Annons

Fet skräpmat bromsar ämnesomsättningen – på bara 5 dagar

De flesta kan äta en fettrik så kallad skräpkost under några dagar utan att det märks, men efter fem dagar med högt fettintag börjar kroppen protestera. Då saktar fettförbränningen ner. Det visar en studie gjord i Virgina, USA.

Inger Palm

25 oktober, 2022
Fet skräpmat bromsar ämnesomsättningen – på bara 5 dagar
Dela inlägget

De flesta kan äta en fet så kallad skräpmat under några dagar utan att det märks, men efter fem dagar med högt fettintag börjar kroppen protestera. Då saktar fettförbränningen ner. Det visar en amerikansk studie.

Matt Hulver, som är docent vid Virginia Tech College of Agriculture och Life Sciences i USA, lät friska studenter äta en fettrik kost, med betoning på skräpmat, där det totala fettet var 55 procent av dagsintaget jämfört med 30 procent som är vad som normalt rekommenderas.

Efter bara fem dagar förändras muskelprocesser och näringsupptag och Matt Hulver menar att en kost med så mycket fett kan på sikt leda till problem med hälsan, framförallt viktökning som i sin tur kan resultera i olika sjukdomar som diabetes.

LÄS OCKSÅ: Bättre hälsa med rätt sorts fett

Snabba förändringar

Studien visade att sättet som muskler förbränner näring förändras på bara fem dagar när man äter den här typenav fettrik kost. Det här är den första studien som visar en så snabb förändringen. I en intervju på Virgina Techs hemsida säger Matt Hulver:

Annons

– Fem dagar är en väldigt kort tid, och det finns gott om tillfällen under ett år då vi kanske äter en fettrik kost under fem dagar. Att kroppen svarar så dramatiskt snabbt på förändringar i kosten ger oss ett helt nytt tidsperspektiv än vad vi tidigare trott eftersom vi så tydligt såg att den fettrika kosten förändrade en annars normal ämnesomsättning.

När vi ätit klart en måltid stiger glukosen i blodet och det är musklerna som har huvudansvaret att ta hand om glukosen. Det gör dom genom att förvandla glukos till energi och lagra för att använda vid tillfälle. Musklerna brukar utgöra lite mindre än en tredjedel av en normal kroppsvikt och våra muskler fungerar som en viktig faktor i glukosmetabolismen.

LÄS OCKSÅ: Kom i form med rätt kost

Muskelprover visade tydliga resultat

Collegestudenterna fick äta en kost bestående av livsmedel med mycket smör, ost, korv men också makaroner och kex. Deras totala kaloriintag låg dock kvar på samma nivå som innan studien. De fick inte heller någon viktökning av dieten och uppvisade inte heller någon insulinresistens. Nu tänker de amerikanska forskarna studera hur förändringarna i muskeln kan påverka kroppen på lång sikt samt hur snabbt de skadliga förändringar i kan vändas när man återgår till en mer fettsnål kost.

Av Inger Palm

Annons

Källa: Virignia Tech daily

Annons