D-vitaminbrist är vanligt hos de flesta nordbor, speciellt under vinterhalvåret. D-vitamin skyddar mot benskörhet, säsongsbundna depressioner och nedsatt samt överaktivt immunförsvar. Myndigheterna har inte tidigare hängt med och understrukit vikten av solen samt D-vitamintillskott och det rekommenderade dagliga intaget ligger på en miniminivå. Men nu föreslår Livsmedelsverket att flera livsmedel berikas på grund av att de anser att det är svår att få i sig i tillräcklig mängd.
Det finns redan en obligatorisk berikning av till exempel mjölk, men nu föreslår Livsmedelsverket att den obligatoriska berikningen utökas. Fler mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, som till exempel havredryck och matfetter ska berikas. Dessutom höjs nivåerna av D-vitamin i flera av produkterna.
► Läs också: Kan högt solskydd orsaka D-vitaminbrist?
Skydd mot sjukdomar
Ny forskning har visat att d-vitamin inte bara skyddar mot depressioner och benskörhet utan även mot sjukdomar som barndiabetes, tarmcancer och MS. Men skyddseffekten uppnås först vid betydligt högre nivåer än dagens rekommenderade intag. D-vitaminbrist verkar också bli allt vanligare i Sverige, även hos de som äter enligt rekommendationerna.
Inte tillräckliga nivåer
Vitamin D finns till största del i fisk, skaldjur och berikad mjölk. Enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten 2010-2011 där nästan 1800 personer ingick, uppger två av tre svenskar att de inte äter fisk mer än en gång i veckan och en av tio äter inte fisk alls vilket gör det ännu svårare att få i sig vitaminet. De yngsta har störst risk att drabbas av brist. Undersökningen visar att intaget av vitamin D i genomsnitt var 6,4 μg per dag för kvinnor och 7,6 μg per dag för män. Rekommenderat dagligt intag är enligt Livsmedelsverket 10 μg men det är enligt många experter lågt satt. Tidigare fanns ett förslag om att även oljor skulle berikas, just för att grupper som inte äter mjölkprodukter skulle få i sig tillräckliga mängder, men eftersom många oljor tillverkas utanför Sverige så tas det förslaget bort. Däremot uppmuntrar Livsmedelsverket de svenska företagen att frivilligt berika till exempel svensk rapsolja.
► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan
Förslaget träder i kraft i höst
Ett slutgiltigt förslag skickas nu ut på remiss i EU men redan i dag är det flera mjölkproducenter som fått dispens att börja berika enligt de nya reglerna. Föreskriften beräknas träda i kraft hösten 2016 med en övergångstid på två år.
► Läs också: Otillräckliga nivåer av D-vitamin bland höggravida
Av Malin Holm