Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fet skräpmat bromsar ämnesomsättningen – på bara 5 dagar

De flesta kan äta en fettrik så kallad skräpkost under några dagar utan att det märks, men efter fem dagar med högt fettintag börjar kroppen protestera. Då saktar fettförbränningen ner. Det visar en studie gjord i Virgina, USA.

Matt Hulver, som är docent vid Virginia Tech College of Agriculture och Life Sciences i USA, lät friska studenter äta en fettrik kost, med betoning på skräpmat, där det totala fettet var 55 procent av dagsintaget jämfört med 30 procent som är vad som normalt rekommenderas. Efter bara fem dagar förändras muskelprocesser och näringsupptag och Matt Hulver menar att en kost med så mycket fett kan på sikt leda till problem med hälsan, framförallt viktökning som i sin tur kan resultera i olika sjukdomar som diabetes.

LÄS OCKSÅ: Bättre hälsa med rätt sorts fett

Snabba förändringar
Studien visade att sättet som muskler förbränner näring förändras på bara fem dagar när man äter den här typen av fettrik kost. Det här är den första studien som visar en så snabb förändringen. I en intervju på Virgina Techs hemsida säger Matt Hulver:

 

– Fem dagar är en väldigt kort tid, och det finns gott om tillfällen under ett år då vi kanske äter en fettrik kost under fem dagar. Att kroppen svarar så dramatiskt snabbt på förändringar i kosten ger oss ett helt nytt tidsperspektiv än vad vi tidigare trott eftersom vi så tydligt såg att den fettrika kosten förändrade en annars normal ämnesomsättning.

När vi ätit klart en måltid stiger glukosen i blodet och det är musklerna som har huvudansvaret att ta hand om glukosen. Det gör dom genom att förvandla glukos till energi och lagra för att använda vid tillfälle. Musklerna brukar utgöra lite mindre än en tredjedel av en normal kroppsvikt och våra muskler fungerar som en viktig faktor i glukosmetabolismen.

 LÄS OCKSÅ: Kom i form med rätt kost

Muskelprover visade tydliga resultat
Collegestudenterna fick äta en kost bestående av livsmedel med mycket smör, ost, korv men också makaroner och kex. Deras totala kaloriintag låg dock kvar på samma nivå som innan studien. De fick inte heller någon viktökning av dieten och uppvisade inte heller någon insulinresistens. Nu vill de amerikanska forskarna studera hur förändringarna i muskeln kan påverka kroppen på lång sikt samt hur snabbt de skadliga förändringar i kan vändas när man återgår till en mer fettsnål kost.

Av Inger Palm

Källa: Virignia Tech daily


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.