Tandhälsan påverkar övriga kroppen på flera sätt.
Det är utgångspunkten i biologisk tandvård där man jobbar utan metaller, med 3D-scanners och med ett helhetstänk på människan.
Har du hört talas om biologisk tandvård? Kurera tog ett snack med Maria Gibsand som driver kliniken Mirala clinic, en av få tandläkarmottagningar i Sverige som erbjuder biologisk tandvård, för att undersöka mer.
Vad är en biologisk tandläkare?
– Vi vill i alla lägen arbeta utan metaller och annat som kan skada munnen. Vi utför implantat och kronor i zirkonia, vilket är ett metallfritt material. Det här materialet är dock svårare att jobba med och kräver försiktighet. Vi har ersatt den traditionella metoden att göra tandavtryck med en 3D-scanner. Vi har även helkeramiska monomerfria fyllningsmaterial.
– Om en patient behöver rotfylla en tand rekommenderar vi att man söker efter information för att fatta ett informerat beslut. En död tand har inget system för att ta hand om bakterier eller andra mikroorganismer, därför är det väldigt många rotfyllningar som har inflammationer kvar. Just nu pågår mycket forskning om låggradig inflammation och dess hälsopåverkan. Just dessa typer av inflammation kan finnas symptomfritt kring en rotfylld tand, därför skulle jag själv inte vilja ha rotfyllningar. Det är egentligen bara inom tandvården som vi tillåter att död vävnad ska sitta kvar i kroppen. Vi rekommenderar inte heller flour till alla patienter per automatik, utan det beslutet ligger hos varje individ. För de som har mycket karies kan det finnas anledning att använda flour – annars inte. Vi kan också hänvisa patienter till en näringsterapeut för att se över eventuella näringsbrister för att bättre tåla behandlingar och tillfriskna fortare.
LÄS OCKSÅ: Tio hälsosamma tips för starka och friska tänder
Varför jobbar ni utan metaller?
– Flera olika metaller i munnen bildar ett batteri som skapar svaga elektriska strömmar i munhålan och därmed ökar läckaget av kvicksilver från amalgamfyllningarna som kan påverka allmänna hälsan. Guldkronor, titanstift eller material i krom-koboltlegeringar kan också orsaka allergiska reaktioner. Nuförtiden går det att lösa de flesta problem man tidigare behövde metall för med andra material, det estetiska resultatet blir också bättre.
LÄS OCKSÅ: God munhygien – en angelägenhet för hela kroppen
Har en biologisk tandläkare samma utbildning som en konventionell tandläkare?
– Ja, biologiska tandläkare är legitimerad personal som jobbar efter vetenskapligt beprövad erfarenhet. Om ska man utföra implantat behöver man dock gå extra kurser i biologisk tandvård. Jag har en vanlig tandläkarutbildning, sedan har jag läst kurser i biologisk tandvård i Schweiz. När du går till en biologisk tandläkare, undersök vilken specialistutbildning tandläkaren har och även om hen är medlem av någon yrkesorganisation.
LÄS OCKSÅ: Inflammation i munnen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
Vem väljer att gå till en biologisk tandläkare?
– Människor som är hälsomedvetna och tycker att det är viktigt med ett holistiskt tänk. Patienterna är ofta väldigt pålästa och tycker att tänderna hänger ihop med resten av kroppen.
Vad skiljer ett besök hos er och hos en vanlig tandläkare?
– Priserna är lite högre än hos den vanliga tandläkaren eftersom vi jobbar med dyrare material och vi undviker stress i högsta mån. Ett vanligt besök hos oss tar ungefär en timme.
Hur många biologiska tandläkarkliniker finns det?
– Biologisk tandvård är stort i Tyskland, Österrike och Schweiz. I Sverige känner jag till några kliniker i Stockholm. Däremot vet jag att några vanliga tandläkarkliniker erbjuder zirkonia-implantat.
LÄS OCKSÅ: Ökat sug efter fluorfri tandkräm
Vad tycker konventionella tandläkare om biologisk tandvård?
– Det skiljer sig åt. Det finns de som håller sig till den gamla skolan, inte vill hänga med i utvecklingen och tycker att det är problemfritt med amalgam, medan andra tycker att biologisk tandvård låter intressant.
Av Tina Harr