg.
– I storstäder har vi brist på mångfald av bakterier, och smutsigare luft. Dessutom tvättar vi oss mer så vi får sämre skyddsbarriär av att vi löser upp vår skyddande fettsyramantel med löddrande rengöringsämnen när vi tvättar och duschar oss. Och sedan exponeras vi för allt mindre välgörande bakterier från vår natur.
Bra låta huden sköta sig själv
En dålig kombo och som gjort för hudproblem, med andra ord.
– Att duscha mindre i en stadsmiljö skulle jag bara säga är positivt! Att bara tvätta sig när man känner sig smutsig är ett vinnande koncept som låter huden vila och sköta sin egen funktion, utan att vi rubbar den allt för mycket.
LÄS OCKSÅ: Så motverkar du att huden åldras i förtid
Men finns det ingen bortre gräns för när det blir dåligt för huden att skippa duschen, som tecken på att bakterier får fäste?
– Bakterier ansamlas absolut, men det är ju därför vi har en mikroflora, som kan oskadliggöra de bakterier som är dåliga. Den största andelen bakterier som finns på oss är bara bra, även de som vi utsätts från utifrån, understryker Sara Nomberg.
Av Carolina Eriksson