Annons
Annons

DIY – Gör din egen blomstermandala

Utmana din kreativitet och kom ner i varv genom att göra en blomstermandala. Här instruerar mönsterdesignern Hanna Wendelbo hur du går tillväga - steg för steg.

Redaktionen

20 september, 2020
DIY – Gör din egen blomstermandala
Dela inlägget

Utmana din kreativitet och kom ner i varv genom att göra en blomstermandala.
Här instruerar mönsterdesignern Hanna Wendelbo hur du går tillväga – steg för steg.

Har du hört talas om en mandala? Det är en geometrisk form som förekommer både i buddhism och hinduism. Mandala-begreppet finns dock representerat i många religioner och kulturer och varierar i både utseende och funktion. Själva skapandet av en mandala ses som ett hjälpmedel för meditation.

LÄS OCKSÅ: Kreativt skapande minskar stress visar forskning

Plocka sönder blommorna
Men du behöver vare sig vara troende eller en pysselexpert för att lyckas med en egen vacker mandala, enligt mönsterdesignern

Mönsterdesignern Hanna Wendelbo
Mönsterdesignern Hanna Wendelbo Foto: Jenny Brandt

Hanna Wendelbo, som bland annat formgett den välkända blomsterkransen till radioprogrammet Sommar i P1 och nu är aktuell med boken ”Hannas blommor och blad”. Genom att plocka sönder blommor och därefter lägga ut växtdelarna i dekorativa mönster, skapar du dig din egna blomstermandala.
– Vem som helst kan göra en blomstermandala. Det underlättar om det inte blåser på platsen man väljer för sin mandala för då försvinner kompositionen vid minsta vindpust. Men annars finns det inga som helst måsten eller rätt eller fel. Bara gör och låt hjärnan få vila en stund! Allt blir vansinnigt vackert på grund av det vackra materialet man jobbar med.
Själv har hon alltid fascinerats av upprepningar och mönsterbildningar.
– En blomstermandala gör jag som en del i en kreativ process där jag plockar sönder blommor och blad i deras minsta beståndsdelar för att lägga ut dem på en plan yta i ett vackert dekorativt mönster. Det var först efter ett par år med detta skapande som jag fick veta att just att göra en mandala är ett hjälpmedel för meditation.
LÄS OCKSÅ: Kraftigt minskad risk för Alzheimers sjukdom bland kulturellt aktiva

Här visar Hanna Wendelbo hur du gör din egen blomstermandala.

Såhär gör du:
Börja med att lägga ut mittpunkten: en blomma, pistill eller en liten kotte. Bygg upp axlar runt denna mittpunkt som strålar ut och som alla är likadana. Jag brukar jobba med fyra eller fem axlar, men välj det som passar din mandala.
Titta noga på bladen för att hitta dem som är ungefär likadana, i antal som är delbara med fyra eller fem, till exempel blir fyra liknande blad naturligt fyra axlar. Då söker man efter antal som är jämnt delbara med talet fyra i alla blad man letar efter, till exempel åtta eller tolv. Prova dig fram!

LÄS OCKSÅ: 7 kostråd för att boosta hjärnan

Du behöver:
Vackra blad, löv och blomblad i olika färger och storlekar. Ett svart eller vitt tygstycke.

Gör såhär:

    1. Gå ut i trädgården eller skogen (eller i parken, men då får du bara plocka från marken). Plocka blommor och blad vars färg, form och struktur du tycker om, samt fröställningar eller grenar som är spännande. Plocka inte blommor som är fridlysta!
    2. Lägg ut ett vitt eller svart tygstycke på ett bord på en helt vindstilla plats, helst inomhus vid ett fönster med gott Boken Blommor & Bladljusinsläpp.
    3. Välj ut det lilla föremål som ska utgöra mittpunkten i mandalan och placera det centrerat på duken. Mittenföremålet kan vara pistillen på en blomma, en frökapsel eller något annat runt.
    4. Studera växtmaterialet. Vilka färger har det? Hur är texturen på växterna? När du har fått en överblick, börja försiktigt att med fingrarna lossa kronbladen från en blomma och plocka sönder den i dess olika beståndsdelar. Antagligen kommer du att hitta flera spännande formelement i växten du dissekerar.
    5. Välj ut ett antal blad som ser något sånär likadana ut och placera dem som strålar ut från mittpunkten. Utmaningen med växtmaterialet är att hela tiden hitta det antal blad och former man behöver för att få symmetri i bilden.
    6. Höstmandala
      En mandala från ”Hannas blommor & blad”, uppbyggd av japanska lönnblad som bas, kompletterat med gyllenlack och små kronblad från zinnia och ringblomma.

      Ta en bild när mandalan är klar. Oftast brukar man tycka att bilden som hamnar på skärmen är mycket vackrare än det man har lagt ut framför sig. Jag tror att det beror på att man fjärmar sig från resultatet; man går från själva processfasen och in i resultatfasen genom att dokumentera sitt arbete. Det kan vara intressant att fundera över frågor som: Vad händer om jag byter plats eller färg på några blad? Vad händer om jag arbetar vidare nu, trots att jag spontant tycker att det är klart? Vad händer om jag vänder några av bladen uppochner? Oftast har blad en färg på ovansidan och en annan på undersidan, något som man kan leka och laborera med.
      TIPS! Om du har hittat fina blommor och blad kan du spara dem i upp till två veckor för att använda vid ett senare tillfälle. Lägg några lager med hushållspapper i botten av en plastburk, duscha lätt med en sprejflaska och lägg blombladen ovanpå bädden av hushållspapper. Sätt på locket och förvara i kylskåpet.

Av Tina Harr

Annons
Annons