Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna som ler och håller händerna på sina kinder. Blå bakgrund

Därför gör hydrolater under för din hy

Hört talas om hydrolater?
Oavsett om du lider av torr hy, har akne eller en inflammerad hud så finns det anledning att göra hydrolaterna till en del av din hudvårdsrutin. 

Hydrolater, som är ett ”växtvatten” utvunnet genom att man destillerar växter i het vattenånga, är något av en doldis inom hudvården. De används främst som ansiktsvatten, men även i bland annat ansiktsmasker, till rengöring av huden och som återfuktare i håret.

LÄS OCKSÅ: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Fuktgivande och sammandragande
Lena Losciale är ört-, aroma och hudvårdsterapeut och samtalsterapeut inom psykosyntes och driver Botany for all, och hon vill slå ett slag för hydrolaten som en effektiv och växtvårdande hudvårdsprodukt flaskor med eteriska oljor, prästkragartill all typ av hud.
– Hydrolater anses ha en pH-reglerande effekt på huden, vara fuktgivande, sammandragande, toniserande och stärkande på hudens vävnader. De är även lugnande, klådstillande, talgbalanserande och rengörande.

 

Hydrolater är ingen självklar botanisk produkt, mycket på grund av det komplicerade namnet, mångas okunskap om växter och växtämnen men även för att vi inte riktigt tagit till oss den positiva effekten hur växtbaserad hudvård påverkar både huden, miljön och framtiden, menar Lena Losciale. Själv använder hon hydrolater som en bas till parfymer, rumsspray och aromasprayer.

LÄS OCKSÅ: Guide: 7 vegetabiliska superoljor för huden

Många olika användningsområden
Men hydrolater har även många olika användningsområden för vår hud.  En av hydrolaternas främsta egenskaper är att de blir som en ”sluss” in i huden för växtoljor och smör. Och när huden blir fuktig och uppmjukad av hydrolaten går olja och fett lättare in och djupare ner i huden.
– Hydrolater är och ska vara 100 procent rena, vattenbaserade, fria från tillsatser, konserveringsmedel, alkohol, syntetiska och petrokemiska ämnen. De ska vara sig själva, helt utan inblandning av något annat, helst inte blandade med varandra heller.
Så hur använder man dem? Här ger Lena Losciale några handfasta tips:

  • Ansiktsrengöring.Ta en fuktad bomullsrondell och spreja generöst med hydrolat på rondellen, torka av huden noggrant, byt rondell tills huden är helt ren.
  • Ansiktsvatten och toner. Spreja hydrolat över ditt rengjorda ansikte och klappa in hydrolaten. Eller spreja hydrolat i händerna och klappa eller stryk in hydrolaten i huden.
  • Kroppsvatten. Spreja huden innan du smörjer in dig, efter torrborstning, efter sol och bad eller som återfuktare på torra områden. Häll i några droppar växtolja i hydrolaten för att få ännu mer återfuktning.
  • Ansiktsmask. Blanda hydrolat med grön eller gul lera och/eller mixade havregryn till en jämn och krämig konsistens. Lägg på masken och håll den fuktig genom att spreja hydrolat över ansiktet. Tvätta av efter 5-10 minuter.
  • Hårvatten. Spreja på torrt hår, kläm in fukten och ta några droppar växtolja och fortsätt klämma in olja och fukt.

LÄS OCKSÅ: Experternas tips för att undvika stressad hud

Vet du inte vilken hydrolat som passar för just din hud? Här är några tips:

   • Torr hud - Rosenblom, frankincense, lavendel
   • Åldrad hud - Rockrose, rosenblom, geranium
   • Blandhud - Lagerblad, lavendel, apelsinblom
   • Aknehud - Lagerblad, tea tree, geranium
   • Inflammerad hud - Helichrysum, frankincense, cypress

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!