Annons

Därför ska du äta nässlor

För en del av oss är supermaten närmare än vi vill ha den. Har man otur (tur?) växer den på vår egen tomt. Nässlor må vara trista bränna sig på men är supernyttiga att äta. De sägs även kunna motverka skallighet. Idag firas nässlans dag.

Redaktionen

3 maj, 2020
Därför ska du äta nässlor
Dela inlägget

Den 3 maj firas Nässlans dag, något vi på Kurera givetvis uppmärksammar med att, förutom äta nässelsoppa till lunch, även skriva en artikel om nässlan och dess fördelar. Håll till godo.

Läs också: Därför ska du äta chlorella

De flesta förknippar nässlor med att man kan bränna sig, men faktum är att nässlan så enormt mycket mer än så. Nässlan är en fantastisk liten växt som man kan göra enormt mycket gott med. Soppa, gröna smoothies, nässelglass och te är några exempel. Ja, du skulle säkert till och med kunna röka dem – om du nu skulle vilja byta ut giftpinnen mot en lite örtigare, nyttigare variant. Och det vore väl en god idé? Men mer om det en annan gång.

 

Rena vitaminbomben

Nässlor är extremt näringsrika. Bland annat innehåller de karotin, vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor, inte minst under den period i livet som kvinnan är fertil.
Nässelpulver och nässelte finns att köpa på de flesta hälsokostbutiker.

Annons

Läs också: 10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten

 

Kureras näringsexpert Zarah Öberg närbild
Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Nässlor basar kroppen

En av nässlornas stora förespråkare är Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Nässlan är enormt bra för att basa upp kroppen, då den är alkalisk. Men nässlor har även goda funktioner hos mannen, då det blockerar bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron) som kommer från mannens testosteron. DHT kan orsaka skallighet, vilket således kan motverkas av nässlan.

 

Inflammationshämmande

Inom medicinen används nässlan för att motverka tarmsjukdomar, då som te eller som soppa, berättar Zarah Öberg. Den fungerar även vätskedrivande, är bra mot problem i urinvägarna och verkar renande för blodet för den som har allergier eller läckande tarm.
– Nässlan verkar inflammationshämmande och används som omslag och te vid infektion, inflammation med mer.

Annons

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

 

Som grund i maträtter – eller som fotbad

Zarah Öberg ger även tips på hur man kan få tillgång till nässlor året om.
– Plocka dem, förväll, torka och frys in. Plocka fram dem när som helst på året du vill och ha som grund i maträtter. Du kan till exempel använda nässlor istället i de recept som säger spenat eller andra gröna grönsaker. Det är bara att byta ut dem mot lika delar nässlor, säger hon.
– Använd gärna nässlan i ditt fotbad om du har trötta fötter eller strö lite torkad nässla över gröten, filen eller drick som te, om du har tendens till tarmproblem.

Läs också: Recept på god och nyttig nässelglass

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Brännässlans latinska

…namn är Urtica dioeca och nässlan och är en ört som växer främst i fjälltrakterna men finns i hela Sverige och även i övriga nordiska länder. Du kan plocka nässlan hela sommaren och använda som torkad under vintertid!

Nässlans histaminrika gift
Akta dig för de små brännhåren, vilka är vad som upplevs som brännande. På brännhåret finns en körtel med gift som aktiveras när du rör vid brännässlan. Ämnet innehåller histamin och serotonin vilket påminner om det gift som du får från myggan och getingen. Är du överkänslig mot histamin bör du använda handskar för att slippa allergiska reaktioner. Giftet hos nässlan är ett sätt för örten att skydda sig mot djur som annars skulle äta upp dem.

Så här plockar du nässlor
När du plockar nässlan, använd gärna handskar, sax och/eller en liten kniv. Om du trots allt bränner dig så lägg skivad gurka på huden. Då minskar den brännande känslan snabbare. Även grodblad används för att lägga på den brännande huden.

Används som gödselmedel
Nässlan är verksam mot skadeinsekter, vilket gör det till ett naturligt och ypperligt gödsel. Du tillverkar ditt eget gödselmedel genom att lägga nässlor i en stor hink eller skål, tillsammans med lika mycket vatten så att det täcker bladen helt. Låt blandningen stå i rumstempering i ett par dagar och späd sedan med lika mycket vatten till. Ta sedan en del nässelvatten och fem delar vatten för att använda som gödselmedel. Det mineralrika nässelvattnet fungerar som gödning, på samma sätt som många växttillskott för växter.
Källa: Zarah Öberg

Annons