Efter en lång vinter känner sig de flesta av oss ganska trötta. Men längre och ljusare dagar gör att vi får inspiration att ta tag i oss själva. Fysisk aktivitet kräver ett ökat behov av näring, och rätt mängd gör att vi orkar mer. Visste du att igelkotts-taggsvamp och tjockbladsextrakt kan maxa prestationen?
Det är inte alla som orkar träna eller bara bege sig ut för att ta en promenad under vintermånaderna. Mörker och kyla inbjuder till lata kvällar i tv-soffan med snacks och andra godsaker. Under den mörka årstiden och i takt med att vi blir äldre är det dessutom lättare att lägga på sig några extra kilon.
Men nu när dagarna blir längre ruskar ljuset liv i oss igen. Vi orkar mer och vi vill mer. Men om vi gått i ide under vintern så har vi också tappat både muskler och kondition, för det går fort när vi inte rör på oss. Muskler som arbetar förbränner energi och behöver också extra energi för att återhämta sig och bygga upp sig efter ett träningspass.
Det kan kännas trögt att få igång kroppen igen och vår mentala ork kan behöva hjälp framåt. Det är därför en god idé att se över kosten. Energin finns i bra kolhydrater, protein, fett och fibrer. Och för att bli mer fokuserad och koncentrerad kan vi ta hjälp av extra vitaminer.
LÄS OCKSÅ: Örterna som skärper hjärnan
Gå förbi eftermiddagsdippen
Vem känner inte igen sig i eftermiddagsdippen, den där stunden på eftermiddagen då det är extra lång kö till kaffemaskinen och godiskorgen på arbetsplatsen.
Kaffe gör oss piggare, men är centralstimulerande, vilket betyder att koffeinet ökar puls och blodtryck, men bara för en stund, sedan sjunker det tillbaka och ofta blir vi mer trötta än innan vi drack vårt kaffe.
Samma sak sker om vi tar något sött. Blodsockret stiger och hjärnan får en kick, men bara tillfälligt. Efter en blodsockerskjuts brukar vi må sämre.
Så vad gör vi för att hålla oss alerta under arbetsdagen för att sedan orka träna?
B-vitaminer är ett säkert kort. För att ta två exempel behövs B6 för att bilda serotonin men det motverkar också trötthet. Vitamin B12 hjälper kroppen att skapa röda blodkroppar som innehåller hemoglobin vilket är ett protein som transporterar syre i kroppen.
LÄS OCKSÅ: Musik kan förbättra prestationen när du tränar
Lejonmanen höjer humöret
Har du hört talas om den asiatiska igelkottstaggsvampen? Den kallas också ”lion’s mane” för att den är stor med långa taggar och påminner om en lejonman. En del benämner också svampen som ninjasvampen då den är populär bland kampsportare. Den har också blivit uppskattad hos skrivbordsarbetare och studenter som vill behålla fokus och koncentration under arbetsdagen. Igelkottstaggsvampen lär också kunna höja humöret.
Litet tjockblad, eller bacopa monnieri, är en ört som fungerar som en adaptogen och har länge använts inom den indiska folkmedicinen, ayurveda. Man tuggade på bladen för att få bättre mental fokus och skärpa.
Carl von Linné uppmärksammade grobladsväxten, men det var den amerikanska botanikern Francis Whittier Pennell som namngav växten.
En amerikansk studie på tjockbladet visade förbättring på fokus, arbetsminne och mildare depressionssymtom hos äldre patienter, jämfört med en placebogrupp.
LÄS OCKSÅ: Petras Månströms tio hälsofavoriter
Effekt inom en timme
Grönt te är spännande, för det innehåller både ett avstressande men också ett uppiggande ämne – aminosyran l-teanin. Analyser har visat att l-teanin kan öka uppmärksamheten, och ge bättre inlärningsförmåga redan en timme efter intag och effekten kan hålla i sig upp till sex timmar.
2019 gjordes en placebokontrollerad studie i Japan där 30 vuxna deltog. Försökspersonerna fick dagligen 200 milligram l-teanin eller placebo. Forskarna använde sig av självskattningsskalor av olika parametrar som stress och sömnkvalitet. Tillsammans med en psykolog gjordes en utvärdering av kognitiva funktioner. Resultaten visade att stressrelaterade symptom som ångest, depression och sömnstörningar minskade med ett intag av l-teanin. Den kognitiva funktionen förbättrades, framför allt den verbala förmågan hos de som från början hade sämst förutsättningar vid början av studien.
LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen vill vakna långsamt
Stöd för minnet
Acetylkolin är en signalsubstans och ett vävnadshormon. Den är mest känd för sin funktion att överföra impulser från motoriska nerver till muskler, det gör att muskeln drar ihop sig. I dag forskas det på acetylkolin och smärtlindring eftersom intressanta forskningsrön pekar på möjligheten att använda acetylkolin för att lindra smärta.
Citikolin är ett ämne som finns naturligt i kroppen, det fungerar som en byggsten till acetylkolin. Citokolin finns i kosttillskott.
När det gjordes en studie på individer med Alzheimers visade det att patienterna som fick acetylkolin hade betydligt bättre testresultat jämfört med patienter som fått placebo. Förbättringen gällde alla tester som patienterna genomgick för att mäta sjukdomens förlopp och framskridande. Placebogruppens resultat var sämre än testgruppens, men deras resultat försämrades ytterligare jämfört med hur det såg ut när studien startade. Resultatet anses visa att acetylkolin kan vara användbar i behandlingen av minnes-sjukdomar som Alzheimer.
Av Inger Palm
Mental prestation
När vi är trötta bli vi ofta ofokuserade och kan inte koncentrera oss längre perioder. När ljuset kommer tillbaka är det en hjälp att känna sig piggare. Men känner man att de längre dagarna av ljus inte räcker kan man ta vitaminer och mineraler som bidrar till mindre trötthet och bättre mental skärpa. B-vitaminer som B6 och B12 är kända uppiggare. Grönt te ger en snabb effekt på vakenhet och det finns intressanta studier på den kroppsegna substansen citokolin på minne och koncentration.