Annons

Fem naturliga tips vid lindriga infektioner

Antibiotika och penicillin är viktiga läkemedel som inte bör användas i onödan. Men det finns naturliga preparat att ta till vid lindriga infektioner som kan ha nog så kraftfull effekt.

Redaktionen

14 januari, 2019
Fem naturliga tips vid lindriga infektioner
Dela inlägget

Antibiotika och penicillin är viktiga läkemedel som inte bör användas i onödan. Men det finns naturliga preparat att ta till vid lindriga infektioner som kan ha nog så kraftfull effekt.

Tack vare bland annat överförskrivning och användande av antibiotika i djuruppfödning står vi idag inför en utmaning med antibiotikaresistens. Antibiotika har också den egenskapen att det tar död på de goda bakterierna på kuppen och skapar en obalans i bakteriefloran som i förlängningen kan påverka immunförsvaret negativt och göra det svårare att stå emot infektioner i framtiden. Därför bör antibiotika enbart användas när det är absolut nödvändigt men vid förkylningar och halsont finns det annat att ta till. Till exempel dessa fem naturliga dunderkurer.

Oreganoolja
Oreganoolja är en av de mest potenta av de aromaterapeutiska oljorna, den innehåller thymol och carvacrol som är två starkt anti-bakteriella och svampdödande ämnen. Forskning har visat att oreganoolja har effekt på bland annat e-coli och pseudomonas aeruginosa. Oreganoolja är väldigt starkt och bör aldrig tas invärtes outspädd då det kan orsaka frätskador, bäst är att inta den i form av kapslar som redan har rätt spädning. Den bör heller inte tas mer än 14 dagar i rad.

LÄS OCKSÅ: Manukahonung mer effektiv än antibiotika

Manukahonung
Manukahonung har många antimikrobiella egenskaper. I studier har honungen visat sig ha effekt även på resistenta patogene, de kan även komma åt bakterier som finns i så kallad biofilm eller slutna cellgrupper som annars är svåra att komma åt. Det betyder att honungen kan användas för att förebygga bakterier i sår slemhinnor och vid implantat. För effekt rekommenderas två teskedar manukahonung om dagen. Den kan antingen intas som den är eller i en smoothie eller yoghurt eller liknande, upphettning kan försämra de terapeutiska egenskaperna. Manukahonung kan även appliceras utvärtes på sår och lokala infektioner.

Annons

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp mot influensa och förkylningar

Vitlök
Vitlök. Kemiska ämnen i vitlök inklusive allicin har visat sig ha antibakteriella egenskaper och kan ta död på bakerier som ligger bakom fler infektioner . Vitlök har starkest efekt när den är rå, hacka eller krossa vitlök och vänta sedan I tio minuter innan du äter den så att enzymer som bildar allicin hinner utvecklas. En vitlöksklyfta om dagen rekommenderas i förebyggande syfte. Vitlölk finns I likhet med oreganoolja att få tag på I kapselform, passer dem som inte tycker om smaken och luktar heller inte.

Lök
Lök används i nästan all matlagning, har kraftfulla flavonoider som har antibiotisk effekt och innehåller i likhet med vitlöken det kraftfulla svavelämnet cysteine sulphoxides. Användes på samma sätt som vitlök, hacka och vänta i tio minuter innan de äts, kan också fräsas ihop med vitlök i lite kokosolja för ytterligare effekt.

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider

Echinacea
Echinacea stimulerar immunförsvaret och kan bidra till att bekämpa en rad infektioner och bör intas i ett tidigt skede. Då kan echinacea hjälpa till att korta ned sjukdomstiden.

Annons

Probiotika
Probiotika kan minska mängden skadliga bakterier och öka de gynnsamma och kan ha en positive inverkan på immunförsvaret . Det är särskilt viktigt att ta probiotika efter en antibiotikakur.

Av redaktionen

Källa: Observer

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons