Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg.
Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder.
”Något måste göras för att minska halterna”, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen.
Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.
Redan 2004 konstaterade livsmedelskontrollen att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än konventionella ägg. Det gick då att minska halterna i de ekologiska äggen, bland annat genom att ändra sammansättningen i hönornas foder.
► Läs också: Det osynliga giftet i vår mat
”Något måste göras för att minska halterna”
Nu visar Livsmedelsverkets kontroll indikationer på att halterna har ökat men de är inte över gällande gränsvärden. Några prover är i nivå med den så kallade åtgärdsgränsen, vilket innebär att något måste göras för att minska halterna, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen.
Men även om halterna inte överskrider gränsvärdena uppmanar Livsmedelsverket nu branschen att undersöka vad det beror på och vidta åtgärder.
► Läs också: Det visste du inte om ägg! Eller..?
Flera möjliga orsaker
Ämnen i fodret, stallmiljön eller utemiljön kan bidra till att dioxin finns i äggen. Svenska ägg innehåller ofta mindre dioxin än ägg från länder där marken är starkt förorenad av dioxin.– Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på och vidtar åtgärder säger Helena Storbjörk Windahl, chef för avdelningen för styrning och uppföljning på Livsmedelsverket.
Kjell Wejdemar jobbar på Jordbruksverket enhet för CITES, foder och djurprodukter:
– Det pågår en utredning men hittills finns det inga indikationer på att gränsvärden eller åtgärdsgränser för dioxin i foder har överskridits, säger han i ett uttalande.
► Läs också: Avgiftning av barn som redan är förgiftade på grund av miljötoxiner
Får i oss mest dioxin och PCB via kosten
Dioxin är skadligt på lång sikt och det är bra att få i sig så lite som möjligt. Därför behöver halterna i ekologiska ägg minska, skriver Livsmedelsverket.
”Vi människor får i oss mest dioxiner och PCB via maten. Ämnena är fettlösliga och finns främst i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter”, skriver de vidare.
Lagras i kroppen under väldigt lång tid
Dioxin och PCB finns bland annat i höga halter i fisk från Östersjön och Bottniska viken samt även Vänern och Vättern.
Fisk med höga halter dioxin och PCB är strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken, vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken, samt Vänern och Vättern, vildfångad sik från Vänern och Vättern och vildfångad röding från Vättern.
► Läs också: Lax – pest eller kolera?
Inte bara gravida som ska undvika miljögifter
Dioxin och PCB lagras i kroppen under hela livet, eller åtminstone i tiotals år, och förs över till barnet vid graviditet och amning. Höga halter kan bland annat påverka utvecklingen av barnets hjärna, immunförsvar och hormonsystem. Bästa sättet att skydda det kommande barnet är att följa rådet att begränsa konsumtionen.
Av dessa anledningar bör barn (både flickor och pojkar), ungdomar och kvinnor som vill få barn i framtiden (eller är gravida) göra vad de kan för att hålla nere sitt intag av nämnda ämnen – till exempel genom att inte äta strömming och annan fisk med höga halter dioxin och PCB oftare än två, tre gånger per år, har Livsmedelsverket tidigare gått ut och rekommenderat.
► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”
Få känner till att de bör begränsa sin konsumtion
Inte tillräckligt många känner till att de bör begränsa sin konsumtion av fisk med höga halter av dioxin och PCB, meddelande Livsmedelsverket i somras i samband med surströmmingstider.
Av kvinnor i åldern 18-29 år känner till exempel bara var tionde till informationen, meddelade de, och bland föräldrar känner ungefär hälften till att rådet gäller barn.
Branschorganisationen Svenska Ägg svarar
Svar från branschorganisationen Svenska Ägg lät inte vänta på sig. I ett pressmeddelande svarar de på Livsmedelsverkets information med att berätta att de nu inleder en utredning om ökningen – men att de börjar med att minska andelen fiskmjöl i fodret. De påpekar dock även i sitt pressmeddelande att gifthalterna i ett genomsnittligt ekoägg ligger på 1,4 pikogram per gram fett – långt under gränsvärdet på 5.
Läs hela Svenska Äggs pressmeddelande här.
Läsa mer?
• Om dioxin och PCB (extern länk)
• Råd om fisk med höga halter dioxin och PCB (extern länk)
• Så här produceras ekologiska ägg (extern länk)
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!