Julen är en riktig energibov och här finns mycket arbete att göra för att få vår mest populära högtid att bli energismart.
Anna Wolf, Naturskyddsföreningens sakkunniga i energifrågor, ger tips på hur.
Anna Wolfs lista över de viktigaste sakerna att göra för en riktigt energismart jul:
1. Se över julbelysningen
– Och byt till LED-lampor. Om det är vanliga lampor eller fler LED-lampor på en slinga, sätt gärna en timer så den inte står tänd dygnet runt.
2. Laga gärna maten smart
– Använd vattenkokare och mikro, utnyttja eftervärmen på plattan och baka alla kakor samtidigt så inte ugnen får stå och gå tom.
3. Passa på att frosta av kyl och frys
– Och dammsug gärna bakom dessa för att minska elförbrukningen. Står huset tomt över helgen? Stäng av eller dra upp temperaturen i kylen och sänk i stället temperaturen i bostaden några grader.
4. Stäng av multimedia
– 25 procent av hushållselen kommer från IT och multimedia så låt gärna skärmarna vila, stäng av datorn och mobilen och umgås med släkten istället. (En iPhone drar lika mycket eller mer som en modern kyl/frys om man räknar in energi för wifi, serverhallar med mera.)
5. Cykla eller ta bussen
– För att riktigt klimatmaxa julen räcker det dock inte med att se över energianvändningen hemma! Tänk även på transporterna – cykla eller åkt kollektivt till butiken och julfesten. Visste du att matens största transportutsläpp under hela livscykeln troligen sker till och från affären om du tar bilen?
6. Ät mindre kött – och mer grönt på julbordet
– Glöm inte heller att titta vad som står på julbordet! En av de allra viktigaste sakerna du kan göra för klimatet, och för den egna hälsan för den delen, är att äta mer växtbaserad kost.
7. Försök minimera matsvinnet
– Dra ner på portionerna av det ni inte kan tänka er att avstå av kött och mejeriprodukter och se framför allt till att laga lagom så att ingen mat behöver slängas.
8. Våga testa nya rätter på julbordet
– Våga tänka lite nytt. Även om julen är traditionernas högtid är alla traditioner till för att förnyas – testa någon av de vegetariska alternativen till julskinka på marknaden (till exempel från Astrid och Aporna) eller varför inte bjuda på en griljerad kålrot? Lägg in aubergine som sill och peppa upp det trista julbordet med massor av fräscha och nyttiga vintersallader.
9. Frossa i kål
– Låt julen bli ett frosseri i grönkål, brysselkål, rödkålssallad, marinerade linser och härliga frukter istället för prinskorv och både du och klimatet kommer att må bättre efter nyår!
10. Konsumera mindre
– Be tomten om färre, men bättre julklappar i år. Kanske kan ni enas om att donera till välgörande ändamål istället? Eller utmana släkten på att hitta på de roligaste begagnade eller hemgjorda julklapparna och kör vår julklappslek.
Av Isabelle Hedander
Fakta
Naturskyddsföreningens julkampanj handlar om att spara energi. Målgruppen är unga vuxna. Energikampanjen som tipsar om enkla saker som märks på elräkningen, kommer att pågå fram till 2016 och består av olika aktiviteter kopplade till energi. Den kallas SMERGY är ett EU-projekt som är samfinansierat av IEE (Intelligent Energy Europe) och svenska Energimyndigheten.
Få fler energispartips på här.
Följ kampanjen på Facebook och Twitter: @smergy_sverige