Vad är det som gör oss lyckliga? Idag pratas det mycket om de blåa zonerna – områden i världen där människor lever längre och är lyckligare. Vad är hemligheten? Mycket rörelse och bra mat är några ingredienser. Men det handlar också om att vara tillsammans och tillhöra. Att vara en del av något där du känner dig trygg, känner mening och blir sedd skriver Carina Sunding som lovar att 2019 ska bli året då hon tittar upp från mobilen och säger hej till en främling.
En tjej jag känner var med om något jättekonstigt härom veckan. Hon var på besök hemma i Sverige och gick ut och åt tillsammans med en vän. Vid bordet bredvid satt en familj. En mamma, en pappa och två barn. Mysigt. Gemenskap. Så som många av oss drömmer om att ha det. Men det var något som inte stämde. De pratade inte med varandra. De tittade inte ens på varandra. Hade det bråkat? Nej. Det här var bara en helt vanlig svensk familj med varsin mobil.
Tjejen som berättade det här för mig heter Joanna Eliasson. För sex år sedan åkte hon till Uganda för att volontärarbeta några månader. Och hon är fortfarande kvar. Framförallt för att hon känner att hon kan göra skillnad i all elände och misär hon möts av. Men också för att hon trots svåra förhållanden får vara en del av en fantastisk gemenskap, familjekänsla, värme och glädje som hon aldrig förut känt på samma sätt. I Uganda har hon blivit del av något som hon inte längre kan tänka sig kan vara utan och idag driver hon organisationen Steps som hjälper gatubarn där.
LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag
Är vi som bor i Sverige lyckligare än i Uganda? Vad är det som gör oss lyckliga? Idag pratas det mycket om de blåa zonerna – olika, vitt skilda områden i världen som t ex en by i Japan och en bergsby på Sardinien – där människor lever längre och är lyckligare. Vad är receptet, vad är hemligheten? Mycket rörelse och bra mat är några ingredienser. Men det handlar också om att vara tillsammans och tillhöra. Att vara en del av något där du känner dig trygg, känner mening och blir sedd.
Att bli sedd är ett mänskligt basbehov. Är det därför vi spenderar mer och mer tid med skärmar och sociala medier. Med att lika, kolla om vi får likes, förfasas, förundras och jämföra oss. Ganska ofta med människor som vi inte ens känner.
LÄS OCSKÅ: “Glädje är en förmåga du kan öva upp”
I min Iphone finns en ny funktion som mäter skärmtid och vad jag lägger ner din tid på i telefonen. Den visar att jag får 51 pushnotiser varje dag, att jag lagt ner över 3 timmar per dag med min mobil och av dem är sociala medier hälften….. Hur känns det?
Kan vi inte bestämma att vi blir bättre på att se varandra på riktigt lite oftare? För att vi blir bättre, starkare och lyckligare av det. Jag lovar härmed att lyfta blicken från mobilen och låta 2019 bli året då jag blir lite för mycket. Året då jag säger hej till främlingar, slösar med komplimanger, ger feedback, beröm och hyllningar. 2019 ska bli året då jag håller upp dörrar, pratar med taxichaufförer och spärrvakter. Året då jag delar med mig, slösar extra mycket med kärlek och känslor och är för lite för glad och positiv. Du kanske tänker vad sjutton är det med henne egentligen? Men strunt i det. Ta bara emot.
LÄS OCKSÅ: ”Gör uppror mot prestationssamhället”
Jag tänker att 2019 ska bli mitt bjussigaste år. Och jag tror det blir året när jag kommer få som mest tillbaka. Då menar jag i vänliga blickar och leenden. Inte likes.
Av Carina Sunding, grundare och VD av 4good och Sunshine-podden
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Carina Sunding
Gör: Grundare & VD av 4good & Sunshinepodden
Vill du höra hela historien om Joanna och hennes jobb i Uganda så hittar du den i Sunshinepodden avsnitt nr 163 som du hittar där poddar finns.