Annons
Annons

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.

Redaktionen

9 juni, 2019
Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom
Dela inlägget

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken ”Ät dig frisk” som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.

Den amerikanska läkaren och forskaren William W Li, har fått stort genomslag med sitt TED-talk som har nått miljontals visningar och den uppföljande boken ”Eat to beat disease” eller ”Ät dig frisk” som den heter på på svenska. Bland hans anhängare kan nämnas fotomodellen Cindy Crawford, artisten Peter Gabriel samt Bono och The Edge i den irländska supergruppen U2.
– När vi applicerar samma vetenskapliga metoder på livsmedel som används för att ta fram läkemedel kommer vi få en helt ny syn på hur mat kan användas som medicin säger William W Li i en intervju han nyligen gjorde för det amerikanska TV-bolaget CSNBC.

Ät rätt och förhindra sjukdom
När det gäller att förebygga sjukdom hos friska personer är kosten utan tvekan den säkraste vägen. Av alla som dör i cancer beräknas 30 procent av fallen ha en koppling till kost. Mindre rött kött och mindre socker är pålitliga sätt att undvika att drabbas. Boken ”Ät dig frisk” fokuserar på en helt annan möjlighet nämligen att använda livsmedel, drycker och naturliga ingredienser som kan läggas till i kosten för att minska risken för olika sjukdomar. Detta innebär att några av världens godaste livsmedel kan hjälpa dig att behålla hälsan.

LÄS OCKSÅ: Forskare: “Ät mest av det som är nyttigt”

Lägg till hälsosamma råvaror
Följande är ett axplock av de livsmedel som listas i boken, samtliga rekommendationer stöds av omfattande internationella studier.

Den nyttiga tomaten
Tomaten innehåller flera nyttiga bioaktiva ämnen, särskilt karotenoider som lykopen, rutin och betakryptoxantin. Skalet innehåller tre till fem gånger mer lykopen än fruktköttet och tillagningen frigör mer lykopen från tomatcellerna, vilket ökar koncentrationen av ämnet i tomatsås eller puré. Lykopen är fettlösligt. Om du steker en tomat i olivolja tredubblas mängden lykopen som tas upp i blodet. Över trettio studier har påvisat att intag av tomater har skyddande effekt vid prostatacancer.

LÄS OCKSÅ: Nutritionisten: Faktorer som påverkar hälsan

Broccoli, broccoli, broccoli
Broccoli innehåller kraftfulla bioaktiva ämnen som brassinin och sulforafaner. Ett intag av ungefär ett broccolihuvud per vecka sägs kunna minska risken för många cancerformer.

Plommon och andra stenfrukter
Stenfrukter såsom persikor, plommon, nektariner, aprikoser, körsbär och mango innehåller exempelvis karotenoider, kaempferol, antocyanin, quercetin och klorogensyra. Alla stenfrukter har en rad bioaktiva ämnen, men ett tips är att plommon har tre gånger mer polyfenoler än persikor.

LÄS OCKSÅ: Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Ett äpple om dagen
Alla äpplen är nyttiga, men framförallt Granny Smith, Red Delicious och Cox Orange innehåller hälsofrämjande polyfenoler såsom kaffesyra och ferulsyra.

Fina fisken
Fisk ger många hälsovinster. En Harvardstudie på närmare 40 000 kvinnor har visat att de som åt en portion fet fisk eller mer per vecka under en tioårsperiod löpte 42 procent lägre risk att utveckla åldersförändringar i gula fläcken.

Få pippi på fågel
När det gäller kött är kyckling ett av de nyttigaste alternativen. Forskning har visat att kycklinglår och -ben är extra nyttiga. Mörkt kycklingkött innehåller K2-vitamin, eller menakinon, ett naturligt förekommande fettlösligt vitamin. Till skillnad från K1-vitamin, som framställs av växter som spenat, framställs K2-vitamin av bakterier vilka är sjukdomsförebyggande.

Ta en pilsner
Humle innehåller xantohumol, som är ett bioaktivt ämne. Ölkonsumtion har också kopplats till hälsovinster i hjärta och kärl. Ett intag av en öl per dag har kopplas till betydande lägre risk för kranskärlssjukdomar och andra studier visar att ett måttligt intag av öl kan hjälpa till att förebygga demens. Det bör tilläggas att det funkar finfint med lättöl.

Av Nina Törmark

Källa: Boken ”Ät dig frisk” av William W Li

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: William W. Li
Yrke: Läkare, forskare och en internationell auktoritet inom den nyaste medicinska forskningen. Genom sin forskning arbetar han globalt för att sprida kunskap om hur det går att besegra sjukdomar med rätt kost.
Aktuell med: Boken ”Ät dig frisk” (2019) Bookmark förlag som utgår från hans TED-talk som fått många miljoner visningar och forskningsstiftelsen The angiogenesis foundation.

Annons
Annons