Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.
Vegansk skärgårdssill
Klassisk skärgårdssill i vegansk tappning gjord på aubergine. Passar utmärkt både på en rågmacka eller tillsammans med kokt potatis.
Du hittar receptet här.
Kryddiga vegobitar med apelsin och ingefära
Vegobitar marinerade i färskpressad apelsinjuice och ingefära. Fantastisk god plockmat eller förrätt som går att göra på vilka vegobitar som helst.
Du hittar receptet här.
Avokadohalvor med skagen
Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd – och som förrätt vid festligheter.
Du hittar receptet här.
Veggsallad med äggig smak
Visste du att det finns ett salt som påminner om smaken av kokt ägg? Javisst, kala namak salt som använd flitigt i rätter från delar av Sydasien ger i svavelaktig smak som påminner om ägg. Stekt tofu med kala namak och lite andra kryddor blir en perfekt veggsallad.
Du hittar receptet här.
Vegansk mangocheesecake
Här har Väljvego.se lyckats veganisera en klassisk cheesecake med mangoglasyr som lyser vackert gult. En klassiker i vegantappning som går fort och lätt att slänga ihop.
Du hittar receptet här.
Mer vegansk inspiration till påskbordet?
Fler veganska recept hittar du här.
Inspiration till ett nyttigare påskägg?
Det hittar du bland annat här.
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Recepten kommer från Väljvego.se.