Vintermörker och julmys – två saker som får många att vilja tända ljus.
Det finns dock två saker man bör tänka på i samband med detta: Att också komma ihåg att blåsa ut ljusen – samt, i det fall man använder sig av doftljus, välja naturliga sådana.
– När man bränner ett ljus gjort av petroleum bränner man bensin i sitt eget hem. Detta är förstås inte hälsosamt och det finns studier som visar att folk märkt direkt skillnad på luftkvalitén när de bytt till naturliga ljus, säger Lisa Stevens på företaget Klinta Massageljus & Hudvård.
Vilken är egentligen skillnaden mellan naturliga och icke naturliga doftljus? Handlar det mest om den överhängande risken att den syntetiskt framställda doften innehåller hormonstörande ämnen – eller handlar det om hur själva ljuset har framställts i övrigt?
Kurera ställde några frågor till Lisa Stevens på företaget Klinta Massageljus & Hudvård som säljer just naturliga doft- och massageljus.
► Läs också: Guide till hormonstörand ämnen
Vilken är skillnaden mellan naturliga och icke naturliga doftljus?
– Naturligt är ju faktiskt lite gråskaligt för även bensin kommer ju från moder jord, men om vi talar om det som folk till vardags kallar naturligt så framställs många av marknadens billigare doftljus av paraffin som i sin tur framställs från petroleum, alltså råolja från bensinproduktionen.
– En annan skillnad är att vegetabiliska ljus brinner vid en lägre temperatur och brinner därför långsammare än paraffinljus. Vegetabiliska oljor är dessutom mer lättdiskade. Så med ett naturligt ljus kan du lätt tvätta ur din behållare efteråt och återanvända som dricksglas eller burk.
► Läs också: Värmeljus liknas vid passiv rökning
Vad består naturliga doftljus vanligtvis av?
– Naturliga doftljus i Sverige tenderar att bestå av sojavax som är gjort från sojabönor – en förnyelsebar, billig och dessutom snabbväxande råvara. Snäppet bättre är ekologisk sojavax. Naturliga doftljus innehåller ofta också bivax, palmolja – och här är det viktigt att kontrollera att oljan har god certifikation – samt rapsolja. Det finns också doftljus av stearin och dessa framställs framförallt från fett från djurslakt.
Hur får man fram doften i naturliga doftljus?
– Själva doften i ljusen, det vill säga parfymen, kommer antingen från doftolja som tillverkas på konstgjord väg och innehåller alltså inte det som den lätt kan dofta av, eller eterisk olja som är extrakt direkt från växtriket, det vill säga destillerad olja från blommor, örter, träd och frukter.
► Läs också: Aromaterapi – välgörande för kropp och själ
Vilket sätt är bäst?
– Man kan lätt tro att eterisk olja är att föredra men faktum är att eftersom de oljorna är destillerade så kan de för vissa känsliga upplevas som skarpa och i ovanliga fall ge en allergisk reaktion. Parfymen brukar endast utgöra några procent av ljuset så detta brukar inte utgöra några större problem. Däremot ger ju eterisk olja även aromaterapi, vilket innebär att det avger doftaromer som gör en avslappnad eller pigg till exempel. Ja, till och med upphetsad om man väljer rätt.
Vad i så kallat naturliga doftljus är inte naturligt?
– Många tillsätter även färgämnen i ljuset och det är sällan dessa är naturliga.
Sedan har vi bomullsveken som ofta är doppad i lättantändlig vätska för att undvika att det skapas en liten klump av kol ytterst på veken. Klumpen på ett naturligt ljus framstår efter flera timmars förbränning och kan lätt klippas bort eller knipsas av med en bit papper innan du tänder ditt ljus nästa gång.
► Läs också: Hälsoboosta med julens kryddor
Nu till själva kärnfrågan: Varför ska man välja naturliga doftljus?
– Det säger sig själv att när man bränner ett ljus gjort av petroleum så bränner man bensin i sitt eget hem. Detta är förstås inte hälsosamt för oss och det finns studier som visar att folk märkt direkt skillnad på luftkvalitén när de bytt till naturliga ljus. Framförallt folk med astma eller andra andningsbesvär bör prova om detta kan göra skillnad. Ur miljösynpunkt är det också bättre att vi försöker välja förnyelsebara resurser så mycket vi kan och ur hälsosynpunkt bör vi förbruka varor så nära naturen som möjligt. Det behöver inte vara så komplicerat för att vara bra och ändå kännas lyxigt.
► Läs också: 5 sätt att avgifta ditt barns vardag!
Finns det flera olika typer av naturliga doftljus? Hur bör man i så fall tänka när man väljer?
– De flesta naturliga ljus på marknaden idag är gjorda på sojavax och det är en väldigt bra start. Rent och förnyelsebart. Vill man ha snäppet bättre naturligare ska man söka efter ljus gjorda på eterisk parfym och ekologisk sojavax. Det räcker alltså inte bara med att det står ”organic” på ljuset, eftersom detta ofta skrivs på utländska produkter när produkten är vegetabilisk. Den största certifieringen här är EcoSoya.
– Om du köper ljus med palmolja, se då till att den är certifierad då illegal palmolje-skördning är ett stort problem i delar av världen. De vanligaste certifieringarna här är RSPO och Green Palm.
– Tänk även på att undvika färgämnen och överflödiga förpackningar och välj en doft som passar din näsa och inte doftar för skarpt. Allas våra näsor är annorlunda och reagerar olika på olika parfymer.
► Läs också: Parfymfri vecka – för att öka allmänhetens förståelse
Hur vet man om ett ljus är gjort på eterisk olja eller doftolja? (Ofta står det bara parfym, om det står någonting alls.)
– Ställ frågan. Om inte detta är lämpligt eller möjligt, använd din egen intuition och fråga dig själv: ”Kan man verkligen få ut tillräckligt med doft från ett blåbär eller en viol för att få detta ljus att dofta så här?” Om du istället doftar på lavendel så är svaret ofta: ”Ja, detta är en stark naturlig doft som man lätt kan utvinna.”
Av Isabelle G Hedander
Fakta naturliga doftljus
Doftar ditt doftljus mycket i början och efter en stund ingenting alls?
Många tillverkare väljer att endast spraya parfymen på ytan av ljuset då detta ger en mycket billigare produktion. Nästa gång: välj ett ljus där doften är blandats in i ljusvaxet innan det tappats upp. Därmed doftar ljuset likadant ända till sista brinntimmen.
Brinnförmågan ska ej skilja mellan ett doftljus eller ett vanligt ljus utan doft.
Ett bra ljus, vare sig det är doftljus eller ett vanligt ljus, brinner jämnt och fint med en klar och fast låga, utan sot och hela vägen ner till botten.
Tips på aromaterapeutiska oljor:
Lavendel – lugnande
Citrus – uppiggande
Sandelträ – upphetsande
Apelsin – avslappnande
Vissa doftljus, till exempel Klintas, är inte bara doftljus utan även massageljus där man kan smörja in sig i den varma oljan från ljuset. Sojavaxet är naturligt väldigt rikt på E-vitaminer och är väldigt mjukgörande för huden.
Källa: Lisa Stevens, Klinta Massageljus & Hudvård.