Undersöker du din tunga ofta? Inte? Börja. Dess färg, konsistens och fuktmängd kan nämligen avslöja viktiga saker om vår hälsa. Här har du några viktiga förändringar att hålla utkik efter.
Tungan består av en grupp muskler som tillåter oss att prata, smaka av mat och att svälja.
– Din tunga är rik på blodkärl och rengörs ständigt av en konstant flöde av saliv, vilket avskräcker skadliga bakterier att bildas runt om i munnen. Om en person inte mår bra kan man helt enkelt titta på tungan och oftast upptäcka problemet, säger naturläkaren Laurence Kirk, på The British College of Naturopath and Osteopati, till Make Your Life Healthier.
Din tunga försöker berätta något
Vi kanske alla borde göra undersökningar av vår tunga till en mer kontinuerlig rutin. En enda titt på tungan kan ge dig bra signaler om vad som händer i din kropp. När tungan blir stel, ser annorlunda ut, är missfärgad, uppsvullen eller öm försöker den att berätta något viktigt för dig.
Kan vara vitaminbrist
Ibland kan en förändring av tungans utseende bara vara ett tecken på att du måste ägna lite mer uppmärksamhet åt tandhygien eller vara en indikation på lättåtgärdad vitaminbrist. Men – i vissa fall kan det vara ett tecken på något mer allvarligt som behöver akut läkarvård.
Håll utkik
En friskt och normal tunga ska vara rosa. Inga fläckar och obalanser i färgen, har du inte det tyder det på att du har en fungerande och balanserad kropp.
Ta en närmare till på din tunga i spegeln, se vad som är normalt för dig och din tunga och jämför sedan det med nedan tung-hälso-varningar:
Färgförändringarna du måste vara medveten om:
1. Röd eller jordgubbstunga
Om du har feber och tungan uppvisar en ljus nyans av rött bör du kontakta läkare omedelbart. Denna typ av tunga kallas för ”jordgubbstunga” – just för att de röda smaklökarna blir svullna och trycks upp mot ytan precis som fröna på en jordgubbe. Om du har röd tunga hög feber kan det också vara tecken på Kawasakis sjukdom, vilket innebär inflammation i kroppens alla blodkärl. Kawasakis sjukdom (KD) är vanligare hos barn under fem år men det kan också förekomma hos äldre tonåringar eller barn.
Vad orsakar jordgubbstunga?
- Vitaminbrist – kontrollera din kost. Ät mer av vitamin B-12 och folsyra, bristen av dem kan ha orsakat den rödaktiga färgen på tungan.
- Scharlakansfeber – Denna streptokockinfektion orsakar ofta jordgubbstungan.
2. Knölar, bulor eller smärta
Har du små ömma bulor eller smärta på ett visst område på tungan? Här är de vanligaste orsakerna:
- Anemi kan orsaka en öm tunga.
- Diabetes kan också göradet.
- Rökning kan orsaka ömhet och irritation.
- Om du äter het mat och skållar dig eller råkar bita dig själv i tungan kan ömhet, bulor och smärta förekomma.
- Vissa kvinnor känner av en brännande känsla i tungan under klimakteriet.
Kontakta läkare om du har en öm punkt på tungan som ömmar i längre än två veckor. Små sprickor på tungans yta kan även vara en svampinfektion.
3. Gul tunga
Det förkommer när bakterier ”bitit sig” fast i tungan. Ytskiktets papiller kan bli inflammerade om du är uttorkad, röker mycket, har feber eller andas genom munnen istället för näsan.
4. Svart tunga
Är tungan svart bör du vara noggrannare med munhygienen. Bättre tandborstning bör lösa problemet och göra din tunga hälsosam och rosa igen. Men det finns andra anledningar till en svart tunga:
- De små knölarna vi har på tungan kallas papiller och kan ibland bli svarta på grund av bakterier.
- Den svarta färgen kan också orsakas av tobak och vissa andra läkemedel. En bidragande faktor till detta är en dålig munhygien. Det är alltså ofarligt men fult.
- I några fall kan det vara ett visst munvatten, antibiotika och/eller medicin som är orsak till färgen.
- Det kan också vara ett tecken på att du dricker för mycket kaffe eller är uttorkad. Personer som röker mycket kan också drabbas. Det resulterar i dålig andedräkt och metallsmak i munnen.
Använd en mjuk tandborste eller tandskrapa och att rengöra tungan regelbundet. Borsta tänderna och använd tandtråd. Varar det i längre än tio dagar bör du kontakta läkaren.
5. Vit tunga
Vissa människor får en vit beläggning eller vita fläckar på tungans yta. Följande är troligaste orsakerna till det:
- Uttorkning – drick mer vatten.
- Svampinfektion som kan resultera i att små sår utvecklas på både slemhinnan på i munnen och på tungan.
- Candida är en vanlig biverkning hos patienter som fått mycket antibiotika.
- Leukoplaki – ett tillstånd där det är en överdriven tillväxt av celler och orsakar de visa fläckarna på tungan, samt inne i munnen. Detta är oftast ofarligt men det kan också vara ett första stadium till cancer i munhålan. Så upptäcker du några förändringar så kontakta din läkare.
6. Brun tunga
Är en plats på tungan mörkt missfärgad eller brun kan det möjligen vara en form av hudcancer som kallas melanom. Om du märker följande förändringar kontakta läkare:
- Mörk eller brun fläck.
- Stickande känsla eller domningar.
- Frånvarande känsla på tungan uppkommer oftast när det är en skada i ditt nervsystem. Det kan åtgärdas med ett besök hos tandläkaren där de kanske gör en rotfyllning, ett tandimplantat eller drar ut en visdomstand.
Har man haft en stroke som skadat nerver kan även detta leda till att det sticker och domnar i tungan.
Av Saara Olsson Sillanpää och Isabelle Hedander
Fakta
Tips för en hälsosam tunga:
• Ät probiotika
• Sluta röka eller snusa
• Drick mindre alkohol
• Använd tandtråd regelbundet och borsta tänderna två gånger per dag
• Gurgla med saltvatten
• Skölj munnen efter varje gång du ätit
Gå till läkare om du märker:
• Svullnad
• Svårighet att röra tungan
• Smärta
• Brännande känsla
• Onormala rörelser
• Svårigheter att känna smak
Källa: makeyourlifehealthier.com