Annons

Feta mejeriprodukter kan skydda mot stroke

Vi har fått lära oss att undvika feta mejeriprodukter på grund av den höga halten av mättat fett men nu visar ny forskning att det vi fått lära oss kan vara fel.

Redaktionen

13 september, 2018
Feta mejeriprodukter kan skydda mot stroke
Dela inlägget

Vi har fått lära oss att undvika feta mejeriprodukter på grund av den höga halten av mättat fett men nu visar ny forskning att det vi fått lära oss kan vara fel.

Helfeta mejeriprodukter ökar till skillnad från vad man tidigare trott inte risken för hjärtkärlsjukdom. Tvärtom kan en del fetter som finns i vissa mjölkprodukter bidra till att hålla hjärtsjukdomar och stroke borta.

Utmanar dagens kostråd
Det visar ny forskning som utmanar såväl nyckelhålsmärkning som andra myndighetsråd som avråder från feta mejeriprodukter på grund av dess inverkan på kolesterolnivåerna. Den nya upptäckterna ställer dessa råd på ända. De överraskande resultaten har publicerats i The Lancet och American Journal of Clinical Nutrition.

LÄS OCKSÅ: Bakterie i mjölk och nötkött kan orsaka reumatism

Närmare 3000 deltagare i studien
För att ta reda på mejeriprodukters inverkan på hjärt-kärlhälsan och risk för ökad dödlighet undersöktes i en av studierna över 2 900 amerikanska seniorer, 65 år och äldre. Man tittade närmre på förekomsten av tre fettsyror som finns i mejeriprodukter i deltagarnas blod. De första proverna togs när studien startade 1992, de följdes sedan upp sex år senare och därefter tretton år senare.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så vet du om maten går att äta – hela listan

Visade på lägre risk för hjärtsjukdom
Under tiden som studien pågick dog 2 428 av deltagarna. Av dessa dödsfall berodde 833 på hjärtsjukdom. Emellertid fanns det inte någon koppling mellan de tre undersökta fettsyrorna och dödlighet. Faktum är att höga cirkulerande nivåer av en av fettsyrorna associerades med en lägre risk för dödsfall från hjärtsjukdom. Dessutom löpte vuxna med högre halter av fettsyror totalt 42 procent mindre risk att dö av stroke, enligt analysen.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Fettsyra kan skydda
Enligt studiens författare betyder resultaten att nuvarande kostråd måste ändras. ”Mjölkfett ökar inte risken för hjärtsjukdomar eller allmänt dödlighet hos äldre vuxna, i motsats till vad man tror idag. Dessutom antyder resultaten att en vanlig fettsyra i mejeriprodukter kan minska risken för dödsfall från hjärt-kärlsjukdom, särskilt från stroke.” säger Marcia Otto som lett arbetet med studien.

Av Nina Törmark

Annons

Källa: DailyTimes, Science daily och Aftonbladet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons