Annons
Annons

Blir det en vit jul i år? Om alkohol – och barns utsatthet i juletid

Om bara ett par dagar startar många sin julledighet, och ser fram emot detta. Men det är inte alla som längtar. Barn till föräldrar som dricker till exempel. Enligt Folkhälsoinstitutet rör det sig om 385 000 barn. Barn som istället för förväntan känner oro och obehag. Det vill kampanjen Vit jul ändra på. Vi med. För visst ska julen vara barnens?

Redaktionen

21 december, 2015
Blir det en vit jul i år? Om alkohol – och barns utsatthet i juletid
Dela inlägget

Om bara ett par dagar startar många sin julledighet, och ser fram emot detta.
Men det är inte alla som längtar.
Barn till föräldrar som dricker till exempel.
Enligt Folkhälsoinstitutet rör det sig om 385 000 barn. Barn som istället för förväntan känner oro och obehag.
Det vill kampanjen Vit jul ändra på. Vi med. För visst ska julen vara barnens?

Cirka 20 procent av alla barn har en förälder eller en vårdnadshavare som har hög alkoholkonsumtion. Det innebär förstås inte att alla per automatik är drabbade av sina anhörigas drickande. Men många.
En annan – betydligt lägre siffra men ändå skrämmande hög siffra – är siffran 100 000. Det är antalet barn som har föräldrar som vårdats för beroende eller missbruk.
Antalet barn och unga som möter kommande högtid med en klump i magen är många.

Läs också: Bästa dryckestipsen för en vit jul

Många som känner sig otrygga
385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.
För julen kan se väldigt olika ut för barn till föräldrar som dricker. I vissa fall är den jättebra, rolig och trygg. I andra fall är det annorlunda. Kanske har föräldrarna inte brytt sig om att pynta, köpa julklappar och göra julmat och julen blir mer en dag som alla andra. Kanske är det bara extra stimmigt och stojigt – eller lite sluddrigare på rösten? Eller så är det värre än så, hårda ord och någon som blir slagen. Kanske sitter barnet ensamt med föräldrar som ligger utslagna i soffan redan till Kalle Anka.

Vuxna förändras när de dricker
Vit jul är en kampanj initierad av nykterhetsrörelsens fyra organisationer: IOGT-NTO, Ungdomens Nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund och IOGT-NTO:s juniorförbund – Junis.
Enligt Vit jul upplever vartannat barn att vuxna förändras när de dricker alkohol. Och när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så där konstigt – då står kanske inte längre julen för något som är tryggt?
Läs också: Dricker du för mycket? Kolla här

Ta ställning för en vit jul
”När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då finns vi där. Och gör julen till barnens.”
Så skriver nykterhetskampanjen Vit jul på sin hemsida och uppmanar fler att ta ställning för en vit jul – och säga nej till alkohol.
Inget barn ska behöva lida av att ha en förälder, eller annan närstående, som dricker för mycket. Eller vad tycker du?

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol!

Är du redo att göra julen till barnens?

I så fall kan du göra tre saker, två enkla och en något mer utmanande:

1. Ta ställning för en vit jul
Det absolut enklaste du kan göra bland allt julstök och julklappsshopping är att säga nej. Till alkohol. Och istället fokusera helt och hållet på det som spelar roll: Barnen.
Skriv på för en vit jul här.
2. Ge en gåva till kampanjen
Så hjälper du nykterhetsrörelsen och deras ideella att ordna flera aktiviteter och ordna en trygg miljö för de barn som kanske inte har någon annanstans att ta vägen under jul.
3. Ordna en egen jullovsaktivitet
Det är krävande, men givande. Och dessutom kul. Det kan vara allt från pepparkaksbakning till pulkarace. Har du inte tid är det enkelt att ge en gåva till någon annan som ordnar jullovsaktiviteter. Under julen 2014 nådde Vit jul 6 300 barn genom sina aktiviteter. 6 300 barn som fick känna att julen var deras, bara deras.

Källa: Vitjul.se, Folkhälsoinstitutet, Expressen.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Är du barn och behöver någon att prata med?
Till Bris kan den som är under 18 år ringa och prata med en kurator. Det går bra att vara anonym.

Numret är 116 111. Det är helt gratis att ringa och Bris nummer syns inte på telefonräkningen.
Du kan också välja att ringa direkt från hemsidan. Hamnar du i kö hos Bris kommer du alltid att kopplas fram till en kurator, oavsett vad klockan är.

Öppettiderna är
måndag – söndag 14 – 21 (Ons 17 – 21). Under jul och nyår har Bris öppet som vanligt.
Om 116 111 och chatten är stängd, går det alltid bra att skriva till BRIS-mejlen.

Är du över 18 år?
För vuxna som har frågor om barn finns Bris vuxentelefon – om barn, 077-150 50 50. Mer info hittar du här.

Annons
Annons