Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blomstermandala DIY pyssel

Oktobermandala från boken "Hannas blommor & blad", som är uppbyggd av ringblommor och den japanska lönnens näsor tillsammans med torkat gräs.

DIY – Gör din egen blomstermandala

Utmana din kreativitet och kom ner i varv genom att göra en blomstermandala.
Här instruerar mönsterdesignern Hanna Wendelbo hur du går tillväga - steg för steg.

Har du hört talas om en mandala? Det är en geometrisk form som förekommer både i buddhism och hinduism. Mandala-begreppet finns dock representerat i många religioner och kulturer och varierar i både utseende och funktion. Själva skapandet av en mandala ses som ett hjälpmedel för meditation.

LÄS OCKSÅ: Kreativt skapande minskar stress visar forskning

Plocka sönder blommorna
Men du behöver vare sig vara troende eller en pysselexpert för att lyckas med en egen vacker mandala, enligt mönsterdesignern

Mönsterdesignern Hanna Wendelbo

Mönsterdesignern Hanna Wendelbo Foto: Jenny Brandt

 

Hanna Wendelbo, som bland annat formgett den välkända blomsterkransen till radioprogrammet Sommar i P1 och nu är aktuell med boken ”Hannas blommor och blad”. Genom att plocka sönder blommor och därefter lägga ut växtdelarna i dekorativa mönster, skapar du dig din egna blomstermandala.
– Vem som helst kan göra en blomstermandala. Det underlättar om det inte blåser på platsen man väljer för sin mandala för då försvinner kompositionen vid minsta vindpust. Men annars finns det inga som helst måsten eller rätt eller fel. Bara gör och låt hjärnan få vila en stund! Allt blir vansinnigt vackert på grund av det vackra materialet man jobbar med.
Själv har hon alltid fascinerats av upprepningar och mönsterbildningar.
– En blomstermandala gör jag som en del i en kreativ process där jag plockar sönder blommor och blad i deras minsta beståndsdelar för att lägga ut dem på en plan yta i ett vackert dekorativt mönster. Det var först efter ett par år med detta skapande som jag fick veta att just att göra en mandala är ett hjälpmedel för meditation.
LÄS OCKSÅ: Kraftigt minskad risk för Alzheimers sjukdom bland kulturellt aktiva

Här visar Hanna Wendelbo hur du gör din egen blomstermandala.

Såhär gör du:
Börja med att lägga ut mittpunkten: en blomma, pistill eller en liten kotte. Bygg upp axlar runt denna mittpunkt som strålar ut och som alla är likadana. Jag brukar jobba med fyra eller fem axlar, men välj det som passar din mandala.
Titta noga på bladen för att hitta dem som är ungefär likadana, i antal som är delbara med fyra eller fem, till exempel blir fyra liknande blad naturligt fyra axlar. Då söker man efter antal som är jämnt delbara med talet fyra i alla blad man letar efter, till exempel åtta eller tolv. Prova dig fram!

LÄS OCKSÅ: 7 kostråd för att boosta hjärnan

Du behöver:
Vackra blad, löv och blomblad i olika färger och storlekar. Ett svart eller vitt tygstycke.

Gör såhär:

  1. Gå ut i trädgården eller skogen (eller i parken, men då får du bara plocka från marken). Plocka blommor och blad vars färg, form och struktur du tycker om, samt fröställningar eller grenar som är spännande. Plocka inte blommor som är fridlysta!
  2. Lägg ut ett vitt eller svart tygstycke på ett bord på en helt vindstilla plats, helst inomhus vid ett fönster med gott Boken Blommor & Bladljusinsläpp.
  3. Välj ut det lilla föremål som ska utgöra mittpunkten i mandalan och placera det centrerat på duken. Mittenföremålet kan vara pistillen på en blomma, en frökapsel eller något annat runt.
  4.  Studera växtmaterialet. Vilka färger har det? Hur är texturen på växterna? När du har fått en överblick, börja försiktigt att med fingrarna lossa kronbladen från en blomma och plocka sönder den i dess olika beståndsdelar. Antagligen kommer du att hitta flera spännande formelement i växten du dissekerar.
  5. Välj ut ett antal blad som ser något sånär likadana ut och placera dem som strålar ut från mittpunkten. Utmaningen med växtmaterialet är att hela tiden hitta det antal blad och former man behöver för att få symmetri i bilden.
  6. Höstmandala

   En mandala från "Hannas blommor & blad", uppbyggd av japanska lönnblad som bas, kompletterat med gyllenlack och små kronblad från zinnia och ringblomma.

   Ta en bild när mandalan är klar. Oftast brukar man tycka att bilden som hamnar på skärmen är mycket vackrare än det man har lagt ut framför sig. Jag tror att det beror på att man fjärmar sig från resultatet; man går från själva processfasen och in i resultatfasen genom att dokumentera sitt arbete. Det kan vara intressant att fundera över frågor som: Vad händer om jag byter plats eller färg på några blad? Vad händer om jag arbetar vidare nu, trots att jag spontant tycker att det är klart? Vad händer om jag vänder några av bladen uppochner? Oftast har blad en färg på ovansidan och en annan på undersidan, något som man kan leka och laborera med.
   TIPS! Om du har hittat fina blommor och blad kan du spara dem i upp till två veckor för att använda vid ett senare tillfälle. Lägg några lager med hushållspapper i botten av en plastburk, duscha lätt med en sprejflaska och lägg blombladen ovanpå bädden av hushållspapper. Sätt på locket och förvara i kylskåpet.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.