Många drabbas av utmattningssyndrom och ännu fler ligger farligt nära kanten. Ändå är det ett sjukdomstillstånd som inte riktigt tas på allvar. Kurera bad stressexperten Karin Isberg att ge oss en snabbkurs i vad utmattning egentligen innebär.
– De som drabbas av utmattningssyndrom är ofta högpresterare med stora inre resurser. De ställer höga krav på sig själva och upplever dessutom krav både på jobbet och hemma. Den här styrkan är precis det som lägger grunden för utmattning. Det krävs en stark person för att pressa sig så hårt och så länge, säger Karin Isberg.
LÄS OCKSÅ: Sju tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol
Utmattning drabbar de omtänksamma
– Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än på sig själva. De tycker att det känns egoistiskt att fokusera på sig själv, men i förlängningen leder det till att de försummar sina egna behov. Det är som att köra en bil utan att stanna och tanka. Utan bränsle tar det stopp. Utmattning är som ett inre motorstopp.
– Eftersom de som drabbas av utmattning ofta är omtänksamma, generösa personer med stora inre resurser vill de ställa upp och hjälpa till. Det som andra ber om är inte så betungande och svårt, och därför finns det inget skäl att säga nej. Men till slut går det inte längre. Tiden och orken räcker inte till. De inre resurserna är tömda.
– Utmattning har många likheter med depression men det finns några avgörande skillnader. En är att deprimerade personer ofta har gett upp och anklagar sig själva. Det gör sällan de som är utmattade. I stället brukar det finnas en frustration eller ilska över hur livet ser ut och en känsla av att: ”Så här kan det inte fortsätta”. Den frustrationen är bra – för i den finns fröet till förändring.
LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar
Vägen ur utmattning är att fokusera på sig själv
– Ju mer man prioriterar sitt eget välmående, desto snabbare kan man återhämta sig från utmattning. Genom att ägna tid åt fritidsintressen som får oss att slappna av och vara med människor som gör oss glada fylls de inre resurserna upp igen. Att öva sig på att sätta gränser, säga nej till andra, träna sig i att be om hjälp och att ställa mer rimliga krav på sig själv är färdigheter som är allmänt stärkande och som dessutom förebygger att man drabbas av utmattning fler gånger.
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Namn: Karin Isberg.
Ålder: 38 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Två barn på 10 och 13 år.
Sysselsättning: Författare, coach utbildad i neurovetenskap och föreläsare i stresshantering, mental träning och mindfulness.
Övrigt: Har skrivit fem böcker om skilsmässa, depression, bättre relationer, stress och livsbalans för kvinnor. Samtliga bygger på egna erfarenheter kombinerat med aktuell forskning inom neurovetenskap och psykologi.
Karin på sociala medier: Hemsida: www.karinisberg.se, Twitter: @isbergkarin, Instagram: isbergkarin, Facebook: isbergkarin
Är du intresserad av en kurs om utmattning av Karin Isberg besök hennes kurssida: Mental Masters