Annons
Annons

Därför är granatäpple, tranbär och rödbeta bra för hälsan

Vad sägs om att få effekter som bättre kolesterolvärde, bättre hjärt- och kärlhälsa, mer ork på gymmet, stabilare blodsocker och minskad risk för impotens? Allt detta är möjligt med hjälp av tranbär, granatäpple och rödbeta. Här får du veta mer om tre röda superlivsmedel som kan göra under för hälsan!

Redaktionen

8 oktober, 2016
Därför är granatäpple, tranbär och rödbeta bra för hälsan
Dela inlägget

Vad sägs om att få effekter som bättre kolesterolvärde, bättre hjärt- och kärlhälsa, mer ork på gymmet, stabilare blodsocker och minskad risk för impotens? Allt detta är möjligt med hjälp av tranbär, granatäpple och rödbeta. Här får du veta mer om tre röda superlivsmedel som kan göra under för hälsan!

Tranbär

Den vanligaste anledningen att man använder tranbär är att man har besvär i urinvägarna men tranbäret är bra till så mycket mer! Tranbär är mycket rikt på antioxidanter och polyfenoler som står för de främsta hälsoeffekterna hos bäret. Tranbär innehåller även B-vitaminer, C-vitamin, kalcium, fosfor och järn.

Vid urinvägsinfektion minskar tranbär tillväxten av E-colibakterier i urinröret. E-colibakterier tros ligga bakom 80-90 procent av alla urinvägsinfektioner. Dessutom så skapas en sur miljö i urinen som bakterierna inte trivs i.

Läs också: Vår nordiska supermat: Del 1 – superbär

Superfakta om tranbär

  • Förebygger och läker infektioner i urinvägarna.
  • Hjälper till att sänka LDL-kolesterolet och höja HDL-kolesterolet.
  • Minskar risken för sjukdomar i munhålan.
  • Lindrar magsår.
  • Har anticancerogena egenskaper.

Vill du dricka tranbär för hälsan ska du undvika de färdigblandade dryckerna som innehåller socker eller sötningsmedel. Äter du blodförtunnande behöver du vara försiktig med mängderna tranbär du konsumerar då de har en milt blodförtunnande effekt.

Vill du ge tranbäret en extra boost kan du blanda det med granatäpple, de har nämligen en positiv effekt på varandra och blir effektivare tillsammans.

Granatäpple

Granatäpplet har länge varit en symbol för fruktbarhet och hälsa och har varit en självklar del av kosten i många delar av världen. I Europa blev den populär först på senare år och nu har även vetenskapen hunnit i kapp och upptäckt vilka hälsofrämjande egenskaper frukten har. På granatäpplet så kan man använda så väl skal, frön, juice, olja och fruktkött – de olika delarna har olika hälsofördelar. Den hjärt- och kärlskyddande effekten kommer främst från de antioxidanta polyfenoler som återfinns i skalet. Den anticancerogena och antiinflammatoriska effekten finns framför allt i skal, juice och olja. Olja, juice och skal har en svagt östrogenliknande effekt som tros kunna lindra PMS.

Läs också: Supermaten som blir bättre tillsammans

Superfakta om granatäpple

  • Stabiliserar blodsockret
  • Sänker det dåliga LDL-kolesterolet
  • Hjälper kroppen läka solskador
  • Motverkar högt blodtryck och blodpropp
  • Kan lindra artros
  • Motverkar impotens hos män
  • Har visat sig motverka prostatacancer hos möss i studier
  • Sänker mäns PSA-värde enligt studier

Rödbeta

Rödbetan är ett bekant inslag i mångas kost men något många missar är att man faktiskt kan äta hela växten, alltså både roten och bladen. Bladen är riktigt nyttiga eftersom de, utöver vitaminer och mineraler, innehåller antioxidanter som lutein och zeaxantin. Roten, själva rödbetan, innehåller bland annat järn, folsyra, nitrat, C-vitamin, kalium och magnesium.

De senaste åren har rödbetsjuice blivit ett mycket populärt tillskott bland idrottare eftersom rödbetans innehåll av nitrat effektivt ökar uthålligheten och muskelkraften vid fysisk ansträngning. Dessutom sänks blodtrycket och mjölksyra och muskelutmattning fördröjs! Forskning visar också att rödbeta kan bidra till en bättre hjärt- och kärlhälsa.

Läs också: Byt maten som gör dig deppig till den som gör dig glad

Superfakta om rödbeta

  • Har en hjärt- och kärlskyddande effekt.
  • Kan vid regelbundet intag reglera kolesterolet.
  • Rikt på folsyra vilket kan förebygga fosterskador under graviditet.
  • Naturligt anti-cancerogent tack vare sitt innehåll av Betacyanin (som ger rödbetan dess rödlila färg).
  • Rikt på nitrat som ökar kroppens produktion av kväveoxid vilket förbättrar cirkulationen.
  • Naturligt stimulerande för lever- och blodreningen.

För att försäkra sig om att maximalt av rödbetans näringsinnehåll tas till vara är råa rödbetor att föredra. Vill du ändå tillaga dem så är det bästa att koka dem oskalade och vid låg temperatur. Annars minskar de anti-cancerogena effekterna.

 

Av Therese Hagberg

 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons