Annons

Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Syntetiska solskydd har inte bara en negativ påverkan på korallreven i våra hav – vilket lett till att de förbjudits i en rad länder – de innebär även hälsorisker. När drygt 200 solskyddskrämer i Sverige undersöktes, hittades misstänkt hormonstörande ämnen i fler än hälften.

Redaktionen

15 maj, 2021
Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö
Dela inlägget

Syntetiska solskydd har inte bara en negativ påverkan på korallreven i våra hav – vilket lett till att de förbjudits i en rad länder – de innebär även hälsorisker. När drygt 200 solskyddskrämer i Sverige undersöktes, hittades misstänkt hormonstörande ämnen i fler än hälften.

Emma Bergqvist ordförande i NOC Sweden har mångårig erfarenhet av att arbeta med naturlig hudvård och vill slå ett slag för att öka medvetandet om riskerna med de syntetiska solskydden. Risker som länge viftats bort då dessa medel anses säkra. Istället lobbar Emma för så kallat fysikaliskt solskydd.

Vad är det med de syntetiska solskydden som är så skadligt för oss?
– Att de tar sig in i kroppen och in i blodomloppet har det varnats för framförallt senaste året och flera studier bekräftar detta.
Enligt Emma finns det undersökningar som visar att krämer som innehåller UV-skyddsmedel som avobenson, oxybenzon, octocrylen och ecamsule överskrider gränsvärdena för vad kroppen ska exponeras för.

Potentiellt hormonstörande

– Redan 2005 uppmärksammade professor och dermatolog Olle Larkö vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg oss på att syntetiska solskyddsfilter lagras i kroppen. Han rekommenderade då föräldrar att endast smörja barnen med fysikaliska filter.

Vid Rigshospitalet i Köpenhamn finns ett center som är världsledande när det gäller forskning på UV-filter och effekter på reproduktionen hos människor berättar Emma. Enligt dem kan syntetiska UV-filter fungera hormonstörande.

Annons

– Exakt hur dessa solfilter som tar sig in i blodomloppet påverkar oss vet man inte riktigt. Trots det vill myndigheter att vi ska fortsätta med solskydd för att förebygga hudcancer.

LÄS OCKSÅ: Bara 8 av 45 solkrämer godkända – hormonstörande ämnen i många

28 ämnen utreds av EU

EU har nu satt 28 misstänkt hormon­störande ämnen i kosmetika under lupp och delat in dem i två grupper, där grupp A bedöms som viktigast att utreda. Och när tidningen Råd & Rön gick igenom innehållet i 202 vanliga solskyddsprodukter i svenska butiker, hittades misstänkt hormonstörande ämnen (som är under utredning inom EU på olika sätt) i över hälften – i hela 105 stycken.

Riskerna för påverkan är störst för foster och små barn som fortfarande utvecklas och växer. ”De hormonstörande ämnena kan lura kroppen att göra saker som inte är bra. Vi anser att de här ämnena kan ha effekt vid låga doser och konkurrera ut naturliga hormoner som finns i kroppen. Därför behövs en försiktighet”, förklarade Gregory Moore, toxikolog på Kemikalieinspektionen, till Råd & Rön.

I faktarutan här nedanför listas de högprioriterade ämnen som utreds av EU under 2021, och på Råd & Röns hemsida finns listan över alla produkter där ämnena hittats.

Annons

Korallfarliga solskydd

Kan syntetiska solskydd ha en inverkan på miljön?

– Ja syntetiska solskydd påverkar korallreven negativt genom att de bleker och kväver korallerna. I januari 2020 förbjöds syntetiska solkrämer på en rad olika platser i världen som Hawaii, Key West, Florida, Aruba, Vigin Island och Palau.

Men trots detta fortsätter man tillverka och sälja dessa solskydd såväl i Sverige som i resten av världen förklarar Emma.

– Det är svårare att hitta ett korallvänligt solskydd i en svensk affär eller apotek än att hitta ett som är giftigt för korallreven, säger Emma som själv har själv gjort en kartläggning på vanliga solkrämer hos apotek, dagligvaruhandel, skönhetsbutiker och online-butiker. – De flesta stora kända varumärken har just de här korallfarliga ämnena i sig.

Men det är inte bara korallreven som påverkas, även Östersjön och andra hav och vattendrag påverkas negativt visar studier.

– Varför det är ett stort problem med korallreven är för att de är havens lunga, på precis samma sätt som Amazonas ger oss alla syre på land så syresätter korallreven haven. Redan nu är flera områden så syrefattiga att till exempel hajarna dör.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen

Negativa hälsoeffekter

Är det dags för ett förbud?

– Ja det tycker jag absolut. Jag kan inte förstå att man fortfarande får tillverka produkter med detta innehåll. Med tanke på att 14 000 ton solkräm årligen hamnar i haven så tycker jag att det är väldigt bråttom att få till ett förbud.

Emma undrar hur länge det ska tillåtas fortsätta när man vet att djur och vattenlevande organismer dör på grund av vår konsumtion av syntetiska solskydd.

– När vi dessutom ser negativa hälsoaspekter med dessa ämnen tycker jag att det är konstigt att vi inte är striktare i den här frågan. Men det är väl som i så många andra fall att så länge det ekonomiska vinstintresset är större än oron för hälsa och miljö, kommer inget förändras.

LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

Fysikaliskt filter

De som använt syntetiska solskydd i många år, behöver de oroa sig?

– Att oroa sig hjälper oftast inte. Och vad ska man göra, det är svårt att påverka vad man smort sig med i efterhand. Däremot tycker jag att man för sin egen skull men framförallt för miljöns och efterkommande generationers skull omedelbart ska byta ut sitt solskydd.

Vad rekommenderar du att man använder i stället?

– Jag rekommenderar starkt att man går över till ett solskydd med fysikaliskt filter. Tidigare så har dessa varit kladdiga och lämnat en tjock vit hinna men sedan några år så finns det en ny teknik som gör att man inte blir vit och som desutom inte innehåller nanopartiklar. Ett exempel är Bioregena Sun Care som var de som var först ut med den här tekniken, säger Emma.

Av Nina Törmark

 

Denna text publicerades ursprungligen i april 2020 och har uppdaterats i maj 2021 av Carolina Eriksson avseende de misstänkt hormonstörande ämnen som utreds av EU.

Annons
Fakta

Fakta

De mest korallfarliga ämnena i solskyddsprodukter
• Oxybenzone
(benzophenone-3)
• Ethylparaben
• Octinoxate
(octylmethoxycinnamate)
• Butyl paraben
• Octocrylene
• 4-methyl-benzylidene camphor
• Benzylparaben
• Triclosan
• Methylparaben
• Phenoxyethanol
Källa: Aftonbladet

Högprioriterade ämnen som utreds för att vara hormonstörande, 2021

Oktokrylen: Finns i 82 av produkterna i Råd & Röns genomgång av solskydd och är det absolut vanligaste av ämnena som studeras. Ett effektivt filter för absorbering av UVB-strålning och delar av UVA-strålning, och för att det är stabilt och gör solskydd vattentåliga. Enligt den preliminära rapporten från EU:s Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) från 2021 anses ämnet vara säkert att använda i koncentrationer upp till tio procent i solskyddsprodukter.
Homosalat: (kallas också ­Homomenthylsalicylat)
Fanns i 43 av de produkter som granskats av Råd & Rön. Används som UV-filter och är godkänt i koncentrationer upp till tio procent, enligt dagens regler. Men enligt SCCS preliminära rapport bör gränsen för säker användning vara betydligt lägre: 1,4 procent.
BenzylSalicylat: Fanns i 18 av de granskade produkterna. Vanligt även i andra kosmetiska produkter. Används både som doftämne och som UV-filter.
Methylparaben: Fanns i 12 av produkterna. Används som konserveringsmedel.
Propylparaben: Fanns i åtta solskydd och här har en preliminär rapport lämnats. SCCS anser att ämnet är säkert att använda som konserverings­medel i halter upp till 0,14 procent, vilket är dagens nivå. De tecken som finns på att ämnet skulle vara hormonstörande är inte tillräckliga för att det ska sluta användas.
Bensofenon-3: Fanns i fem av de undersökta produkterna och enligt en preliminär rapport från SCCS är det säkert att använda i halter upp till 2,2 procent som UV-filter i solskyddsprodukter. De data som finns i dag pekar åt olika håll när det gäller om ämnet kan vara hormonstörande eller inte.
BHT:(2,6-di-tert-butyl-p-cresol) Fanns i fyra av solskydden. Används som konserveringsmedel och är fortfarande under utredning.
(Källa: Råd&Rön)

Annons