En av fem kvinnor över 45 år har problem med urinläckage – även om de inte fött barn. Det visar en ny nationell studie, som är världens största och mest detaljerade i sitt slag.
Men – det finns naturlig hjälp att få.
Här är tipsen.
I en ny nationell studie, gjord av gynekologen och forskaren Maria Gyhagen vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet, deltog land 9 200 kvinnor i åldern 25-64 år som aldrig fött barn. Studien är världens största och mest detaljerade för just den här gruppen.
– Det här bekräftar att problemen finns i alla grupper och att kvinnor har en svaghet i bäckenbotten även om man inte genomgått en förlossning, säger Maria Gyhagen i ett pressmeddelande uppger TT.
► Läs också: Knipschema! Så här kniper du dig till ett tightare underliv
”En grupp som är extra sårbar”
Studien visar att även kvinnor i lägre åldrar har problem med inkontinens. Bland normalviktiga yngre kvinnor (24-35 år) hade tio procent problem med urinläckage.
– De som har urinläckage innan en graviditet riskerar att få det avsevärt värre efteråt. Det är en grupp som är extra sårbar och borde identifieras inom mödravården, menar Maria Gyhagen.
Finns naturlig hjälp
Problem med blåsan kan vara känsligt och är för många inte något man har så lätt för att prata om. Dessutom är kunskapsnivån kring vilka hjälpmedel som finns låg, både bland drabbade och vårdpersonal, visar en ny undersökning utförd av Yougov på beställning av hygienföretaget SCA. Men det finns hjälp att få. Att äta kosttillskott är till exempel ett naturligt, och enkelt, alternativ till att äta kemiska läkemedel eller att göra en operation. Fråga om hjälp i din hälsokostbutik.
Här får du mer information:
• Isländsk kvanne
Isländsk kvanne kan hjälpa både män och kvinnor med problem med överaktiv blåsa. Det hjälper även vid så kallad nokturi, det vill säga nattliga urinträngningar, samt män med godartad prostataförstoring. Isländsk kvanne bidrar till att göra antalet nattliga toalettbesök färre, förbättra kvaliteten på nattsömnen samt öka blåsans volym.
Isländsk kvanne växer även i Sverige, här vid namn som strandkvanne och fjällkvanne. Isländsk kvanne finns i kosttillskottet Urilock.
Läs mer här.
• Pumpa
Pumpa används för att bibehålla en god blåsfunktion. Uretin innehåller ett speciellt framtaget vattenlösligt pumpaextrakt, som i kombination med soja hjälper både kvinnor och män. Uretin har prövats kliniskt i två japanska studier 2001 och 2003, en svensk studie år 2004 samt en koreansk studie 2011. Samtliga studier har visat en minskning av antalet nödvändiga toalettbesök på grund av trängningar samt en minskning av inkontinensepisoder, alltså urinläckage.
Läs mer här.
• Inkontinensskydd
Det finns många typer av inkontinensskydd speciellt utvecklade för män och kvinnor. Många av dessa säljs i hälsobutiker och på nätet. Reka runt lite och ta sedan gärna upp saken med din läkare för att få veta mer. Vem vet, det kan till och med vara så att du är berättigad gratis inkontinensskydd.
• Appar (till din iPhone eller iPad)
UroLog
Du kan få bra hjälp att få koll på kissandet med appen UroLog, som tagits fram av läkemedelsföretaget Astellas.
I appen, som är gratis, kan användaren registrerar du dryckesvanor och hur många gånger om dagen man besöker toaletten, upplever trängningar eller kissar på sig. Allt samlas in en logg som ger en tydlig översikt i siffror och diagram, och ger en tydlig bild av problemets omfattning och karaktär och gör det enklare att prata med sjukvårdspersonalen om problemet. Denna logg har du sedan i telefonen eller på surfplattan och kan lätt visas upp hos en läkare.
I appen finns också visuella knipövningar och bäckenbottenträning för både män och kvinnor. Man kan också läsa om olika typer av problem med blåsan och vad man kan förvänta sig efter samtal med en läkare.
Observera att UroLog inte på något sätt är avsett att ersätta professionell rådgivning. Vid frågor eller funderingar om din hälsa bör du alltid konsultera vården.
Ladda ner appen? Du hittar den i App store här och i Google Play här.
Tät
Appen tät har utvecklats som ett stöd för bäckenbottenträning för alla som lever med ansträngningsinkontinens. Appen innehåller information om urinläckage vid ansträngning, livsstilsfaktorer som kan påverka detta och ”knipövningar” med ökad svårighetsgrad. Det finns påminnelse- och statistikfunktioner. Appen är utvärderad i en forskningsstudie där nio av tio kvinnor som tränade med hjälp av appen hade förbättrats efter tre månader. Användning och effekt följs fortlöpande med enkäter i appen. Bakom appen står Umeå universitet. Läs mer på: www.tät.nu.
Ladda ner appen? Du hittar den i App store här och i Google Play här.
Toahjälpen
Riktar sig till dig som är i behov av att akut hitta en toalett kan ner en toakarta till din iPhone eller iPad.
”Toahjälpen” guidar dig snabbt och enkelt till närmsta offentliga toalett i Stockholms, Göteborgs och Visby innerstad innerstad. Du ser också om en toalett är handikappanpassad, vilka öppettider den har, om den har skötbord och om den är en gratis- eller betaltoalett.
Bakom appen står Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka (RMT). Toaletten är livsnödvändig för många personer med mag- och tarmproblematik och därför vill de hjälpa alla att enkelt hitta närmsta toalett i Stockholms innerstad.
Ladda ner appen? Du hittar den i App store här och i Google Play här.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Man brukar säga att det finns två typer av inkontinens:
Trängningsinkontinens – som innebär att man plötsligt blir kissnödig och då har svårt att hinna fram till toaletten i tid.
Ansträngningsinkontinens – då man läcker urin utan att känna sig kissnödig, speciellt när man till exempel hoppar, lyfter tungt, skrattar eller nyser.