Annons
Annons

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

Redaktionen

7 oktober, 2019
Därför behöver immunförsvaret C-vitamin
Dela inlägget

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden.
Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning.

Sanna Ehdins hälsofilosofi bygger på modern forskning och hon lever som hon lär. Hon har i snart 30 år studerat sambandet mellan kropp och själ, och tankens kraft samt hur kroppen via rätt kost och näring kan självläka. Hon har skrivit 15 böcker, genomfört tusentals föreläsningar och hennes gedigna arbete på sociala medier hjälper dagligen människor att må bättre.

LÄS OCKSÅ: 12 anledningar att äta C-vitamin

Avgörande för hur immunsystemet fungerar
Kurera kontaktade Sanna Ehdin för att prata C-vitamin och immunförsvar – en viktig antioxidant som immunförsvaret behöver, speciellt i förkylningstider.

Vår näringsstatus är helt avgörande för hur immunsystemet fungerar men också för hjärnan och hormonerna.
Immunförsvarets främsta uppgift är att skilja på våra egna och främmande ämnen och att skydda oss mot bakterier, virus och allergener, men även mot endotoxiner som är gifter som kommer inifrån kroppen och parasiter som har fått fäste.

LÄS OCKSÅ: Kvinna eller man? Under eller över 45 år? Här är näringsguiden för just DIG

Största hälsohotet låggradig kronisk inflammation
Vissa har ett medfött dåligt immunförsvar och då är det extra viktigt att ha en bra näringsstatus. C-vitamin är en av flera antioxidanter som bidrar till ett bra fungerade immunförsvar.
– Det är viktigt att hela tiden stärka immunförsvaret så att det kan göra sitt jobb. När vi bekämpar något främmande som invaderat kroppen, som ett förkylningsvirus eller bakterier, samverkar immunceller, antikroppar och andra signalsubstanser för att snabbt och effektivt avlägsna det som rubbar balansen. Genom denna samverkan kan immunsystemet åstadkomma en variationsrik attack mot ett främmande ämne eller en organism, säger hon.

Sanna Ehdin menar att dagens största hälsohot är låggradig kronisk inflammation. Denna orsakas ofta av en kost med mycket socker, snabba kolhydrater, industriprocessade fetter och gifter i maten, men stress och för lite sömn kan också ge inflammation. Dessa negativa faktorer främjar sjukprocesser och påskyndar nedbrytningen av celler vilket belastar immunsystemet.
– Immunförsvarets roll är att mobilisera ett försvar för att läka och återställa balansen. Vårt immunsystem har flera barriärer där det första försvaret är huden, slemhinnorna och magsaften. Dessa ger ett mekaniskt och kemiskt skydd eftersom en sur miljö och enzymer kan bryta ner bakteriers cellväggar. Det andra försvaret finns inne i kroppen, där celler och lösliga aktiva substanser skapar rodnad, värme, svullnad och smärta, berättar Sanna Ehdin.

LÄS OCKSÅ: “Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist”

Kan motverka depression
Människan kan inte producera sitt eget C-vitamin – till skillnad från nästan alla andra djurarter, från insekter till däggdjur. C-vitamin behövs inte bara för att höja motståndskraften mot infektioner, utan också för att proteinsyntesen ska fungera. C-vitamin är en antioxidant som motverkar fria radikaler i kroppen.
– Vitamin C kan också motverka depression, interagera med bukspottkörteln och dämpa kortisolet. C-vitamin är även positivt för blodflödet, säger Sanna Ehdin och påpekar att det är viktigt att känna till att kroppen försvarar sig mot de fria radikalernas angrepp genom ett koppel av antioxidanter, förutom C-vitamin exempelvis bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin och glutation. Dessa arbetar tillsammans som ett team, och därför hjälper det inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera.

C-vitaminbrist kan visa sig på olika sätt. Har du en lindrig brist kan du få blödningar i tandköttet, känna dig trött i musklerna, en ökad infektionsrisk, torr hud, lättare få blåmärken och en försämrad sårläkning. Vid stora brister på C-vitamin kan du drabbas av skörbjugg, vilket var vanligt förr. På medeltiden när digerdöden, som är en bakterieinfektion, härjade i Europa insjuknade många även i lunginflammation på grund av C-vitaminbrist. Hela 25 miljoner människor uppskattas ha dött av dessa sjukdomar.
Studier visar att C-vitamin kan dämpa inflammationer och oxidativ stress.

LÄS OCKSÅ: Vad alla borde veta om C-vitamin

Förbättra njurfunktionen
I en studie från ifjol såg man att C-vitamin finns i de flesta av våra immunceller och påverkar flera aspekter av immunsystemet. Studien visade också att tillgängligheten till vitamin C kan hjälpa till att motverka inflammation.

En annan studie visade att C-vitamin kan minska dödligheten bland kritiskt sjuka patienter där många av deltagarna visade sig ha brist på vitamin C.

Tillskott kunde öka återhämtningen från organsvikt och även förbättra njurfunktionen.
– Om du lever under långvarig stress är det också vanligt att du förbrukar mer C-vitamin. Då behöver du fylla på depåerna. C-vitamin är också starkt kopplat till vår känslomässiga hälsa. Låga energinivåer i kroppen kan leda till humörsvängningar, stress och negativa känslor. Andra symtom kan vara tunnare hår och håravfall eftersom C-vitamin behövs för att bilda kollagen. En brist ger sämre rening av blodet och sämre utrensning av gifter, vilket gör att man kan må dåligt. Det har även visat sig att en brist på C-vitamin kan bidra till utveckling av kardiovaskulära sjukdomar och ge svåra inre blödningar som man faktiskt kan dö av, säger Sanna Ehdin.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: “C-vitamin är livsviktigt”

Pepparrot den mest C-vitaminrika rotfrukten
Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin via kosten motsvarar en stor apelsin, en tredjedels paprika, en portion broccoli (100 gram) eller tre stycken brysselkål.
Sanna Ehdin anser att det är alldeles för lite. Hon menar också att innehållet av C-vitamin i kosten helt beror på var grönsaken eller frukten vuxit och hur nära mognad den varit och hur den skördats.

C-vitamin är värmekänsligt och förstörs av upphettning eller upprepad uppvärmning. Att äta råkost varje dag är en bra idé. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden. Den innehåller 36 milligram C-vitamin per 100 gram vilket är tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 milligram per 100 gram, vilket är 25 gånger mer än morot.
– Min rekommendation är en till två gram per dag för vuxna personer och i perioder ett högre intag med fem till tio gram per dag. Flera forskare anser att vårt dagsbehov är minst två och upp till 13 gram C-vitamin, beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar. I förkylningstider är det en bra idé att ta ett C-vitamintillskott för att hjälpa kroppen, säger Sanna Ehdin.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

C-vitamin som är skonsam för magen

Ett för högt intag av C-vitamin kan få fart på magen. Under tidigt 1980-tal började därför en grupp forskare i Arizona undersöka hur man kunde framställa en effektiv men skonsam C-vitamin.

Resultatet blev patenterade Ester-C som är snäll mot mag-tarmkanalen och även stannar kvar längre i kroppen än ”vanlig” askorbinsyra.
Koncentrationen av C-vitamin i kroppen styrs av tre mekanismer.

Det ena är upptaget i tarmen, det andra är lagring och transport till celler och vävnader och det tredje är utsöndring och återupptag i njurarna.
Studier har visat att Ester-C har en hög lagringsförmåga i kroppen. Vanlig askorbinsyra behöver oftast tas i lägre doser och minst tre gånger dagligen medan man med Ester-C kan ta en dos per dag eftersom den lagras och stannar länge i kroppen.

Om Sanna Ehdin

Sanna Ehdin är PhD, immunolog, författare och föreläsare.
I somras var hon en av huvudtalarna på Världskongressen för mental träning och sport excellence.

Sanna Ehdin håller på att utveckla en ny metod för total balans och välmående med en fungerande tarm, och skriver på en ny bok ”Sannas fastebok” som även tar med hennes senaste hälsorön. Den kommer att finnas i handeln i januari 2020.

Just nu undervisar och certifierar hon hälsoterapeuter i Sverige enligt en ny utbildning som hon utvecklat.

Annons
Annons