Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.
Eva Lidströms allergi mot pälsdjur blev tydlig när hon och hennes nyblivna sambo skaffade katt. Det kliade i ögonen och Eva började nysa. Kanske kände katten att matte inte tålde hennes närvaro, för ganska snart promenerade den iväg och kom aldrig tillbaka.
– Båda mina föräldrar var allergiska, och då ökar ju risken att bli allergisk, men det var inte förrän i 30-års åldern när jag genomgick en sticktest som det konstaterades att jag var allergisk mot det mesta; damm, kvalster, pollen och pälsdjur, säger Eva Lidström.
Hon fick allergitabletter och ögondroppar, men det räckte aldrig riktigt till, och Eva blev både dåsig och trött av allergin och att året om behöva ta sin medicin. Mest besvärlig var rinnsnuvan och nysattackerna som stockade igen i näsa och hals, men även problemen med andningen och hjärtklappning som kom efter nysningarna var jobbiga.
En sommar för 25 år sedan kom Eva närmare en lösning på sin kraftiga allergi.
– Jag var på självplock för jordgubbar och åt massor med bär. På väg hem fick jag en kraftig allergisk reaktion och blev riktigt sjuk. Det var som om alla jordgubbarna utsatte kroppen för en enorm påfrestning. Då insåg jag att en del av mina allergiska reaktioner kunde bero på mat som jag inte visste om att jag inte tålde, säger Eva Lidström som bestämde sig för att sluta äta jordgubbar och alla andra röda bär.
LÄS OCKSÅ: Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma
Snabb effekt och bättring
Fortfarande hjälpte inga mediciner mot de kraftiga allergiattackerna. Då gick hon till en naturterapeut där hon fick hjälp att sanera kosten ännu mer, och besvären lättade ytterligare en aning.
I samma veva utreddes hon för glutenintolerans, och när hon fått det bekräftat, så slutade hon med gluten, och tarmen fick äntligen chans att läka. Men hon besvärades fortfarande av kraftiga allergiattacker med rinnsnuva och nysningar, symtom som histamintabletterna inte rådde på. Inte förrän hon provade ett kosttillskott mot pollenbesvär.
– I höstas läste jag om en kvinna som hade stora problem med allergier och som blivit hjälpt av ett tillskott mot allergi, pycnogenol. Det lät så bra att jag bara måste prova, säger Eva Lidström.
Resultatet blev över förväntan. Efter några dagar kände hon sig piggare, och efter en dryg vecka märkte hon att de långvariga nysningarna uteblivit. Nu, ett halvår senare, har hon noterat att nysattackerna kommer mycket mer sällan
– Det är verkligen stor skillnad. Jag är inte alls lika trött. Däremot vet jag inte hur jag reagerar mot pälsdjur. Coronapandemin har ju gjort att jag inte besökt vänner som har katt. Men jag har inte varit förkyld sedan jag började med tillskottet.
LÄS OCKSÅ: Barken från tall kan bli räddningen för pollenallergiker
Skaffade hund
Barkextraktet, som Eva tar, kan ge en omedelbar effekt vid allergier. Om och när en allergisk reaktion uppstår med rinnande näsa och kliande ögon så kan symtomen lindras inom en kvart, om man tar fyra till sex tabletter. Men för pollenallergiker är det förstås bättre att börja med tillskottet innan pollensäsongen drar igång.
När en allergisk reaktion uppstår reagerar kroppen på harmlösa ämnen som den tycker är farliga. Då frigörs histamin och inflammatoriska ämnen för att bekämpa det som gör intrång i kroppen. Det är frisättningen av histamin som gör att vi nyser, det kliar i ögonen och att vi blir snuviga.
Det finns studier som visar att flavonoiderna i tillskottet som Eva tar blockerar frisättningen av histamin. Barken ökar upptaget och återupptaget av histamin i mastcellerna. Dessa celler är viktiga för de inflammatoriska reaktionerna som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp.
I mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. En stor fördel är att tillskottet inte gör dig trött eller ger torra slemhinnor som annars är vanliga biverkningar av konventioenella allergimediciner.
– Det är märkligt hur man kan reagera och inte reagera på olika ämnen. Jag ville så gärna ha hund och skaffade en chihuahua för tio år sedan. Visst kliade det i näsan, men det går inte att jämföra med när jag träffar katter. Men hunden var så efterlängtad! Det kanske övervägde? Det ska bli intressant att se hur jag reagerar på pollen i år. Ännu har jag inte känt något, och pollen kan ju komma ganska tidigt på året.
Av Inger Palm
Eva Lidström
Ålder: 65 år.
Bor: Skellefteå.
Gör: Pensionär. Jobbade tidigare inom resebranschen.
Familj: Make och 2 vuxna barn, 3 barnbarn och 2 bonusbarnbarn
Så mår jag bra: Går på gym, gillar att promenera. Läser mycket böcker, konsumerar allt från skönlitteratur och deckare till faktaböcker och dokumentärer. Sjunger i kör, älskar att lyssna på musik och umgås med goda vänner.
Pycnogenol
… är ett tillskott med extrakt från en fransk strandtall, pinus pinaster. Barken innehåller en unik kombination av ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Flavonoiderna blockerar frisättningen av histamin så att en allergisk reaktion uteblir. Pycnogenol har effekt på luftburen allergi, pollen. Allergiker får oftast effekt efter några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång.
Den starka antioxidativa effekten ger även hjälp vid andningssvårigheter och de stärker kollagenet vilket gör att vävnaden i näsa och hals inte släpper igenom vätska och därmed minskar eller uteblir den allergiska reaktionen. Extraktet ökar också produktionen av kväveoxid som förbättrar blodcirkulationen i de små kärlen i hjärnan, vilket gör dig mindre trött.
Även inflammationer hos astmatiker dämpas. Har du astma kan det ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att problemen ökar.
Det finns mer än 400 publicerade studier och artiklar som visar extraktets effekt