Annons

Cristina fasade ut medicin med hjälp av ört

Cristina Styrén hade haverat känslomässigt och fått hjälp av både antidepressiv medicin och insomningstabletter för att ta sig ur livskrisen. När situationen lättade ville hon sluta medicinera, men var rädd för symtomen. Johannesört hjälpte henne att på ett mjukt sätt fasa ut alla sina mediciner.

Inger Palm

8 februari, 2023
Cristina fasade ut medicin med hjälp av ört
Dela inlägget

Cristina Styrén hade haverat känslomässigt och fått hjälp av både antidepressiv medicin och insomningstabletter för att ta sig ur livskrisen. När situationen lättade ville hon sluta medicinera, men var rädd för symtomen. Johannesört hjälpte henne att på ett mjukt sätt fasa ut alla sina mediciner.

Cristina Styrén har jobbat inom vården i hela sitt yrkesverksamma liv. Hon har tre barn, varav ett har särskilda behov. För 17 år sedan orkade hon inte med att vårda och lösa alla problem som uppstod. Hon blev känslomässigt utbränd, sjukskrevs och fick antidepressiv SSRI-medicin, insomningstabletter och ångestdämpande läkemedel.

– Jag var hemma på heltid och kände mig ensam om ansvaret för barnen och hemmet, något som också skapade enorma spänningar i mitt äktenskap. Till slut gick vi skilda vägar, berättar Cristina Styrén.

Tabletterna tog henne ur det djupaste mörkret. Att äntligen få sova gav henne kraft att resa sig igen. Men när Cristina bestämde sig för att att sluta med den antidepressiva medicinen och klara livet på egen hand, så fick hon en oväntad reaktion från den läkare som skrivit ut läkemedlen.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du vägen bort från oron

Annons

Fasade ut medicinen

– Läkaren avrådde mig och lät mig förstå att jag behövde äta antidepressiv medicin för resten av livet. Jag blir fortfarande arg när jag tänker på vad han sa, och kan inte heller förstå varför läkare är så pigga på att skriva ut medicin på livstid.

– När jag mådde som sämst behövde jag medicin, men det borde ju vara självklart att få hjälp att sluta när man mår bättre igen. Det här var ett tag sedan, kanske är det annorlunda idag, säger Cristina Styrén.

Cristina tog själv initiativet att trappa ner dosen, men när hon var nere på en halv tablett per dag var hon rädd för utsättningssymtomen, trots att hon började må bättre.

– Jag upptäckte att när jag slutat med SSRI-medicinen försvann min ångest. Då kunde jag ju sluta med ångestmedicinen.

Cristina berättar att det svåraste var att sluta med insomningstabletten. Hon hade blivit beroende av den.

Annons

– Jag letade alternativ och hittade ett växtbaserat preparat i flytande form med humle och valeriana som gjorde det lättare att komma till ro på kvällen, berättar Cristina.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du vårdepression

Kort stubin

I samband med att hon påbörjade sin nedtrappning av medicinerna hade hon hört talas om johannesörtens antidepressiva effekt. Cristina beslöt sig för att fasa ut den sista dosen antidepressiv medicin och samtidigt ta johannesört som kan ge lugn vid oro och höja sinnesstämning och lätt nedstämdhet. Det visade sig vara ett lyckokast.

– När jag hade fasat ut den antidepressiva medicinen märkte jag stor skillnad. Medicinen tog bort alla mina naturliga känslor och jag blev till viss del personlighetsförändrad. Jag varken skrattade eller grät, det kändes alltid tomt och grått på insidan.

– När jag hade fasat ut den receptbelagda medicinen blev jag arg hela tiden. Det var som om all lagrad ilska kom upp till ytan och jag hade riktigt kort stubin ett tag.

Den gråa vardagen blev med ens färgrik och det känslomässiga tomrummet var äntligen upplöst.

– Det är ju en del av livet att känna sorg och besvikelse. Men min depression var djup – jag var helt slutkörd och hade tappat kontrollen över mitt liv. Jag behövde medicinerna under en period, men är glad att jag lyckades sluta. Jag valde ett växtbaserat läkemedel och det tog jag under ett halvår, sedan behövde jag den inte mer.

Efter livskrisen har hon vacklat till några gånger och använt johannesört under några månader. Det har gjort att hon har kunnat hantera sin situation. Hon varken ville eller vågade ta SSRI-medicinen, för tillbaka till det känslomässiga tomrummet skulle hon inte.

– I dag mår jag bra, men kan fortfarande känslomässigt känna av när vi ställer om från sommartid till vintertid. Det är som om min kropp inte hinner med omställningen.

När Cristina rest sig ur depressionen utbildade hon sig till undersköterska. För fyra år sedan tog hon ett steg till och läser nu på universitet för att bli yrkeslärare inom vård- och omsorg.

LÄS OCKSÅ: Deppig? Ta hjälp från naturen

Spetskompetens i psykisk ohälsa

– Att jobba inom äldrevården som jag gjorde sliter på kroppen. Om jag skulle hålla fram till pensionen så insåg jag att jag måste göra något annat.

Den egna erfarenheten av utbrändhet och depression är en stor tillgång när hon undervisar. Cristina menar att det är allt för lätt att som kvinna hamna i rollen som den som vårdar andra och mister hälsan själv.

– Att prata psykisk ohälsa är fortfarande stigmatiserat. Det är lättare att prata om cancer och andra svåra sjukdomar, men nämner någon psykisk ohälsa då blir det lätt tyst i samtalet. Jag hoppas att jag kan vara ett stöd och bidra med mina egna erfarenheter. Idag har jag ju dessutom utbildning inom området och spetskompetens inom psykiatri. Det är nog inte så många som har kraften att ta sig ur en sådan situation som jag själv hade, säger Cristina. Men jag är ju ett levande exempel på att det faktiskt går.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Cristina Styrén

Ålder: 56 år.
Bor: I lägenhet i Partille utanför Göteborg.
Gör: Specialistutbildad undersköterska inom psykisk ohälsa. Studerar på universitet till vård-och omsorgslärare.
Familj: Tre vuxna barn varav en bor delvis hemma, samt katten Juvelia som är en Russian blue.
Så mår jag bra: När jag lyssnar och följer min inre kompass, som oftast ger det bästa svaret på hur jag ska leva mitt liv, för att balansera kraven och mitt eget bästa mående.

Johannesört

… är en väldokumenterad medicinalväxt. Studier visar att johannesört kan lindra vid kortvarig och lindrig depression. En rapport från SBU 2004 där olika behandlingsmetoder vid mild till måttlig depression jämfördes visade att beteendeterapi, kognitiv terapi och johannesört kan vara lika effektiv behandling som SSRI-medicin. Biverkningar av johannesört är mildare än hos andra antidepressiva läkemedel.

Enligt SBU ska man inte använda johannesört samtidigt som andra antidepressiva läkemedel eftersom en överstimulering av serotonin kan inträffa.

Effekten av andra mediciner som p-piller, hiv-medicin, blodfettssänkande och blodförtunnande medel, kan försvagas av johannesört. Anledningen till detta är att johannesört skyndar på nedbrytningen av andra läkemedel.

Annons