Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna kramar barn

Foto: Peter Erlandsson

Barken från tall motade astman

Belle Karlsson

Ålder: 28 år.
Bor: Önnestad utanför Kristianstad.
Gör: Kör truck på Volvo.
Familj: Flickvännen Sofie, sonen Leon, 7 år och dottern Billie, 8 månader just nu.
Så mår jag bra: Äter helst vegetarisk. Tar multivitamintillskott, D-vitamin och omega-3 samt dricker ett glas sellerijuice varje morgon. Löptränar och kör styrketräning fyra gånger i veckan.

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Ansträngningsastma känns precis som det låter – det är jobbigare att andas vid ansträngning. När vi tränar andas vi snabbare och öppnar munnen utan att tänka på det eftersom vi vill få in mer luft. Då blir luften oftast torrare, vilket irriterar luftrören. 

Den underliggande inflammationen i luftrören finns alltid kvar, även om besvären bara uppkommer av ansträngning. 

– Under idrottslektionerna i skolan märkte jag att det blev svårt att andas, säger Belle Karlsson. 

 

– Jag hade inte tränat under en period och trodde först att det var min dåliga kondition som gjorde mig andfådd. Men det ville inte ge med sig. Jag gick till doktorn som sa att jag hade fått ansträngningsastma. Från den dagen har jag använt inhalator. Men i våras kunde jag slänga min medicin – det var då jag började med samma kosttillskott som hade hjälpt min son.

LÄS OCKSÅ: D-vitamintillskott kan halvera risken för svåra astmaattacker

Allergisk mot pälsdjur
Belle hade alltid med sig sin astmamedicin till gymmet eller när hon gav sig ut på en löprunda, ifall ett anfall skulle uppstå. Den enda nackdelen var att medicinen gjorde henne trött. 

– Jag hade inget val. Träning har alltid varit viktigt för mig och det gick inte att träna utan medicinen.

För några år sedan fick Belle en kraftfull allergisk reaktion när hon var i stallet med sin pappa. Från en sekund till en annan blev hon allergisk mot pälsdjur.

– Så fort jag kom hem till folk med husdjur så nös jag. Jag klarade inte ens att komma hem till min mamma som har hund. Själv har jag två hundar och två katter och det var aldrig några problem, vilket är jätte-konstigt, men väldigt skönt, säger hon.

Belles son, Leon, som är sju år fick pollenallergi för fyra år sedan. Familjen lät honom prova olika naturliga preparat, allt från ögondroppar till olika kosttillskott, men ingenting hjälpte. Till slut blev de rekommenderade ett extrakt från en marin fransk tall som i åtskilliga studier visat sig ha god effekt på bland annat pollenallergi.

 

– Vi ville vara väl förberedda, och gav Leon kosttillskottet pycnogenol redan på hösten eftersom pollensäsongen kan starta tidigt. När våren kom, då kom ingen allergi. Och Leon har varit allergifri sedan han började med pollentabletterna, berättar Belle. 

LÄS OCKSÅ: Pyknogenol kan ge KOL-patienter ett bättre liv

Inga astmaattacker
När en allergisk reaktion uppstår reagerar kroppen på harmlösa ämnen som den tror är farliga. Då frigörs histamin och inflammatoriska ämnen för att bekämpa intrånget i kroppen. Det är frisättningen av histamin som gör att vi nyser, att det kliar i ögonen och att vi blir snuviga. Antioxidanterna i pycnogenol har en naturlig antihistamin-effekt som motverkar pollenallergi.

Tack vare att pycnogenolen minskar inflammationer mår även astmatiker bättre. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker känna av sina problem starkare. En astmatiker som tar tillskottet kan räkna med att det kan ta någon vecka och upp till tre månader innan svullnaden i lungorna går tillbaka och det blir lättare att andas.

– När jag fick reda på att pycnogenol var bra även vid astma och pälsdjursallergi, så beslöt jag mig för att prova själv, säger Belle som började ta tabletterna förra våren.

Efter någon vecka, då pycnogenolen börjat verka i kroppen, behövde Belle inte längre sin inhalator. Inte heller har hon samma starka besvär när hon träffar pälsdjur.

 

– När jag skulle hem till min mamma brukade jag vara tvungen att ta medicin i förebyggande syfte. Nu räcker det med kosttillskottet. Visst kan jag nysa ibland, men det är allt.

Pycnogenol ökar upptaget och återupptaget av histamin i mastcellerna. Dessa är viktiga för de inflammatoriska reaktionerna som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. I mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. 

– Det känns skönt att kunna löpträna och slippa ta med medicinen ifall ett astmaanfall kommer. Jag har inte varit förkyld på ett år heller. Senaste förkylningen var tuff. Den varade i en månad och jag fick sätta mig upp i sängen flera gånger per natt och använda inhalatorn. 

– Den enda gång jag känner av andningen, det är när jag feströker och jag har glömt ta mina tabletter – men det gör jag väldigt sällan, säger Belle.

Av Inger Palm


Belle Karlsson

Ålder: 28 år.
Bor: Önnestad utanför Kristianstad.
Gör: Kör truck på Volvo.
Familj: Flickvännen Sofie, sonen Leon, 7 år och dottern Billie, 8 månader just nu.
Så mår jag bra: Äter helst vegetarisk. Tar multivitamintillskott, D-vitamin och omega-3 samt dricker ett glas sellerijuice varje morgon. Löptränar och kör styrketräning fyra gånger i veckan.

Pycnogenol

Det finns över 400 publicerade studier och artiklar som visar på effekterna från barkextraktet från den franska tallen. I två studier på astmatiker där den ena gjordes på barn och den andra på vuxna, fick en grupp pycnogenol och den andra placebo. 
Resultaten var i princip desamma oavsett ålder. Studien på vuxna pågick i fyra veckor medan den på barn varade i tre månader. Bland barnen kunde de som fick barkextraktet minska doserna med astmaspray efter studiens slut, till var femte dag istället för flera gånger per dag. 
Framförallt för växande barn är det en stor fördel att slippa ta astma-spray dagligen och istället kunna ta ett naturligt ämne utan biverkningar och må bra.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.