Förkylning och influensa orsakar tillsammans mer sjukfrånvaro än någon annan sjukdom.
Gemensamt för de båda sjukdomarna är att de orsakas av virus, vilket antibiotika inte biter på.
Men naturen har lösningen – igen.
Den heter echinacea, röd solhatt, och dess effekt är vetenskapligt bevisad.
I genomsnitt drabbas en frisk, vuxen person av fem, sex förkylningar per år. Barn och personer med ett nedsatt immunförsvar på grund av stress, livsstil eller ålder drabbas emellertid betydligt oftare.
► Läs också: Här är 15 naturliga knep för att slippa förkylning
Antibiotika inte verksamt
Förkylning liksom influensa orsakas av virus, vilket innebär att antibiotika inte är verksamt. Vad som ytterligare försvårar behandlingen är att det finns flera hundra varianter av förkylningsvirus. Virus som dessutom ständigt förändras. Därmed blir det svårt för kroppens immunförsvar att känna igen och påverka viruset. På grund av mångfalden virus går det heller inte att vaccinera sig.
Vaccination mot influensa ger inte ökat skydd mot virus
Till skillnad mot förkylningsvirus, som alltid finns i vårt närområde, är influensavirus vanligen säsongsbundna och förekommer i betydligt färre varianter. Tack vare detta är det möjligt att vaccinera sig mot influensa. En vaccination ger dock inte ett hundraprocentigt skydd, men risken att drabbas minskar och symtomen för den som drabbas blir oftast mildare. Att vaccinera sig mot influensa ger inte ett ökat skydd mot förkylningsvirus.
Så skyddar du dig
Det säkraste sättet att skydda sig mot virusangrepp, oberoende om det är förkylnings- eller influensavirus, är att förbättra sitt immunförsvar. Det finns flera faktorer som påverkar immunförsvaret, vad man vet är att sömnen, tarmfloran och näringsintaget är av stor vikt. Forskning har också bekräftat att det finns en växt med förmågan att förebygga, lindra och förkorta virussjukdomar som både förkylning och influensa. Växten heter echinacea, eller röd solhatt, och en av de produkter med störst vetenskaplig evidens heter Echinaforce.
► Läs också: Forskning: Så halverar du din risk för influensa
Växtläkemedel mot virusinfektioner
Echinaforce är ett av världens mest använda växtläkemedel mot virusinfektioner. I Sverige är det registrerat som ett traditionellt växtbaserat läkemedel och används både för att förebygga och lindra förkylning. Eftersom det är ett växtbaserat läkemedel kontrolleras det precis som ett vanligt läkemedel av Läkemedelsverket i Uppsala.
Tio gånger mer effektivt
Vid jämförelsestudier med andra echinaceaprodukter har man bekräftat att Echinaforce i genomsnitt har en tio gånger större antiviral förmåga (1). Förklaringen till detta är den tillverkningsmetod som den kända hälsopionjären Alfred Vogel en gång utvecklade. En holistisk metod, där örten kommer från ekologiska odlingar, extraheras färsk endast timmar efter skörden och där hela örten används, det vill säga blomman, stjälken och roten.
► Läs också – Forskningschefen: ”Sverige är lurade – Tamiflu fungerar inte”
Aktiverar ett nedsatt immunförsvar
Echinaforce är inte bara virusdödande utan fungerar också som en immun-modulator. Detta innebär att immunförsvaret aktiveras – när det är nedsatt av faktorer som till exempel stress, sjukdom, åldrande eller livsstil.
Ett redan starkt immunförsvar påverkas dock inte (2) – vilket är en stor fördel eftersom ett överstimulerat immunförsvar, teoretiskt sett, skulle kunna påverka immunologiska sjukdomar som till exempel HIV eller reumatism negativt.
Som immun-modulator kan det aktuella växtläkemedlet användas även under lång tid och utan avbrott, vilket är bevisat i kliniska studier (3).
Kortar och lindrar
Den tredje väldokumenterade effekten hos Echinaforce är den antiinflammatoriska (4) – vilket gör att sjukdomssymtomen lindras även om behandlingen startar under en pågående infektion. Huvuddelen av symtom som till exempel feber, huvudvärk och halsont är en reaktion på att kroppen skickar ut proinflammatoriska ämnen för att slå ut det angripande viruset. Echinaforce balanserar denna reaktion och lindrar därmed symtomen.
► Läs också: Barn som får probiotika får färre – och kortare – sjukdomstillfällen
Vid första symtom
Både lång, utbredd användning och kliniska studier visar att Echinaforce har bäst effekt om behandlingen sätts in tidigt. Alltså när de första symtomen ger sig tillkänna i form av till exempel kittlingar i näsan eller retningar i svalget. Det är också en fördel att dubblera dosen under de första dagarna.
Av professor emeritus Ingemar Joelsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Kliniska studier visar att:
• Återkommande virusinfektioner minskar med 58 procent
vid intag av Echinaforce. Bäst effekt ses vid influensavirus (5).
• Risken för bakteriella följdsjukdomar som till exempel öron- och lunginflammation minskar med 65 procent vid intag av Echinaforce. I Echinaforce-gruppen var användningen av antibiotika dessutom bara en fjärdedel av den i placebogruppen (5,2).
• Symtomen lindras med 63 procent samtidigt som tillfrisknandet påskyndas. Dessutom halveras användningen av smärtstillande och febernedsättande läkemedel vid intag av Echinaforce (6,2).
Källor: 5. Schapowa A et al. Echinacea Reduces the Risk of Recurrent Respiratory Tract Infections and Complications: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.
Advances in Therapy 2015; 32:187-200.
6. Brinkeborn R et al. Echinaforce and other Echinacea fresh plant preparations in the treatment of the common cold: A randomized, placebo controlled, doubleblind clinical trial.
Phytomedicine.199; 6(1): 1-6.