Att träna benmusklerna är inte är inte bara för tyngdlyftare eller något vi ska göra för att hålla dem snygga. Ny forskning visar att vi är beroende av signaler från våra benmuskler för god nerv- och hjärnhälsa. Studien sprider nytt ljus över flera viktiga hälsofrågor och visar att starka lår är en god investering för framtiden.
En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Neuroscience ändrar hur man hittills sett på hjärnan och nervsystemet och ger nya förklaringar till varför tillståndet hos patienter med neurologiska sjukdomar som MS ofta försämras snabbt när rörelseförmågan begränsas.
Påvekar på cellnivå
”Vår studie stöder bilden av att personer som inte kan göra muskelövningar för att stärka benmusklerna – till exempel patienter som är sängliggande, men även astronauter som är ute på längre resor – inte bara förlorar muskelmassa. Även kroppskemin förändras på cellnivå och nervsystemet påverkas negativt” det säger Dr. Raffaella Adami från Università degli Studi di Milano, Italien.
LÄS OCKSÅ: Så vinner du kampen om dina hjärnceller
70 procentig minskning av cellproduktionen
I studien hindrades möss från att använda sina bakben under en period av 28 dagar, mössen fortsatte äta och putsa sig som vanligt och visade inte några tecken på stress, men när forskarna vid slutet av perioden undersökte den del av hjärnan som styr över nervcellernas hälsa och där stamceller producerar nya neuroner visade det sig att begränsningen av fysiska aktivitet ledde till en sänkning med 70 procent när det kommer till bildandet av nya neuroner jämfört med mössen i den kontrollgrupp som fått röra sig fritt. Vidare visade det sig att både nervceller och de celler som är specialiserade på att isolera och skydda nervceller inte mognade helt när rörelsen begränsades.
LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig
Påverkar även syresättningen
Forskningen visar att vi genom att använda våra lårmuskler – särskilt vid styrketräning – sänder signaler som är viktiga för att vi ska kunna producera friska neuroner och nervceller som är avgörande för hjärna och nervsystem. Att dra ned på träning påverkar även syrenivåerna i kroppen negativt och gör det svårare för hjärnan att producera nya nervceller som är livsviktiga för att kunna handskas med stress, klara utmaningar och anpassa oss till förändringar.
LÄS OCKSÅ: Nötter – bra för knoppen och resten av kroppen
Sprider nytt ljus över viktiga hälsofrågor
Minskad träning påverkar även två gener som är inblandade i de energiproducerande mitokondriernas hälsa. Resultaten från studien sprider nytt ljus över flera viktiga hälsofrågor från hjärta och kärl till neurologisk sjukdomar skriver Medical Xpress
Av Nina Törmark
Studien hittar du här.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!